Native sadržaj 16. travnja 2025.

Neodoljivi uštipci od bakalara gotovi su za čas - i to bez močenja!

foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sandra Rončević i Mile Butorac našli su se u još jednom Gastro duelu - ovoga puta će pokazati kako slasni bakalar pripremiti na potpuno drugačiji, ali jednako ukusan način.

Uskrs je vrijeme okupljanja, blagovanja i slavljenja okusa djetinjstva, a jedan od okusa koji nas najčešće vraća u djetinjstvo je svakako bakalar. Ova moćna riba oduvijek je imala posebno mjesto na blagdanskom stolu, a zahvaljujući Fisheriji, danas je priprema jednostavnija nego ikad.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Sandra Rončević, autorica profila "O slanom & slatkom: o svemu", odlučila je klasični uskrsni stol obogatiti receptom koji će oduševiti i one koji nisu najveći fanovi bakalara – slanim uštipcima s umakom od kiselog vrhnja i limete. Hrskavi izvana, mekani iznutra i prepuni okusa, ovi uštipci savršen su spoj tradicije i moderne kuhinje.

Bakalar iz Fisherije – spreman za pripremu odmah

Gotovo da nema osobe koja ne uživa u posebnom okusu bakalara, no priznajemo, priprema uvijek nije najjednostavnija. Od samog namakanja, kuhanja, prerade - priprema bakalara može potrajati i nekoliko dana. Zaboravi na višesatno močenje ribe i neugodnosti pri čišćenju – bakalar iz Fisherije dolazi sušen, namočen, očišćen i smrznut, što znači da je spreman za upotrebu čim se odmrzne. Upravo zato je idealan za brzu, a efektnu pripremu uskrsnih jela – kao što su ovi uštipci koji osvajaju na prvi zalogaj.

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Recept za uštipke koji se pamte

Sandra je recept osmislila tako da bude jednostavan, ali uz pokoji zaokret – poput dodatka dimljene paprike, zelenih maslina i ljute papričice – koji ovom tradicionalnom jelu daje moderan štih. Umak od kiselog vrhnja, majoneze i limete cijelu priču zaokružuje svježinom, čineći ga savršenim pratiteljem hrskavih zalogaja.

Ako želiš poslužiti nešto drugačije, a i dalje ostati pri uskrsnim okusima – slani uštipci od bakalara savršen su izbor. Posluži ih kao predjelo, finger food ili glavno jelo uz sezonsku salatu i krišku limete – i gledajte kako nestaju sa stola.

SASTOJCI: 

  • 250 g Fisherija fileta bakalara
  • 1 manja glavica luka
  • ½  svježe ljuta papričica
  • 100 g otkoštenih zelenih maslina
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • ½ žličice soli
  • 2 prstohvata šećera
  • Malo papra
  • 1 žličica češnjaka u granulama
  • ½ žličice dimljene slatke paprike
  • 150 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 žlica maslinova ulja
  • Dodatno: 1 l suncokretovog ulja za prženje

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

ZA UMAK:

  • 1 kiselo vrhnje
  • 2-3 žlice majoneze
  • Par kapi soka od limete
  • Ribana korica od ½ limete
  • 1 režanj češnjaka
  • Malo soli i papra

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

PRIPREMA:

  1. Na sitno nasjeckajte luk. Usitnite i svježu ljutu papričicu, kao i otkoštene zelene masline.
  2. Fisherija bakalar odmrznite i odstranite mu kožu pa i njega usitnite nožem.
  3. U zdjeli izmiješajte jaje, mlijeko, začine, brašno i prašak za pecivo. Dodajte pripremljeno povrće i izmiješajte. Dodajte bakalar, još jednom izmiješajte pa dodajte maslinovo ulje. Na samom kraju dodajte šećer, izmiješajte i pustite da odstoji dok pripremate umak od kiselog vrhnja.
  4. Za umak od kiselog vrhnja u zdjelici izmiješajte kiselo vrhnje i majonezu, dodajte ribanu koricu i cijeđeni sok limete. Dodajte protisnuti češnjak, sol i papar i sve dobro izmiješajte pa ohladite.
  5. U dubljem loncu zagrijte ulje na temperaturu od 170-180°C (pomognite si kuhinjskim termometrom), uronite dvije žlice u vruće ulje pa pomoću žlica vadite smjesu i spuštajte u ulje. Pržite do zlatne boje, oko 7-8 minuta ukupno, pazeći na temperaturu ulja.
  6. Šupljikavom žlicom vadite uštipke na tanjur prekriven kuhinjskim ubrusom i pustite da se ocijedi masnoća.
  7. Složite na pladanj, dodajte kriške limete i poslužite toplo uz umak od kiselog vrhnja i limete. 

U slast!

 | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL  | Author: Sandra Simunovic/PIXSELL foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.