Čini se kako je već prešlo u tradiciju da ovaj neizostavni događaj u životu ljubitelja vina iz Slavonije i Baranje periodički mijenja lokaciju. Tako se WineOS nakon dvije godine Tvrđe te dvije godine središta grada sada seli u južni dio Osijeka. Peto po redu izdanje festivala održat će se, naime, u "Paviljonu Gradski vrt" u prostorima restorana "Muzej okusa".
Vodeći se željom da što većem broju ljubitelja vina omogući sudjelovanje na ovom prestižnom događaju, glavni organizator, udruga "Dekanter", donijela je odluku i o promjeni termina. Kako bi se izbjegao dio godine u kojem ima pregršt događaja u cijelom gradu te bližoj i široj regiji, WineOS će se održati na samom početku godine, u siječnju. Točan termin je 11. i 12. siječnja 2019. godine.
To znači da će vinoljupci, po svršetku uživanja u raznovrsnim programima uoči blagdana i proslave u "najluđoj noći", nakon kratkog odmora imati priliku uživati u najboljim vinima istoka Hrvatske te brojnih gostiju iz regije. Dapače, termin sugerira kako će to biti i odlično zagrijavanje za najveći vinski blagdan, Svetoga Vinka, koji je desetak dana kasnije.
Tako će gosti imati priliku od samih proizvođača vina čuti što sve spremaju za Vincekovo i eventualno odlučiti gdje će otići na proslavu. Izlagačima će to biti izvrsna zgoda da se još jednom upoznaju s konzumentima njihovih proizvoda, ali ih i na vrijeme "bukiraju" za fešte koje spremaju u naredna dva vikenda u svojim vinarijama u povodu blagdana Svetog Vinka.
Osim samog festivala, organizatori su i ove godine priredili bogat prateći program o kojemu će više detalja biti poznato u sljedećim danima. Zasad tek najavljuju još bolji i bogatiji program radionica u odnosu na prethodne godine za koje će se morati ranije kupovati ulaznice.
Također poručuju kako će i peto izdanje WineOS-a ponovno okupiti velik broj proizvođača iz Hrvatske i susjednih zemalja, a među njima će biti i nekoliko novih manje ili više poznatih imena.
Popis radionica
PETAK, 11.1.2019.
Rezervacije: wineos.festival@gmail.com
NEKI NOVI PELJEŠAC-MODERNOST SMJENJUJE TRADICIJU
Moderator: Željko Garmaz
Vrijeme početka: 13:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Kroz desetak vina, od baznih plavaca do sjajnih selekcija i reserva, mladi vinari iz Donje Bande i Potomja pričat će o nekom
novom Pelješcu koji ne nudi više samo džemaste, visokoalkoholne i prezrele Dingače i Postupe nego osluškuju bilo javnosti i
proizvode fina i uglađena vina zbog kojih se Pelješac s razlogom smatra – carstvom vina! Na radionici, koja je po rasporedu u
petak u 13,30 sati, bit će nazočni Boris Mrgudić, Boris Violić Matuško, Baldo Kangjera, Domo Antunović i Mateo Vicelić, a sve
će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
E da, sretnici koji na vrijeme rezerviraju svoje mjesto na radionici imat će izuzetnu priliku kušati dva vrlo rijetka Imperatora,
„društveno vino“ koje desetak peljeških vinara već osam godina proizvode i pripremaju na vrlo tradicionalan način i time pokazuju zahvalnosti svojim vinskim korijenima.
VRANAC NIJE SAMO ZA TOPLA PODNEBLJA!
Moderator: Željko Garmaz
Vrijeme početka: 15:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Na Fruškoj gori ga rade kao rose, u kupažama gdje čini 30 ili 50 posto, dok u Iloku i Erdutu dvoje vinara proizvode sortno vino od
– vranca! Time se pokazuje da baš i ne vrijedi ono uvriježeno mišljenje kako je vranac sorta koja nije za kontinent, jer pripada
toplim podnebljima Makedonije, Crne Gore, Hercegovine... Na radionici će gostovati kultni makedonski vinar Antonio Brzanov,
poznat po izrazito moćnim vrancima vrlo izraženih tanina, koji će prvi put kušati kontinentalne vrance svojih kolega s Fruške
gore, Iloka i Erduta te komentirati njihove dobre i loše strane.
