Native sadržaj 17. prosinca 2025.

Kreativnost na tanjuru: Sandra osvaja mreže i srca pratitelja

foto: Privatna arhiva
gastro postao gastro.24sata.hr
Sandra Matijašević strastveno se posvetila izradi sirovih torti, slastica i veganskih deserata, stvarajući svoj kreativan prostor na društvenim mrežama. Njezini pratitelji najviše uživaju u detaljima, estetici i ukusima njezinih recepata, a ona samu sebe ispunjava dijeljenjem znanja o zdravoj prehrani i eksperimentiranjem u kuhinji.

Sandra Matijašević dolazi iz Jelse na otoku Hvaru, a svoje životno iskustvo obogatila je životom u Dubrovniku i Zagrebu, a zadnjih 5 godina živi u Blaguši. Po struci ekonomistica, Sandra se nikada nije bavila strukom, jer su je oduvijek više privlačili zdrava prehrana i sport. Nekadašnja profesionalna veslačica razvila je disciplinu i ljubav prema aktivnom životu, a godine rada u trgovinama zdrave hrane oblikovale su njezinu povezanost s kvalitetnom prehranom. Danas radi u dućanu za kućne ljubimce, no njezina najveća strast ostaje vlastita stranica vege_delicije posvećena izradi sirovih torti, slastica, kuglica i sladoleda, kroz koju pronalazi osobno zadovoljstvo i kreativno ispunjenje. Porazgovarali smo s njom prije ulaska u Gastro zvijezdu.

Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
 

Kada ste i zašto pokrenuli svoj profil?

Svoj sam profil pokrenula u svibnju 2023. godine, i to na nagovor svog dečka. Primijetio je koliko se posvećujem izradi torti i slastica, koliko uživam u fotografiranju, dekoriranju i detaljima - ukratko, u mom malom perfekcionizmu. Upravo zato poticao me da otvorim profil kako bi i drugi mogli vidjeti moj talent.
Osim toga, volim dijeliti savjete o prehrani, što mi je ostalo kao navika iz vremena kada sam radila u trgovinama zdrave hrane. Uvijek me veselilo pomoći ljudima, pa je Instagram bio savršen način da to nastavim.
Profil sam otvorila i kako bih pokazala ljudima da vegani ne „pasu travu“, kako se često zna reći, već da je veganska prehrana iznimno raznolika - ukusna, vizualno privlačna, zdrava, bogata i itekako zasitna. Htjela sam svojim primjerom dokazati da se od biljne hrane može itekako dobro najesti i uživati u svakom obroku.
Ukratko, pokrenula sam profil da bih nastavila pomagati ljudima savjetima o prehrani te motivirala one koji žele uvesti promjene u svoj životni stil.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Možete li se sjetiti prvog jela koji ste objavili?

Prvo jelo koje sam objavila bila je sirova torta od plave spiruline i jagoda. Do tada sam nekoliko puta radila sirove torte, ali to su bile vrlo jednostavne verzije, bez ukrašavanja. Budući da sama osmišljavam recepte i nikada nisam bila na edukacijama ili radionicama, neke su torte ispadale bolje, neke lošije. No, ova torta mi je ostala u posebnom sjećanju jer je ispala savršeno.
Tekstura je bila idealna - nije puštala vodu nakon odleđivanja, što je čest izazov kod sirovih torti. A spoj rozih nijansi jagode i plave boje spiruline potpuno me očarao. I način na koji sam je ukrasila… jednostavno me osvojila. Toliko mi je bila lijepa da mi ju je gotovo bilo žao pojesti.
Ako pogledate početak mog profila, vidjet ćete da tada još nisam toliko pazila na detalje pri fotografiranju - tortu bih samo stavila na tacnu, na stol i uslikala. No unatoč tome, ta mi je torta i danas jedna od najdražih i najljepših. Danas, kada je usporedim s novijim tortama koje radim, djeluje vrlo jednostavno, ali tada mi je bila prava mala umjetnina. I upravo je ona bila moja prva objava na Instagramu.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Koja jela najviše obožavaju pratitelji vašeg profila?

Jela koja moji pratitelji najviše obožavaju upravo su sirove torte i ostale sirove slastice. To mi posebno znači jer su i meni one najveća ljubav i strast, pa sam se najviše i posvetila stvaranju upravo takvih recepata. Čak sam radila anketu među pratiteljima kako bih provjerila što bi najradije željeli vidjeti na profilu, i rezultati su jasno pokazali da su sirove torte i zdravi deserti njihov prvi izbor. To mi je bila dodatna potvrda da nastavim raditi ono što volim i u čemu najviše uživam.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Što kuhate sebi za gušt?

Na pitanje što kuham sebi „za gušt“, odgovor je prilično jednostavan.
Kad je riječ o slanim jelima, volim jednostavne, brze i nekomplicirane recepte. Nisam fan jela koja zahtijevaju dugačku pripremu ili milijun različitih namirnica. Zato najčešće kuham krem juhe, razne rižote s povrćem ili tofuom, ili jednostavne tjestenine. To su mi svaki dan draga, hranjiva i ukusna jela koja ne oduzimaju previše vremena.
S druge strane, kada je riječ o slasticama... e tu mogu provesti cijeli dan u kuhinji i uživam u svakom trenutku! Za torte i slatko uvijek imam strpljenja i inspiracije, jer sam pravi gurman kad su deserti u pitanju.
U slanim jelima najvažnije mi je da budu jednostavna, lijepo prezentirana, hranjiva i naravno ukusna, a moji favoriti su definitivno tjestenine, rižota, variva i juhe.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva

Što najčešće pripremate u svojoj kuhinji, volite li eksperimentirati?

