Riba list svake se godine slavi čak u četiri grada. Umag, Novigrad, Buje i Brtonigla već tradicionalno održavaju Dane Švoja koji se protežu na čak mjesec dana. Ljubitelji ove nježne ribe od 10. listopada pa do 30. studenog mogu uživati u brojnim delicijama u restoranima i konobama Istre.
List se od drugih riba razlikuje najprije svojim izgledom, a zatim i nježnim, ali jedinstvenim okusom. Dolazi iz porodice listovki i može se pronaći u čitavom Jadranu. Nekada se ovu ribu smatralo hranom za siromašne u kojoj se uživalo samo za vrijeme vjerskih praznika, a onda se pojavila čuvena francuska kuhinja i uzdigla je na jednu sasvim novu raznu. Danas je list riba u kojoj najviše volimo uživati u hladnijim danima.
U domaćem je okruženju pečemo na grillu, na naglo, s povrćem ili samu, a voli se i s različim umacima u spoju s paštom i sezonskim povrćem.
U restoranskoj ponudi dolazi svježa u obliku carpaccia ili tartara ili se kombinira u neobičnim jesenskim kombinacijama. Izuzetno se voli s tartufom, namirnicom istog podneblja, a nije neobična ni kombinacije lista u umaku od vina s njokima, rižom, drugim vrstama ribe ili čak voćem.
Želite li zaviriti u menije naših poznatih restorana i u njima pronaći svoja omiljena jela ili isprobati neke sasvim nove okuse, posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim namirnicama - posjetite Crogourmet365!