Najave 09. siječnja 2025.

Zimski meni Esplanadina Le Bistroa protiv siječanjskog sivila

esplanade le bistro
Wagyu tartar
foto: Arhiva hotela Esplanade
Siječanj u Zagrebu upravo je postao uzbudljiviji uz novi zimski jelovnik koji u Le Bistro donosi Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić

Za sve kojima zima teško pada, fantastična paleta okusa u novom jelovniku Esplanadina Le Bistroa uljepšat će hladne zimske dane u Zagrebu. Siječanj u Zagrebu upravo je postao uzbudljiviji uz novi zimski jelovnik koji u Le Bistro donosi chefica hotela Esplanade Ana Grgić Tomić!

Wagyu tartar s briošem od tartufa, kroket od sporo kuhane svinjske koljenice, mousse od guščje jetre s krekerom od medenjaka, raviolo punjen raguom od zeca, toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom, carpaccio od sabljarke u marinadi od kave, krem juha od celera i komorača s lollipopom od dimljenog lososa, file divljeg brancina s poširanom cvjetačom ili confit od pačjeg batka s pireom od pečene jabuke čine tek dio neodoljive ponude à la carte koja će vas ove zime privući u Le Bistro.

esplanade Možda vas zanima... Zima u Esplanadi nikad nije bila ukusnija Najave

esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Esplanadin Le Bistro foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Zapečena pita s raguom od jelena i vrganja foto: Arhiva hotela Esplanade

Poznati okusi i nove forme

"Poznati okusi, privlačni spojevi i nove interesantne forme", tako Esplanadina šefica kuhinje Ana Grgić Tomić opisuje novi zimski jelovnik Le Bistroa.

Topla atmosfera, pariški šik, prijateljski raspoloženo osoblje i primamljiva ponuda već dugi niz godina u Le Bistro privlače mnoge domaće i strane goste koji iskreno cijene uživanje u pravim comfort food jelima, ali i novim okusima koje na tanjur donosi Esplanadina chefica poznata po svojoj kulinarskoj kreativnosti i estetici.

esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Esplanadina chefica Ana Grgić Tomić foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Toplo-hladna salata od hlapa s mariniranom bučom foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Teleći kotlet foto: Arhiva hotela Esplanade

Wagyu tartar, carpaccio od sabljarke...

Među predjela je Ana ovaj put uvrstila wagyu tartar koji se priprema od vrlo specifičnog komada mesa.

"Prošarano masnoćom, meso cijenjenog japanskoga goveda aromatično je, meko i vrlo ukusno. Upravo zbog toga pripremamo ga u obliku sirova tartara u kombinaciji s briošem od tartufa koji sami radimo i poslužujemo s ljutikom i pečenom baby salatom. Međutim, tartar od wagyua nije nimalo sličan klasičnom tartaru od bifteka. Dok u tatarski biftek ide čak 12 začina, wagyuu dodajemo samo sol i papar da bi se što bolje istaknula njegova sjajna kremoznost i aromatičnost mesa”, dodala je Ana.

Ljubitelji morskih okusa sigurno će biti oduševljeni carpacciom od sabljarke u zanimljivoj inačici u marinadi od limuna, kave i maslinovog ulja, uz prokulice i tuille od crnog češnjaka.

"Limunov je sok dosta bazičan u carpacciu, pa sam se odlučila malo poigrati - kombinacija kave i maslinovog ulja daje mesu sabljarke zanimljiviji okus. Kava u ovom slučaju predstavlja savršenu ravnotežu između masnoće i svježine sabljarke, dok crni češnjak pojačava intenzitet okusa”, rekla je chefica Grgić Tomić.

esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Wagyu tartar foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Sočni biskvit od cikle i tamne čokolade foto: Arhiva hotela Esplanade

Kao svojevrsnog favorita među predjelima Ana ističe toplo-hladnu salatu od hlapa s mariniranom bučom i pulpom od naranče, kao i gnud od kestena i skute.

"Buča je namirnica koja je dostupna tijekom hladnijih dana, a u kombinaciji s hlapom stvara posebnu igru na nepcima. Da bismo iskoristili sve dijelove namirnica, od buče i oklopa hlapa uz dodatak naranče pripremamo velouté umak koji ovom jelu daje poseban baršunasti okus.

