Sandra i Darko poveli su nas na putovanje okusima Azije, a Darko je mesnim okruglicama u slatko kiselom umaku oživio duh Kine.
Okusi Kine odavno su osvojili ljubitelje fine hrane, a Darko Debić, autor bloga "Samo jedan griz" nas je svojim receptom poveo ravno u srce azijske kuhinje. Njegove mesne okruglice u slatko-kiselom umaku prava su poslastica za nepce – savršeno začinjene, sočne i obavijene umakom koji spaja slatke i kisele note u savršenoj harmoniji. Tajna? Kombinacija pažljivo odabranih začina spojenih u MAGGI slatko-kiseli umak na kineski način.
Sastojci za okruglice:
- 400 g mljevenog mesa (mješavina svinjetine i govedine)
- 1 jaje
- 1 manja glavica luka (sitno sjeckana)
- 2 režnja češnjaka (sitno sjeckana)
- 30 g krušnih mrvica
- Nekoliko kapi MAGGI Würze
- 3 žlice mlijeka
- 3 prstohvata soli
- 1 prstohvat papra
- ½ žličice timijana
- Ulje za prženje
- 1 MAGGI slatko-kiseli umak na kineski način
- 1 zelena i 1 crvena paprika narezane na kockice
- 1 mladi luk, nasjeckan
Sastojci za rižu s kokosom:
- 300 g basmati riže ili druge riže dugog zrna
- 240 ml kokosovog mlijeka (nezaslađeno)
- 240 ml vode
- 2 prstohvata soli
- 2 žlice tostiranih listića kokosa
Priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, nasjeckani luk, češnjak, krušne mrvice, mlijeko, MAGGI Würze, sol, papar i timijan.
- Dobro promiješajte smjesu dok ne postane ujednačena. Ako je smjesa previše vlažna, dodajte još malo krušnih mrvica.
- Oblikujte male okruglice.
- U tavi zagrijte malo ulja i pržite okruglice na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno-smeđe, desetak minuta.
- Dodajte crvenu i zelenu papriku te nastavite pržiti još 5 minuta, dok povrće ne postane mekano.
- Ulijte MAGGI slatko-kiseli umak na kineski način i zagrijte 3 minute na srednje jakoj vatri. Na kraju, dodajte nasjeckani mladi luk.
- Pripremite rižu s kokosom - Rižu isperite pod hladnom vodom dok voda ne postane bistra, kako bi se uklonila suvišna škrobnost. Ovo će pomoći da riža bude manje ljepljiva.
- U srednje velikom loncu ili tavi pomiješajte kokosovo mlijeko, vodu i sol.
- Stavite lonac na srednje jaku vatru i pustite da smjesa zavrije.
- Dodajte ispranu rižu, promiješajte i smanjite vatru na najmanje. Pokrijte lonac s poklopcem.
- Ostavite rižu da se kuha na laganoj vatri 12-15 minuta dok sva tekućina ne bude upijena i riža omekša. Ako je potrebno, možete dodati još malo vode ili kokosovog mlijeka tijekom kuhanja.
- Kada je riža gotova, ostavite je još 5 minuta da odmori s poklopcem, a zatim je lagano promiješajte vilicom i dodajte listiće kokosa.
- Poslužite mesne okruglice u slatko-kiselom umaku s povrćem i mladim lukom uz rižu s kokosom.