Još jedna Gastro zvijezda je uspješno smještena na zvjezdano gastro nebo. Sada kada je prošlo nekoliko mjeseci od samog natjecanja i dojmovi su se slegli, vrijeme je da pobjednike ponovo okupimo na još jednom gastro meetupu koji su podržali sponzori METRO Hrvatska i Gorenje te ih pitamo sve ono što vas zanima. Dok je Lucija Prpić, autorica bloga "Pao mi je šećer" i pobjednica Gastro zvijezde 2023., pripremala slasni kuglof za koji recept možeš pronaći u nastavku, razgovarala je s pobjednicom u kategoriji Video zvijezda, Maja Jalšovec. Ako i ti želiš postati nova Gastro zvijezda, novu priliku imat ćeš već ove jeseni!
Sastojci za tijesto:
- 150 g bademovog brašna
- 80 g kokosovog brašna (ne kokos mrvica)
- 1 prašak za pecivo
- Prstohvat soli
- Oko 100 g zaslađivača (eritrit, ksilitol)
- 1 limun
- 5 jaja
- 170 ml mlijeka
- 90 ml maslinovog ulja
- Aroma vanilije
Sastojci za namaz od pistacije:
- 75 g očišćenih pistacija
- 50 g bijele čokolade (ako je moguće bez šećera)
- 75 ml mlijeka
- 1 žlica kokosovog ulja
- 2 žlice zaslađivača (eritrit, ksilitol)
Sastojci za coulis od malina:
- 150 do 200 g malina (ili drugog bobičastog voća)
- 60 g zaslađivača
- 1 žlica gustina
Sastojci za preljev:
- 150 g bijele čokolade (ukoliko je moguće bez šećera)
- 2 žlice kokosovog ulja
Priprema:
- Prvo jaja zajedno sa zaslađivačem razradite mikserom dok se smjesa ne udvostruči i postane svjetlila. Zatim dodajte preostale mokre sastojke (mlijeko, vaniliju i ulje). Nakon što ste sve dobro umutili, u dobivenu smjesu dodajte i suhe sastojke (prašak za pecivo, bademovo i kokosovo brašno te mrvicu soli).
- Kad su se svi sastojci dobro povezali, smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U jednu polovicu dodajte namaz od lješnjaka. Naizmjenično u kalup dodajete crnu i žutu smjesu i stavite na pečenje. Pečemo na 180˚ C 30-35 min. Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 26 cm.
- Očišćene pistacije potopite u vruću vodu i ostavite da stoje oko 20 min kako bi što lakše skinuli kožicu sa ploda. U međuvremenu otopite čokoladu zajedno sa 50 ml mlijeka. U blender stavite pistacije, mlijeko, kokosovo ulje, zaslađivač te preostalo mlijeko. Blendajte nekoliko minuta te dodajte otopljenu čokoladu. Miksajte do željene gustoće. Namaz je odmah spreman za konzumaciju.
- Za coulis od malina sve sastojke stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri. Ukoliko koristite svježe, a ne zaleđene maline, dodajte 1 dcl vode. Kuhajte dok voće ne omekša i umak se zgusne.
- Nakon što se kuglof ispekao prelijte ga otopljenom bijelom čokoladom i dekorirajte po želji. Pri posluživanju krišku kuglofa prelijte sa preljevom od malina i uživajte.