Na radionici će gostovati vinari Aleksandar Tadić iz vinarije SAlaxia, Vladimir Dragičević iz vinarije Tri međe i oblak, Zlatko
Bošnjak iz iločke vinarije TRS te Ivo Brzica iz erdutske vinarije Brzica, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
VINSKI INDIANA JONES
Moderator: Ivica Dobrinčić, Željko Garmaz
Vrijeme početka: 16:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Ivica Dobrinčić se može pohvaliti da je upravo svojim loznim cijepovima obnovio kompletne vinograde na Krku i prekoputnom
Vinodolu. Da nije bilo njega i zanesenosti istraživanjem starih sorti na izdisaju, danas ne bi znali što je trojišćina ili sansigot.
Pozicionirao je Krk na značajno mjesto vinske karte Hrvatske, a za sansigotom su poludjeli u SAD-u, gdje Ivica šalje pola svoje
proizvodnje te sorte. Na radionici će se moći kušati žlahtina iz 2018. i 2017. godine, rosé od trojišćine, sansigoti iz 2015., 2013.,
2011. godine... Kultni vinar iz Vrbnika će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11.
siječnja u 17,00 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
DUNAVSKI CHARDONNAY IZ BARANJE I ERDUTA – HRVATSKI ODGOVOR NA CHABLIS
Moderator: Jasna Antunović, Suzana Zovko, Željko Garmaz
Vrijeme početka: 17:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Vinski David, Jasna Antunović, i vinski Golijat, Vina Belje, mogu se pohvaliti da je u njihovim vinogradima najuspješnija sorta –
chardonnay. Vina Belje su se donedavno mogli pohvaliti da su u Hrvatskoj imali najveći vinograd chardonnaya, čak 60 hektara u
komadu! Platina na Decanteru za Jasninu Graševinu nekako je u drugi plan bacila njezine chardonnaye za koje mnogi tvrde da su
čak i bolji od graševine. I beljski i Jasnini vinogradi su pored Dunava pa se opravdano može reći da je ta moćna rijeka u svoje
naručje u Baranji i Erdutu prihvatila ovu najpopularniju svjetsku sortu i omogućila joj najveće domete baš na istoku Hrvatske.
O chardonnayima iz 2006., 2011., 2013., 2015., 2016. i 2017. godine govorit će Suzana Zovko, glavna enologinja Belja, i Jasna
Antunović iz Vinarije Antunović, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
HRVATSKO VINSKO BLAGO GENIJA IZ HRNJEVCA
Moderator: Ivan Enjingi, Željko Garmaz
Vrijeme početka: 19:00 sati, POZIVNICA, broj mjesta: 20
Kad je svojedobno, na prvom Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina, Ivan Enjingi trijumfirao sa svojim Venjem i
zasluženo ponio titulu svjetskog prvaka, u časopisu Decanter osvanuo je tekst o njemu naslovljen: Hvala Bogu za hrvatska bijela
vina! Svašta se poslije toga događalo u njegovom životu, preživio je nalet vlaka, najdraži konj ga oborio i nagazio, ali nakon svega
bi ustajao i postajao sve čudesniji. Prošle godine je na WineOs-u izazvao ovacije 56 okupljenih sretnika na radionici na kojoj je
predstavio aktualna vina s pokojim izletom u prošlost. Ovaj put „čika Ivo“ ide daleko u prošlost, moći će se kušati upravo njegovo
šampionsko Venje iz 1998. godine, graševina iz 1994. ili 1990. godine, Zweigelt iz 1991. godine (kad nije bilo struje u vinariji!) ili
1985. godine, a na popisu je ukupno 14 nevjerojatnih bisera!!! Veliki vinar iz Hrnjevca će, naravno, osobno pričati o svojim
vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 18,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga
Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
SUBOTA, 12.1.2019.
ZAPJENJENA GRAŠEVINA
Moderator: Željko Garmaz
Vrijeme početka: 12:30 sati; 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Otkako su se počeli proizvoditi pjenušci od graševine, a to nije bilo tako davno, vinski znalci su konačno dobili potvrdu da ta
najpopularnija sorta u Hrvatskoj nije kraljica nego – carica hrvatskih vinograda! Danas se u čak sedam hrvatskih vinarija pjenušac
proizvodi od čiste graševine, a u tri vinarije pjenušac se zove – Grasecco! O svojim iskustvima u proizvodnji pjenušca od
graševine govorit će Davor Zdjelarević, difuzni vinar iz Zagreba, Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog,
Goran Josipović iz vinarije Pjenušci i vina iz Požege, Ivan Marinclin iz Kutjeva d.d., Ivana Nemet iz PP Orahovice, Ivica Perak iz
Vinarije Perak i Antonija Čeme iz Feravina.
Radionicu, koja počinje u subotu, 12. siječnja u 12,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjige Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
ČISTA PRIRODA, VINA BEZ KOMPROMISA!
