Native sadržaj 16. prosinca 2025.

Heike Roklicer Babić: Od laboratorija do kuhinje, put kreativnosti i okusa

foto: Josip Regovic/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Heike Roklicer Babić dolazi iz malog mjesta kraj Osijeka. Ova autorica koja u kuhanju spaja laboratorijsku preciznost sa šarmom domaćih okusa. U natjecanje Gastro zvijezda na MissGastru ulazi spajajući preciznost znanosti s toplinom domaćih recepata.

Heike Roklicer Babić dolazi iz malog mjesta kraj Osijeka, a po struci je inženjer medicinsko laboratorijske dijagnostike. Iako je dugi niz godina vezana uz šah, njezina druga velika strast vodi je u sasvim drugačiji svijet kuhinje, okusa i stvaranja. U natjecanje Gastro zvijezda na MissGastru ulazi kao autorica bloga KulinarskiJourney gdje spaja preciznost znanosti s toplinom domaćih recepata te stvara sadržaj koji je jasan, pristupačan i inspirativan.

Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!

 | Author: Josip Regovic/PIXSELL foto: Josip Regovic/PIXSELL

Kada ste i zašto pokrenuli svoj blog? 

 | Author: Blog pod nazivom Kulinarskijourney sam pokrenula u lipnju 2022. no aktivnije sam počela objavljivati tokom 2023. godine. Razlog nastanka bloga je što sam u tom periodu imala malu bebu, provodila sam vrijeme kod kuće, i bila mi je potrebna neka nova aktivnost od svakodnevne baby rutine.

Znala sam da trebam poraditi na kuhanju, a nerijetko sam nailazila na loše recepte, pa bi me to demotiviralo od kuhanja.

Kako sam kuhala svaki dan i za bebu i za nas, odlučila sam slikati što pravim i isprobavati, a tek kad bi bili zadovoljni ishodom, onda bih objavila recept sa svim izmjenama koje sam napravila, tako da tko god naiđe na moj recept ne mora razmišljati je li dobar recept.

Isto tako blog služi drugima kao motivacija da nikad nije kasno početi učiti kuhati.


Možete li se sjetiti prvog jela koji ste objavili?

Morala sam prelistati objave da nađem prvo pravo jelo, jer sam počela od osnova, kako ispeći kruh, pa osnovne slastice: čupavci, keksi, itd. Mislim da je prvo pravo jelo tortilla s mljevenim mesom.


Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?
Jela na žlicu, tj. tradicionalna kuhinja.


Što kuhate sebi za gušt?
Tjesteninu s kozicama i peku, a od slastica karpate, jer kuham uvijek naveliko, a najveći gušt je za obitelj kuhati.

Što najčešće pripremate u svojoj kuhinji, volite li eksperimentirati?
Volim eksperimentirati, tako da znam imati tjedan Italije, tjedan Azije, volim nove okuse isprobavati, nove proizvode na tržištu, pripremam sve domaće od tijesta za pizzu do dumplingsa. 


Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Od začina papra (svi znaju da volim popapriti jela pogotovo moje najdraže gulaš od gljiva).
Od konkretnog sastojka sir, preferiram jela s puno sira.


Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?
Domaći kruh jer je jako jednostavno za napraviti i preporučila bih svima da pokušaju. Od pravih jela gulaš.


Najdraži trenutak u gastro karijeri? 
Kad sam dosegla 10K pratitelja što mi je još uvijek nevjerovatno da toliko ljudi prati moj blog i sama činjenica da je netko napravio po mom receptu i bio zadovoljan ishodom, time je moj blog postigao svrhu svog nastanka.


Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?
Sebe ne prikazujem u receptima jer smatram da je u glavnom planu jelo, tako da je ovo van moje comfort zone, a i da nakon toliko godina ljudi barem vide tko je iza bloga te nova iskustva i poznanstva.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.