Native sadržaj 07. listopada 2025.

Kraljica jeseni na stolu - donosimo tri domaća recepta od bundeve za mirisnu jesen u vašem domu

foto: Unsplash+

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Jesen u Gorskom kotaru nezamisliva je bez bundeve, kraljice sezonskih okusa koja jednako dobro pristaje i na tanjuru i u tradiciji. Njezina toplina, boja i miris podsjećaju na djetinjstvo, domaće kuhinje i jela koja griju dušu. U čast toj svestranoj namirnici donosimo tri tradicionalna recepta i poziv na Bundevijadu u Vrbovskom, najveće slavlje bundeve i jeseni.

Zlatni tonovi jeseni polako preplavljuju vrtove, tržnice i kuhinje. Među plodovima koji najvjernije predstavljaju to razdoblje godine posebno se ističe bundeva, skromna a raskošna kraljica jeseni. U svakoj kući ona ima svoje mjesto: na prozoru kao ukras, u loncu kao juha, u pekaču kao slana pita ili kolač. Njezina svestranost, blaga slatkoća i bogat nutritivni sastav čine je neizostavnim dijelom domaće tradicije i jesenske gastronomije. Bogata vitaminima, vlaknima i antioksidansima, bundeva nije samo ukusna već i iznimno zdrava, idealna za hladnije dane kada tražimo jela koja griju i tijelo i dušu. Miris pečene buče i boje jeseni na stolu vraćaju nas u dane kada su se recepti prenosili s koljena na koljeno, a svaka domaćica imala svoj poseban način pripreme. Donosimo tri recepta koji slave jednostavnost i bogatstvo okusa bundeve: juhu od bundeve, bučnicu i njoke s bundevom u umaku od šampinjona. Tri domaća klasika koja dokazuju da je ova jesenska kraljica uvijek dobra ideja.

Juha od bundeve
Topla, baršunasta i mirisna, prava utjeha u tanjuru.

Sastojci za 4 osobe:
400 g bundeve, 50 g poriluka, 1 mrkva, celer i peršin po želji, 50 ml vrhnja za kuhanje, bučino ulje, sol, papar, muškatni oraščić.

Priprema:
Bundevu očistite, ogulite i narežite, zatim stavite kuhati s porilukom, mrkvom i korjenastim povrćem te nekoliko kapi bučina ulja. Kad sve omekša, usitnite štapnim mikserom, dodajte malo vode po želji i začinite. Kratko prokuhajte i na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje. Poslužite toplo, uz nekoliko kapi bučina ulja i tostirani kruh.

juha od bundeve, juha od buče | Author: Curated Lifestyle/Unsplash foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Bučnica
Ništa ne miriše na dom kao svježe pečena bučnica, tradicionalna delicija koja je stoljećima dio naše jesenske trpeze.

Tijesto:
1 kg glatkog brašna, 0,1 l ulja, sol, voda.

Nadjev:
0,5 kg svježeg sira, 0,5 kg naribane bundeve, 0,2 l kiselog vrhnja, 2 jaja, sol po ukusu.

Premaz:
0,2 l kiselog vrhnja, 1 žumanjak.

Priprema:
Od brašna, soli, ulja i vode umijesite glatko tijesto i pustite ga da odmori. U međuvremenu pripremite nadjev miješajući sir, naribanu bundevu, vrhnje, jaja i sol. Tijesto razvaljajte tanko, premažite nadjevom do polovice i pomoću stolnjaka zarolajte. Stavite u namašćen protvan, premažite mješavinom vrhnja i žumanjka te pecite u pećnici na 160 °C oko 30 minuta. Bučnicu poslužite toplu, uz čašu domaćeg kiselog mlijeka ili jogurta i uživajte u okusu djetinjstva.

 | Author: Zvonimir Ferina foto: Zvonimir Ferina

Njoki s bundevom u umaku od šampinjona
Spoj mekoće domaćih njoka i bogatstva šumskih gljiva uz dodatak slatke bundeve stvara jelo koje osvaja na prvu žlicu.

Njoki:
350 g bundeve, 150 g krumpira, 100 g brašna T-400, 1 jaje, sol, papar, muškatni oraščić.

Umak od gljiva:
50 g maslaca, 50 g luka, 50 g suhe slanine, 400 g miješanih šumskih gljiva, 100 ml vrhnja za kuhanje, sol, papar.

Priprema:
Bundevu ispecite i propasirajte, a krumpir skuhajte i usitnite. Pomiješajte ih, dodajte jaje, začine i brašno te zamijesite tijesto koje se ne lijepi za ruke. Oblikujte male njoke i kuhajte ih u posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu.
Za umak otopite maslac, dodajte slaninu i luk, pirjajte dok ne postane staklast, zatim dodajte gljive i kratko pirjajte. Na kraju umiješajte vrhnje za kuhanje, posolite i popaprite po ukusu. Njoke prelijte umakom i poslužite uz naribani sir.

 | Author: Unsplash+ foto: Unsplash+

Bundevijada u Vrbovskom - mjesto gdje jesen miriše najljepše

Nakon što se vaša kuhinja ispuni mirisom pečene buče, vrijeme je da doživite sve čari jeseni uživo na 21. Bundevijadi u Vrbovskom, koja će se održati 11. i 12. listopada 2025. u Sportskoj dvorani Grada Vrbovskog od 9:00 do 18:00 sati.

Bundevijada je više od obične manifestacije, to je slavlje tradicije, domaće hrane i zajedništva. Posjetitelje očekuje bogat dvodnevni program ispunjen kulturno-umjetničkim i glazbenim nastupima, ponudom bundeva, bučina ulja i domaćih proizvoda, kao i eko-etno rukotvorina lokalnih izlagača. Poseban šarm donose kreativne radionice za djecu, izbor najmanje, najzanimljivije i najteže bundeve te natjecanja za najljepši izlagački prostor i najfinije jelo od buče. Za gurmane pravi doživljaj bit će kulinarski show s degustacijom slatko-slanih delicija od bundeve, koje će pripremati poznate domaće kuharice i majstori tradicionalne kuhinje.

 | Author: grad Vrbovsko foto: grad Vrbovsko

 | Author: Restoran Kamnačnik foto: Restoran Kamnačnik

Kada se dan polako pretvori u večer, u šatoru pokraj dvorane atmosferu će zagrijati JOLE i njegov bend, koncert koji, kao i ulaz na cijelu manifestaciju, ostaje besplatan. U Vrbovskom se tih dana sve vrti oko bundeve, pjesme, okusa, mirisa i običaja koji čuvaju duh Gorskog kotara. Dođite, kušajte, zaplešite i osjetite pravu čar jeseni na Bundevijadi u Vrbovskom, 11. i 12. listopada 2025. godine.

 | Author: grad Vrbovsko foto: grad Vrbovsko

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.