Sve što pripremam u kuhinji, od slanog do slatkog, radim s puno ljubavi, ali moram priznati da mi je slatko ipak najdraže. U jednu ruku sam i „ovisnica“ o slatkome, pa me to dodatno potiče na kreativnost.
Što se tiče eksperimentiranja, zapravo mi je svaki dan u kuhinji eksperiment. Sama osmišljavam recepte, pa neki ispadnu fantastično već iz prve, a neki završe kao potpuna katastrofa - ne zato što nisu jestivi, nego jednostavno ne ispadnu onako kako sam ih zamislila. No, i to je čar kuhanja: nikad ne znaš što će ispasti, a uvijek nešto naučiš.
Najčešće pripremam, kao što sam rekla u prethodnom pitanju, jednostavnija slana jela poput rižota, variva, juhica, tjestenine, burgera i sličnog. Eksperimentiram skoro svaki dan, jer stalno imam nove ideje. Ponekad ih smislim desetak, ali vremena ili namirnica nema, pa na kraju napravim samo jednu. A često ih ni ne zapišem, pa pola zaboravim! Ali baš to me veseli: stalna kreativnost, igra okusa i mogućnost da skoro svaki dan napravim nešto novo.

Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?

Sastojak bez kojeg ne mogu u kuhinji definitivno su indijski oraščići. Koristim ih doslovno za sve - od pripreme slastica, kreiranja raznih umaka i preljeva, pa sve do veganskog parmezana koji također radim od njih. Bez indijskih oraščića pola mojih recepata ne bi ni postojalo. To je namirnica koju uvijek imam u kuhinji i na koju posebno pazim kako mi je slučajno ne bi ponestalo.

 | Author: Privatna arhiva foto: Privatna arhiva
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti?

Jedan recept koji mislim da bi baš svatko trebao znati napraviti je varivo. Jela na žlicu općenito su izuzetno bogata i nutritivna, a pritom dopuštaju bezbroj kombinacija: od mahunarki, grahorica, raznog povrća pa sve do dodataka koji mijenjaju okus i teksturu. Najveća prednost variva je ta što ga možete skuhati za nekoliko dana. Da imam veći lonac, vjerojatno bih skuhala količinu za pet ili šest dana (moji ukućani možda ne bi bili presretni, ali ja svakako bih). 
Varivo je jednostavno za pripremu, izuzetno hranjivo i vrlo povoljno - kada pogledate koliko malo koštaju sve namirnice koje se u njega dodaju, a koliko obroka dobijete zauzvrat. To su jela koja griju i dušu i tijelo, zasite, razvesele i uvijek dobro dođu. Zato vjerujem da bi svatko trebao znati napraviti jedno dobro, domaće varivo.

Najdraži trenutak u Gastro karijeri?

Najdražih trenutaka u mojoj gastro karijeri ima zaista mnogo. Jedan od najljepših svakako su poznanstva koja sam ostvarila s divnim ljudima, i onima koji prate moj rad, i onima čiji rad ja cijenim. Iako većina njih ne živi u Zagrebu pa se ne viđamo uživo, naše poruke i razgovori često mi uljepšaju dan. Dijelimo slične interese, slične poglede na život i uvijek rado razmjenjujemo iskustva. Upravo ta povezanost i zajednica daju mojoj stranici posebnu svrhu.
Posebno me dirnu poruke roditelja čija djeca imaju intolerancije na gluten, laktozu, jaja ili druge sastojke. Često su bili u situaciji da dijete ne može dobiti klasičnu rođendansku tortu, što im je stvaralo veliku tugu. Otkako su me zapratili i isprobali moje recepte, djeca su napokon dobila tortu koju smiju jesti bez straha od alergijskih reakcija, a pritom je torta zdrava, hranjiva i ukusna. To su trenuci koji me iskreno ispune radošću. Znati da sam usrećila neko dijete, to je nešto neprocjenjivo.
Također sam se potpuno spontano sprijateljila s nekoliko pratitelja kroz razgovore i komentare. Njihove lijepe riječi, podrška i poruke zahvalnosti daju mi ogroman poticaj da nastavim stvarati nove recepte i dijeliti ih s drugima. Zaista ima puno predivnih trenutaka koji mi puno znače i zbog kojih se osjećam zahvalno i motivirano.

Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu. Čemu se najviše veselite?

S obzirom na to da su me pratitelji prijavili, još uvijek sam u pozitivnom šoku zbog svega. Stvarno mi je čast što su baš mene odabrali i što su prepoznali moj trud i rad. Veseli me prilika da steknem novo iskustvo, da vidim kako izgleda rad u profesionalnom okruženju te da upoznam nove ljude i ostale natjecatelje. Vjerujem da će mi ovo biti vrijedna lekcija, ali i motivacija da se još više trudim i napredujem u onome što volim.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.