Native sadržaj 13. rujna 2023.

Mjesec plave ribe donosi gastro specijalitete i bogat glazbeni program

foto: Mjesec plave ribe

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Plava riba nekada je bila glavna namirnica u tradicionalnoj prehrani, a danas je omiljeni specijalitet i vladarica gastronomije.

Ljeto se možda polako približava kraju, jesenski dani sve su bliže, no posjetitelji Crikvenice, Selca, Dramlja i Jadranova će u okusima ribe uživati sve do sredine listopada. Tijekom rujna, točnije od 15. rujna do 15. listopada, Turistička zajednica Grada Crikvenice inspirirana bogatom ribarskom prošlošću ovoga kraja organizira "Mjesec plave ribe", vezan uz projekt "Cesta plave ribe". 

Crikvenički kraj ima dugu tradiciju lova i pripreme plave ribe, a već su u 18. stoljeću prepoznati kao majstori ribari zbog čega je Crikvenica početkom 20. stoljeća bila jedno od vodećih ribarskih središta Jadrana. Dugu tradiciju mještani njeguju kroz običaje koje prenose na nove naraštaje, ali i manifestacijama poput "Mjeseca plave ribe" koja se održava već 11. godinu. 

Plava riba nekada je bila najvažnija namirnica tradicionalne mediteranske prehrane, a ova skupina riba obiluje zdravim omega 3 masnim kiselinama. U plave ribe ubrajaju se tuna, srdela, lokarde, skuša, papalina, inćun, girica, iglica, palamida i gof, a mnoge od njih moći ćeš kušati upravo tijekom "Mjeseca plave ribe". 

Prvi vikend manifestacije počinje 15. rujna dječjim programom More boja i cooking showom u kojem chef David Skoko priprema slasno jelo pod nazivom Plavuša u sendviču. Program će voditi omiljeni Domagoj Jakopović Ribafish, a posjetitelji će moći uživati i u posebnoj ponudi jela od plave ribe, vinskom kutku i koktelima. Prije početka zabavno-glazbenog programa u kojem će sve prisutne rasplesati Marko Škugor i Trio Crikvenica, održat će se i dodjela oznaka odabranim restoranima sudionicima projekta "Cesta plave ribe". 

 | Author: Mjesec plave ribe foto: Mjesec plave ribe

Prvi dan "Mjeseca plave ribe" tek je zagrijavanje za događaje koji slijede. Posjetitelje 16. rujna očekuje spektakl "Jadranska tuna iz mora na tanjur by Jadran" - dolazak ribarskog broda s tunom u crikveničku luku i chefovi koji će na trgu pripremati jela od svježe ulovljene ribe. Program će voditi Robert Ferlin. Tuna steak priprema se u dva izdanja: steak jadranske tune s umakom Viegre i pečenim krumpirima začinjenim mediteranskim mirodijama te steak jadranske tune s umakom Viegre i mješavinom lisnatih salata i svježeg povrća. Uz steak će se pripremati i tuna sushi: nigiri sa svježom tunom (Maguro no nigiri), tuna rolice s avokadom (Maguro Avocado Maki) te uramaki s tunom i krastavcem (Maguro Kyuuri Uramaki). Dok uživaju u "Fish Street Food" zoni i "Vina Kvarnera" vinskom kutku, posjetitelje će zabavljati Damir Kedžo i Trio Crikvenica

 | Author: Mjesec plave ribe foto: Mjesec plave ribe

Zadnji dan prvog vikenda, 17. rujna, tri će chefa predstaviti svoja primorska jela od plave ribe. Chef Toni Sgomba iz restorana Dida, chef Dragan Visković iz restorana Domino te chef Ivan Vrbanec iz restorana Hotela Miramare pripremit će zabavni cooking show koji će voditi Barbara Udovičić Papeš. Najmlađi će moći uživati u radionici Riblji svijet, a svi prisutni u laganim notama klape Kampanel i Trio Crikvenica

 | Author: Mjesec plave ribe foto: Mjesec plave ribe

Još više slasnih zalogaja s plavom ribom i zabavnih sadržaja očekuje te kroz cijeli mjesec, a program manifestacije "Mjesec plave ribe" nastavlja se do 15. listopada. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.