Najave 05. srpnja 2024.

Zvijezda MasterChefa čini čuda od celera i graha!

Tihomir Krklec Afrika
Tihomir Krklec Afrika
foto: Press
Imamo ideje za savršen ljetni meni - kako vam zvuči zeleni grah od mente i graška ili pak celer yakitori s kikiriki umakom? Ova jela potpisuje Tihomir Krklec Afrika i to za Plant Punk

U svakodnevnoj smo potrazi za novim kreativnim jelima, a ljeto nam je posebice inspirativno zbog obilja sezonskog voća i povrća. No ponekad nemamo dovoljno vremena za spravljanje ručka, nekad smo preumorni za skuhati večeru, a kad još k tome živa u termometru skoči iznad 30 stupnjeva - sama pomisao na paljenje štednjaka ili pećnice nas zapravo užasava.

Tu savršeno uskaču dostave, a nama je jedna od omiljenih, posebice ljeti, Plant Punk. Znamo već godinama da ovaj zagrebački delivery only restoran sprema izvrsna jela isključivo od vrhunskih svježih namirnica biljnog podrijetla, te da ćemo nakon njihove hrane biti zdravo siti, te nećemo osjećati umor ni pospanost. A otkako su nedavno udružili snage s Tihomirom Krklecom Afrikom, kojeg smo prije 2 godine gledali u MasterChefu, postali su nam još i draži.

Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press

Zvijezda MasterChefa i svi njegovi kreativni projekti

Afriku znaju svi koji su pratili MasterChef 2022.. ali i svi koji vole tetovaže i street art posebice njegove prepoznatljive geometrijske motive. Do sad smo njegove kulinarske kreacije kušali kao Hangry Tacose, sretnici među vama možda su uhvatili mjesto na pokojem Secret Sunday Lovers eventu koje organizira, izuzetno je tražen kao chef na jahtama, a odnedavno nam je svima dostupan kroz devet novih jela koje je spremio za ljetni meni Plant Punka.

Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press

“S Plant Punkom sam se upoznao prije nekoliko godina kad sam ih uočio na dostavnim servisima. Odmah su svojim vizualima i imenima jela bili drugačiji. Hrana je uvijek bila ukusna i drugačija od ostalih ponuda u dostavama. A najviše me se dojmio njihov odnos prema kuhinji i namirnicama.

Primijetio sam da koriste svježe namirnice, fokus im je na kvalitetne dobavljače povrća koji nekoliko puta tjedno dostavljaju. To je izuzetno bitno da bi jela bila kvalitetnija i ukusnija”, kaže nam Tihomir, te dodaje da mu je glavna misao vodila kod sastavljanja novog menija bio - comfort vegan food.

Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press

Comfort vegan food

“To je hrana koju bih ja volio naručiti nakon radnog dana, podijeliti s ekipom ili jednostavno pojesti nešto kad mi se ne da kuhati. Neke stvari smo s menija maknuli, a neke smo izmijenili. Otprilike 8-9 novih jela krasi novi menu Plant Punka", otkriva Afrika.

Zanimljivo je da sam Afrika nije vegetarijanac, niti vegan, no ističe da se jako voli igrati tim načinom prehrane: “Uvijek mi je bilo zanimljivije napraviti kompleksno jelo od povrća i namirnica ne-životinjskog podrijetla. Mogućnosti da se izvuče maksimalno od svake namirnice su velike.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by PLANT PUNK (@plantpunkfood)

Kreativna jela od jeftinih namirnica

Poznato je da ga inspiriraju jeftine namirnice, odnosno da mu je izazov upravo s njima spravljati što kreativnija jela. Zanimalo nas je stoga na koje je jelo iz Plant Punk menija najponosniji.

“Volim raditi s lako dostupnim i sezonskim namirnicama, odrastao sam u Hrvatskom Zagorju gdje se uvijek kuha sezonski i namirnice nikad nisu skupe. Danas u kuhanju postoji nevjerojatno puno kreativnih načina i tehnika da se namirnica dovede do njezinog maksimuma.

Izdvojio bih možda Celer yakitori s kikiriki umakom s Plant Punk menija. Jedna ‘obična’ namirnica koja se kod nas najčešće koristi u juhi, ovdje ima potpuno drugačiju ulogu. Celer mariniramo i pečemo u pećnici, režemo ga na tanke listiće i stavljamo na štapiće. Prilikom naručivanja jako popržimo i mažemo glazeom od češnjaka. Na to ide krema od kikirikija i bijela krema od češnjaka. Stvarno zabavno jelo."

Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press

Osvježavajući zeleni grah novi je adut Plant Punka

Željeli smo provjeriti i jesmo li u pravu kada mislimo da su Plant Punk jela idealna za ljetne vrućine, ali i postizanje željene kilaže.

“Imamo neka jela koja su jako osvježavajuća, primjerice zeleni grah od mente i graška, tacosi i salate. Pazili smo da su sva jela nutritivno zadovoljena i balansirana”, potvrdio nam je Tihomir.

“Za dobar balans pri zdravoj i kvalitetnoj prehrani važno je hraniti se različito, izbjegavati visoki udio masnoće u hrani i puno se kretati. Veliki problem je kod nas što ljudi jedu obilno, svrha hrane nije da se prejedemo nego da pojedemo onoliko koliko nas tijelo traži", dodaje Tihomir,

Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press

Kao osnovne nutritivne benefite Plant Punk jela izdvaja činjenicu da su jako pazili da ona budu nutritivno zadovoljavajuća -  a to znači da sadrže ugljikohidrate, masti, zasićene masne kiseline, te da ne budu kalorijska bomba. U svim su jelima, dodaje, smanjili su postotak soli i u potpunosti izbacili šećer.

Za kraj pitali smo Afriku kako bi njegov dan izgledao samo s jelima Plant Punka, evo što kaže:

“Dan bih počeo nekom zdravom salatom iz selekcije salata. Za ručak bih definitivno pojeo juhu ili izvrsni zeleni grah od mente i graška popraćen komadima pržene cvjetače, a za večeru bih uživao u tacosima ili veganskoj Tikka masali 😉", rekao nam je Afrika.

Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press Tihomir Krklec Afrika | Author: Press Tihomir Krklec Afrika kreirao je nova jela za Plant Punk foto: Press

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.