Native sadržaj 13. prosinca 2024.

OKUSI KINESKU KUHINJU Okruglice u slatko-kiselom umaku s kokos rižom

foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Sandra i Darko poveli su nas na putovanje okusima Azije, a Darko je mesnim okruglicama u slatko kiselom umaku oživio duh Kine.

Okusi Kine odavno su osvojili ljubitelje fine hrane, a Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz" nas je svojim receptom poveo ravno u srce azijske kuhinje. Njegove mesne okruglice u slatko-kiselom umaku prava su poslastica za nepce – savršeno začinjene, sočne i obavijene umakom koji spaja slatke i kisele note u savršenoj harmoniji. Tajna? Kombinacija pažljivo odabranih začina spojenih u MAGGI slatko-kiseli umak na kineski način

Sastojci za okruglice:

  • 400 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i govedine)
  • 1 jaje
  • 1 manja glavica luka (sitno sjeckana)
  • 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
  • 30 g krušnih mrvica
  • Nekoliko kapi MAGGI Würze
  • 3 žlice mlijeka
  • 3 prstohvata soli
  • 1 prstohvat papra
  • ½ žličice timijana
  • Ulje za prženje
  • 1 MAGGI slatko-kiseli umak na kineski način
  • 1 zelena i 1 crvena paprika narezane na kockice
  • 1 mladi luk, nasjeckan

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Sastojci za rižu s kokosom:

  • 300 g basmati riže ili druge riže dugog zrna
  • 240 ml kokosovog mlijeka (nezaslađeno)
  • 240 ml vode
  • 2 prstohvata soli
  • 2 žlice tostiranih listića kokosa

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, mlijeko, MAGGI Würze, sol, papar i timijan.
  2. Dobro promiješajte smjesu dok ne postane ujednačena. Ako je smjesa previše vlažna, dodajte još malo krušnih mrvica.
  3. Oblikujte male okruglice.
  4. U tavi zagrijte malo ulja i pržite okruglice na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno-smeđe, desetak minuta.
  5. Dodajte crvenu i zelenu papriku te nastavite pržiti još 5 minuta, dok povrće ne postane mekano.
  6. Ulijte MAGGI slatko-kiseli umak na kineski način i zagrijte 3 minute na srednje jakoj vatri. Na kraju, dodajte nasjeckani mladi luk.
  7. Pripremite rižu s kokosom - Rižu isperite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, kako bi se uklonila suvišna škrobnost. Ovo će pomoći da riža bude manje ljepljiva.
  8. U srednje velikom loncu ili tavi pomiješajte kokosovo mlijeko, vodu i sol.
  9. Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da smjesa zavrije.
  10. Dodajte ispranu rižu, promiješajte i smanjite vatru na najmanje. Pokrijte lonac s poklopcem.
  11. Ostavite rižu da se kuha na laganoj vatri 12-15 minuta dok sva tekućina ne bude upijena i riža omekša. Ako je potrebno, možete dodati još malo vode ili kokosovog mlijeka tijekom kuhanja.
  12. Kada je riža gotova, ostavite je još 5 minuta da odmori s poklopcem, a zatim je lagano promiješajte vilicom i dodajte listiće kokosa.
  13. Poslužite mesne okruglice u slatko-kiselom umaku s povrćem i mladim lukom uz rižu s kokosom.

 | Author: Luka Stanzl/PIXSELL foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.