Moderator: Željko Garmaz
Vrijeme početka: 14:00 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
U regiji je sve više vinara koji su se u potpunosti okrenuli organskoj proizvodnji vina. U nekim slučajevima se brutalno ide u
ekstrem te se, primjerice, teran macerira 365 dana, a i u boce ide – bez imalo sumpora. O tom svom iskustvu pričat će Danijel
Bastijančić iz vinarije Lunika u Istri, kao što će svoja iskustva s maceriranjem škrleta prenijeti Ivan Kosovec, Denis Bogoević
Marušić će ispričati što je napravio da se njegov grk s Pelješca panegirično proglasi vinom godine, Bojan Baša iz Beograda će
posvjedočiti vlastito iskustvo o beskompromisnom i u potpunosti prirodnom pristupu vinogradu na Fruškoj gori, a Aleksandar
Todorović iz Ražnja će objasniti zašto ga svi u čudu gledaju zbog župljanke. Naravno, priču će pratiti sjajna vina vinara koji će
osobno nazočiti radionici – Grk iz 2017. i Križ Plavac mali 2016,, Škrlet Selekcija iz 2011. i Škrlet Selekcija iz 2017. godine,
Pinot sivi Jantar iz 2013. te Viaggio Lungho 2015. (malvazija) i Carbun 2015. (teran), kao i oranž malvasija Petra Crvika,
proizvedena u samo 600 boca!
Radionicu, koja je po rasporedu u subotu u 14 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
VELIKA VERTIKALA ČAROBNOG MJESEČARA
Moderator: Josip Brkić, Željko Garmaz
Vrijeme početka: 15:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Josip Brkić, dobri čovjek iz Čitluka kojeg vinski znalci doživljavaju kao kultnog hercegovačkog vinara, još uvijek je jedini
biodinamičar iz hercegovačkog krša. Njegov čarobni Mjesečar, koji se u najboljim godinama proizvede tek u nekoliko stotina
butelja, prvi, a vjerojatno i posljednji put bit će moguće kušati na radionici na kojoj će biti predstavljena kompletna vertikala tog
slavnog vina. Sretnicima koji požure i rezerviraju svoje mjesto Josip Brkić će osobno pričati o Mjesečaru iz 2016., 2015., 2012.,
2011. i 2008. godine, a iznimnu čast svima koji dođu Josip će ukazati pružanjem mogućnosti da kušaju vrlo rijetki Crveni
Mjesečar iz 2008. godine. Radionicu, koja je na programu u subotu 12. siječnja u 15,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
BISERI ARHIVA ILOČKIH PODRUMA
Moderator: Vera Zima, Željko Garmaz
Vrijeme početka: 17:00 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Vina Iločkih podruma su posljednjih godina najnagrađivanije hrvatska vina, a vinarija - najnagrađivanija hrvatska vinarija.
Traminac ledena berba 2007 je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto. Nakon tog uspjeha, taj
traminac je završio u arhivi Iločkih podruma i veliki privilegij je uopće dobiti mogućnost kušati ga. E, tu priliku će dobiti sretnici
koji dođu na predstavljanje „bisera arhiva Iločkih podruma“, a uz proslavljenu ledenu berbu kušat će se i iznimno rijetki traminac
iz 1982. te iz 1999. godine, kao i rajnski rizling iz 2006. i graševina iz 2008. godine. Ovo su događaji koji se ne smiju propustiti. O
vinima će u subotu, 12. siječnja u 17 sati, govoriti Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma, a radionicu će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjige Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.
VELIKA VERTIKALA DINGAČA VEDRANA KIRIDŽIJE
Moderator: Vedran Kiridžija, Željko Garmaz
Vrijeme početka: 18:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Kad je Vedran Kiridžija nedavno u Zagrebu na festivalu Vinocom u Esplanadi ponudio na kušanje svoje čuvene Dingače stare i 20
godina, vinski kritičari su uzviknuli da je on hrvatski pandan vinarima iz Burgundije. U odnosu na Zagreb, Vedran će u Osijeku
ponoviti samo dva vina, Tajano iz 2016. te Dingač iz iste godine, dok će popis preostalih Dingača biti u potpunosti drukčiji –
Dingač iz 2013., 2007., 2002. i 1996. godine. Veliki pelješki vinar, kojeg stručnjaci smatraju ponajboljim proizvođačem Dingača,
osobno će predstaviti svoja vina, a radionicu, koja je po programu u subotu, 12. siječnja u 18,30 sati, moderirat će Željko Garmaz,
vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.