Nikolina Novak Forjan, autorica Instagram profila @ninazivotbezglutena, dolazi iz Zagreba i po struci je kozmetičarka. Iako profesionalno pripada svijetu ljepote, njezina velika strast nalazi se u kuhinji, gdje u slobodno vrijeme posvećeno stvara bezglutenske verzije tradicionalnih jela. Upravo je ta želja da omiljene obiteljske recepte učini sigurnima i dostupnima svima potaknula njezin prepoznatljiv kulinarski stil i privukla brojne pratitelje. U nastavku donosimo razgovor s Nikolinom.
Glasati za svoje favorite Gastro zvijezde možeš OVDJE!
Kada ste i zašto pokrenuli svoj IG profil?
Moj Instagram profil pokrenula sam prije tri godine. Godine 2018.mojoj starijoj kćeri Vidi dijagnosticirana je celijakija i naš život i prehrana preko noći su se morali potpuno promijeniti. Početak je bio težak jer smo se morali prilagoditi na jedan sasvim novi način života i u kratkom vremenu usvojiti puno novog znanja. Tijekom tog razdoblja ostala sam kod kuće posvećena prvenstveno Vidi i pripremi jela, a objave na Instagramu u jednom trenutku krenule su spontano.Dok se moj život tada svodio na kuću i obitelj, željela sam se osjećati korisno. Prvenstveno sam razmišljala o svim mamama koje prolaze kroz istu promjenu, ali i o odraslima koji dobiju dijagnozu. Pitala sam se,zašto ne bih svojim iskustvom pomogla drugima i olakšala im prilagodbu na bezglutenski način života.
Možete li se sjetiti prvog jela koji ste objavili?
Kako ne, to je bio moj domaći kruh bez glutena tj male žemljice, peciva.
Koja jela najviše obožavaju pratitelji Vašeg profila?
Teško mi je izdvojiti jer na mom profilu zaista ima svega i sve nekako uvijek bude zanimljivo pratiteljima. Možda bi kruh bio taj koji uvijek pokupi najviše reakcija i svi oblici dizanoga tijesta,palačinke koje budu svima zanimljive jer su vrlo izazovne za napraviti u bezglutenskoj verziji, moji ručkovi za svaki dan. To je ono što bi izdvojila. Iako zanimljivo mi je, da ponekad kada objavim neko jelo koje mi izgleda prejednostavno i obično, pa se pitam ima li ga uopće smisla objaviti. Ali svatko zna na kraju takav video bude među najgledanijima.
Što kuhate sebi za gušt?
Kada kuham za sebe, volim si priuštiti nešto što me stvarno veseli i što i sama obožavam. Teško mi je odabrati i ne znam koje mi je draže, da li trganci sa vrhnjem i špekom ili dinstana jetrica sa noklicama od svježeg sira.
Što najčešće pripremate u svojoj kuhinji, volite li eksperimentirati?
Najčešće je to domaći kruh, pečem ga gotovo svaki dan ili barem svaki drugi. Osim kruha tu bi mogla izdvojiti i variva koja često radim. Što se tiče eksperimentiranja to je ovdje poželjno, jer je kuhanje bez glutena nekada dosta izazovno pa traži razna eksperimentiranja, pogotovo kod tijesta da bismo dobili savršenu konzistenciju.
Bez kojeg sastojka ne možete u kuhinji?
Kada razmišljam što najviše koristim i bez čega ne može ni jedno moje jelo. To bi bio grincek i povrtna mješavina začina. Meni je to glavni temelj za skoro svako jelo.
Jedan recept koji svatko mora znati napraviti ?
Recept koji svatko mora znati napravit za mene bi to bila juha. Bila to pileća bistra ili neka krem juha, nije bitno. Jer kada znaš napraviti juhu, uvijek si možeš osigurati jedan topli i zdravi obrok napravljen kod kuće.
Najdraži trenutak u gastro karijeri
Definitivno kada svojim iskustvom mogu pomoći i olakšati drugima život s bezglutenskom prehranom. Posebno me veseli kada dobijem poruke i komentare mama koje mi zahvaljuju što dijelim naš život i recepte, tako olakšavam njima i usrećujem njihovu djecu ukusnim i finim jelima.Također posebno cijenim i sva lijepa poznanstva koja sam stekla putem svoje Instagram zajednice.Tada shvatim da sve što radim ima smisla i upravo je to ono što me čini sretnom i tjera me da nastavim tako i dalje.
Čeka vas snimanje za Gastro zvijezdu.Čemu se najviše veselite?
Najviše me veseli samo iskustvo. S obzirom na to da mi je ovo prvo ovakvo snimanje i natjecanje, Istovremeno sam i nervozna i ponosna. Veseli me što sam dobila priliku upoznati ljude s bezglutenskom prehranom, širiti svijest o celijakiji i pokazati način
pripreme jela za osobe s celijakijom. Želim pokazati svima koji se nalaze u istoj ili sličnoj situaciji da nisu sami i da mogu pronaći podršku. Sudjelovanje mi daje priliku da budem dio te podrške i inspiracije drugima. I naravno, jako se veselim novim poznanstvima.