Panettone je svake godine sve popularniji, a iako je stigao iz Italije, polako ali sigurno pronašao je svoj put u tradicije raznih dijelova svijeta. Vrlo je specifičan i daleko je od običnog kolača jer svojim okusom, teksturom i izgledom 'iskače' od drugih. Recept za penettone je izazovan, pa po njega najčešće odlazimo u trgovinu, gdje jedino što trebamo je znati prepoznati kvalitetno napravljen panettone koji će oduševiti naše okusne pupoljke.
Panettone dolazi iz Italije, a legenda kaže da je nastao potpuno slučajno: 1495. je milanski vojvoda Ludovic Il Moro priredio luksuzni božićni domjenak za lokalno plemstvo. Servirana je raskošna večera, a planirani desert je zagorio, što je uzrokovalo paniku u kuhinji. Pomoćnik glavnog kuhara tog je jutra napravio kolač od ostataka - malo brašna, maslaca, jaja, kore limuna i grožđica, te predložio da njega posluže gostima. Glavni kuhar je oklijevao, no na kraju je pristao. Gosti su bili potpuno oduševljeni, a kada je vojvoda pitao kako se desert zove, kuhar je rekao 'Pane di Toni', što je prijevodu znači Tonijev kruh.
Što čini dobar panettone?
Za vrhunski panettone, prvo treba pripremiti sastojke - talijansku 00 pšenicu, jaja iz slobodnog uzgoja, kvalitetno kandirano i suho voće. Uz sastojke, način pripreme i strpljenje su ključni za prepoznatljiv oblik i neodoljiv okus. Za vrhunski panettone je prvo potrebno napraviti kvalitetan starter kiselog tijesta. Rukovanje sa živim kvascima je izuzetno zahtjevan posao. S gotovim starterom potrebna su oko tri dana da se tijesto digne. Nakon što se panettone ispeče, potrebno ga je objesiti naopako kako bi postigao prepoznatljiv kupolasti vrh.
Ako ti se ovaj proces čini prekompliciran, panettone 'za prste polizati' te čeka u Tommyju - Bobis panettone, koji ima sve karakteristike vrhunske talijanske delicije, a idealan je i kao božićni poklon za sladokusce.
Priprema je potpuno zanatska s tri osvježenja matičnog kvasca i tri tijesta. Ukupan proces dizanja s matičnim kvascem traje čak 56 sati. Kako bi na tvoj stol došlo samo najbolje, Bobisovi stručnjaci su se posvetili istraživanju i odabiru najboljih sastojaka kako bi panettone imao slastan i posebno profinjen okus.
Uz Bobisov panettone koji je dostupan u svim Bobis prodavaonicama i u Tommy hipermarketima i maximarketima, na policama te čeka i Božićni kolač, kojem je također teško odoljeti - ručno je rađen po posebnoj recepturi, bogat maslacem i bademima, a uz sourdough kiselo tijesto oduševit će te kandirane naranče.