Uskrs je vrijeme okupljanja, blagovanja i slavljenja okusa djetinjstva, a jedan od okusa koji nas najčešće vraća u djetinjstvo je svakako bakalar. Ova moćna riba oduvijek je imala posebno mjesto na blagdanskom stolu, a zahvaljujući Fisheriji, danas je priprema jednostavnija nego ikad.
Sandra Rončević, autorica profila "O slanom & slatkom: o svemu", odlučila je klasični uskrsni stol obogatiti receptom koji će oduševiti i one koji nisu najveći fanovi bakalara – slanim uštipcima s umakom od kiselog vrhnja i limete. Hrskavi izvana, mekani iznutra i prepuni okusa, ovi uštipci savršen su spoj tradicije i moderne kuhinje.
Bakalar iz Fisherije – spreman za pripremu odmah
Gotovo da nema osobe koja ne uživa u posebnom okusu bakalara, no priznajemo, priprema uvijek nije najjednostavnija. Od samog namakanja, kuhanja, prerade - priprema bakalara može potrajati i nekoliko dana. Zaboravi na višesatno močenje ribe i neugodnosti pri čišćenju – bakalar iz Fisherije dolazi sušen, namočen, očišćen i smrznut, što znači da je spreman za upotrebu čim se odmrzne. Upravo zato je idealan za brzu, a efektnu pripremu uskrsnih jela – kao što su ovi uštipci koji osvajaju na prvi zalogaj.
Recept za uštipke koji se pamte
Sandra je recept osmislila tako da bude jednostavan, ali uz pokoji zaokret – poput dodatka dimljene paprike, zelenih maslina i ljute papričice – koji ovom tradicionalnom jelu daje moderan štih. Umak od kiselog vrhnja, majoneze i limete cijelu priču zaokružuje svježinom, čineći ga savršenim pratiteljem hrskavih zalogaja.
Ako želiš poslužiti nešto drugačije, a i dalje ostati pri uskrsnim okusima – slani uštipci od bakalara savršen su izbor. Posluži ih kao predjelo, finger food ili glavno jelo uz sezonsku salatu i krišku limete – i gledajte kako nestaju sa stola.
SASTOJCI:
- 250 g Fisherija fileta bakalara
- 1 manja glavica luka
- ½ svježe ljuta papričica
- 100 g otkoštenih zelenih maslina
- 150 g glatkog brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 2 prstohvata šećera
- Malo papra
- 1 žličica češnjaka u granulama
- ½ žličice dimljene slatke paprike
- 150 ml mlijeka
- 1 jaje
- 1 žlica maslinova ulja
- Dodatno: 1 l suncokretovog ulja za prženje
ZA UMAK:
- 1 kiselo vrhnje
- 2-3 žlice majoneze
- Par kapi soka od limete
- Ribana korica od ½ limete
- 1 režanj češnjaka
- Malo soli i papra
PRIPREMA:
- Na sitno nasjeckajte luk. Usitnite i svježu ljutu papričicu, kao i otkoštene zelene masline.
- Fisherija bakalar odmrznite i odstranite mu kožu pa i njega usitnite nožem.
- U zdjeli izmiješajte jaje, mlijeko, začine, brašno i prašak za pecivo. Dodajte pripremljeno povrće i izmiješajte. Dodajte bakalar, još jednom izmiješajte pa dodajte maslinovo ulje. Na samom kraju dodajte šećer, izmiješajte i pustite da odstoji dok pripremate umak od kiselog vrhnja.
- Za umak od kiselog vrhnja u zdjelici izmiješajte kiselo vrhnje i majonezu, dodajte ribanu koricu i cijeđeni sok limete. Dodajte protisnuti češnjak, sol i papar i sve dobro izmiješajte pa ohladite.
- U dubljem loncu zagrijte ulje na temperaturu od 170-180°C (pomognite si kuhinjskim termometrom), uronite dvije žlice u vruće ulje pa pomoću žlica vadite smjesu i spuštajte u ulje. Pržite do zlatne boje, oko 7-8 minuta ukupno, pazeći na temperaturu ulja.
- Šupljikavom žlicom vadite uštipke na tanjur prekriven kuhinjskim ubrusom i pustite da se ocijedi masnoća.
- Složite na pladanj, dodajte kriške limete i poslužite toplo uz umak od kiselog vrhnja i limete.
U slast!