Gnud će, vjerujem, postati pravi hit. Gnudi se povezuju s njokima, no oni su znatno lakši. U ovom jelovniku pripremam ih od smjese ricotta sira i kreme od pečenog kestena. Kestene prvo pečem, potom od njih radim kremu i pomiješam je s ricottom te začinim samo solju i začinskim biljem. Tu smjesu potom istiskujem na brašno te ostavim preko noći i oblikujem u kuglice koje naposljetku kuham – božanstveno", govori Esplanadina chefica.

esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Raviolo punjen raguom od zeca foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Praline i custard tart od vanilije foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Mousse od gusje jetre, poširana kruška u bijelom vinu i anisu foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Francuski šarm Esplanadina Le Bistroa foto: Arhiva hotela Esplanade

Tu je ponovno i Anin slavni rižoto

Zimski jelovnik Le Bistroa ne bi bio potpun bez juhe za okrepu i Aninog poznatog rižota. Ana je ovaj put složila poseban spoj koji na stol donosi pravi užitak koji će ugrijati duh i tijelo: krem juhu od celera i komorača spojila je s lollipopom od dimljenog lososa, dok je u rižoto dodala sok i marmeladu od cikle te poslužila u kombinaciji s ličkom basom i prženim ružmarinom.

Od glavnih jela posebnu pažnju privlače dimljeni rezanci od sipe koje Ana i njezin tim pripremaju na specifičan način.

"Upotrebljavam isključivo svježu sipu, narežem je na tanke rezance i stavim dimiti, za čiju svrhu upotrebljavam drvo trešnje ili oraha. Rezanci od sipe dime se 5-10 minuta, ovisno o jačini dima koju želim da poprimi. Sipa je prilično jednostavna namirnica, čiji je okus odmah zanimljiviji i bogatiji uz notu dima. Rezance poslužujem uz kremu od graha, salatu od kelja, vinegret od datulja te prženi batat”, objašnjava chefica.

Od glavnih jela Ana preporučuje i zapečenu pitu s raguom od jelena i vrganja, potom file divljeg brancina s karameliziranom cikorijom i poširanom cvjetačom te juneći biftek s kremom od kestena i meda.

esplanade. kokteli Možda vas zanima... 100. rođendan Esplanade slavi se uz genijalne koktele! Najave

esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Lagano dimljeni rezanci od sipe foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Kroket od sporo kuhane svinjske koljenice foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Kremasti rižoto sa sokom od cikle foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Krem juha od celera i komorača foto: Arhiva hotela Esplanade

Klasici su i dalje tu, a prednjače slavni Esplanadini štrukli

Na jelovniku su i neizostavni klasici, a uz zapečene štrukle tu su i Cezar salata, zapečena francuska juha od luka, kao i primamljivi bečki odrezak s pire-krumpirom. Slastice iz Esplanadine slastičarnice savršeno zaokružuju cijelo iskustvo objedovanja u Le Bistrou, a dio primamljivog zimskog izbora čine badem streusel s kremom od naranče i badema te neobični biskvit od cikle i tamne čokolade koji sjajno dopunjuje mousse od jogurta i višnje.

Le Bistro svakodnevno nudi i Dnevni meni (Menu du Jour) po cijeni od 42 € koji uključuje dnevno svježa tri slijeda jela po izboru chefa, čašu vina kuće te kavu ili čaj. Dnevni meni poslužuje se svakog dana od 12 do 17 sati.

esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Confit od pačjeg batka foto: Arhiva hotela Esplanade esplanade le bistro | Author: Arhiva hotela Esplanade Creme brulee s mirisnim začinima i pjenom od bobičastog voća foto: Arhiva hotela Esplanade

Uživanju u okusima pridonosi i selekcija rashlađenih vina i pjenušaca na čaše, a za preporuku se svakako možete obratiti uslužnom osoblju. Za najljepši početak dana Le Bistro od 9 do 11 sati nudi i doručak à la carte, a neka od jela koja će vas ugrijati i napuniti energijom za ostatak dana čine jaja Benedict na toplom briošu, tost s kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, zobena kaša s cimetom i medom ili američke palačinke.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na lebistro@esplanade.hr. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.

Ako poželite iznenaditi dragu osobu, obitelj ili poslovnog partnera doživljajem u Le Bistrou, preporučujemo vam kupnju digitalnog poklon-bona koji će zasigurno biti izvrstan dar i gastronomski užitak. Više informacija potražite na linku.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.