Postoji nešto posebno u ljudima koji se usude krenuti - baš onda kada sve 'klikne'. Upravo je takva Iva Ivčić, mlada ekonomistica koja je tiho ušla u digitalni svijet, ali s jasnom željom: izraziti sebe, kuhati za druge i podijeliti male trenutke sreće u obliku tijesta, čokolade i sladoleda. Iako je tek prije nekoliko mjeseci objavila svoj prvi 'pravi' video, njezina je autentičnost brzo pronašla publiku.
Na TikToku, gdje ju prati sve veći broj ljubitelja kuhanja, Iva dijeli atmosferu doma u kojem se stalno nešto mijesi, peče, testira i dijeli - od proteinskog lava cakea koji je bio njezin rani hit, do današnje faze dizanih tijesta, slatkih rolica i božićnih kolačića.
Odrasla u obitelji koja obožava kuhati, Iva je prirodno naslijedila tu strast i pretočila je u sadržaj koji je topao, vedar i zarazan. U svakoj njezinoj objavi osjeti se mladenački entuzijazam, kreativnost i ljubav prema eksperimentiranju - od domaće napoletane do 'izmišljenih' jela nastalih od onoga što se u tom trenu nađe u frižideru. Iako skromno tvrdi da nema gastro karijeru, njezino mjesto u finalu Gastro zvijezde govori suprotno: Iva je jedna od najzabavnijih i najautentičnijih mladih kreativki na sceni, a njezin slatki odabir za ovaj projekt - cimet roll torta - savršeno odražava sve što jest.
I ti je možeš pripremiti već ovih blagdana (ili bilo kojeg drugog dana), a za Ivu i njezin TikTok profil ivai25 možeš glasati ovdje.
Cimet roll torta
Sastojci
Tijesto
- Dolcela muffins cimet
- 1 jaje
- 40 g maslaca
- 130 ml vode
Nadjev od jabuka
- 2 jabuke
- 2 žlice šećera
- 1 žličica Dolcela mljevenog cimeta
- Malo vode
- 1 žličica Dolcela gussnela pomiješana s malo vode
Krema
- 100 g sirnog namaza
- 200 g vrhnja za šlag
- 30 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Karamel diskovi
- 100 g šećera
- Malo vode
- Par kapi limuna
Cimetni nadjev za premaz tijesta
- 60 g otopljenog maslaca
- 2 žlice Dolcela mljevenog cimeta
- 90 g šećera
Smjesa za kalup
- 60 g omekšanog maslaca
- 90 g smeđeg šećera
- 1/2 žlice meda
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1–2 žlice Dolcela mljevenog cimeta
- 1/2 žličice soli
- 35 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
1. Pomiješaj Dolcela muffins cimet s jajem, 40 g maslaca i 130 ml vode. Tijesto stavi dizati 30 minuta u pećnicu zagrijanu na 50 °C.
2. Jabuke oguli, nareži na kockice i pirjaj sa šećerom, cimetom i malo vode. Nakon nekoliko minuta dodaj Dolcela gussnel razmućen u vodi. Kuhaj još 1–2 minute dok se smjesa ne zgusne pa ostavi da se hladi.
3. Izmiksaj sirni namaz, vrhnje za šlag, Dolcela vanilin šećer u prahu i ekstrakt vanilije. Spremi u hladnjak.
4. Otopi šećer s malo vode i limuna. Vrući karamel tanko izlij na papir za pečenje i ostavi da se potpuno ohladi.
5. Otopi maslac, dodaj cimet i šećer te promiješaj.
6. Dignuto tijesto razvaljaj, premaži cimetnim nadjevom, nareži na malo deblje trakice i sve trakice urolaj u jednu veliku cimet rolu.
7. Premaži kalup smjesom od maslaca, smeđeg šećera, meda, vanilije, Dolcela cimeta u prahu, soli i vrhnja za kuhanje. Stavi veliku rolu u kalup i ostavi da se diže još 20–30 minuta.
8. Pećnicu zagrij na 180 °C. Peci tortu 30 minuta - prvih 15 minuta otkriveno, zatim još 15 minuta pokriveno folijom.
9. Tortu ohladi, preokreni na pladanj i ukrasi pripremljenom kremom, nadjevom od jabuka i komadićima razlomljene karamele.