Neizostavan dio Uskrsa je kada se svi članovi obitelji okupe i zajedno pripremaju blagdanske kolače, jer to su baš posebni trenuci nježnosti, topline i zajedništva, uz zvuk dječjeg smijeha u pozadini. Mirisi i okusi nas vraćaju u djetinjstvo, bude uspomene i stvaraju nove priče koje ćemo još dugo pamtiti.
Ako ovih blagdana želiš isprobati nešto novo i baš posebno, imamo savršen recept za tebe – uskršnju tortu s bijelom čokoladom i maslinovim uljem. Nježno, mirisno i toliko fino da će nestati brže nego što stigneš reći "Sretan Uskrs"!
Naš suradnik, gastro bloger Vedran Bošković i njegova supruga blogerica Mihaela Vargašević Bošković, donose ti recept za najtraženiju tortu sezone, a po namirnice su se zaputili u Eurospin gdje su pronašli baš sve što im treba za blagdanski stol. Pogledaj video, a detaljni recept i sastojke potraži u članku!
Sastojci:
- 165 g glatkog brašna
- 130 g bijelog šećera
- pola žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 140 g Podere del Conte ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 125 g Vitalia grčkog tipa jogurta
- 2 velika jaja
- 1 žlica limunovog soka
- 1 žlica narančinog soka
- 1 žličica naribane limunove kore
- 1 žličica naribane narančine kore
- 400 g Dolciando bijele čokolade
- 200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva i naulji okrugli kalup za pečenje (cca 22 cm). U većoj zdjeli pomiješaj zajedno suhe sastojke - brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i prstohvat soli. Dodaj maslinovo ulje, grčki jogurt i jaja te umuti glatku smjesu.
Dodaj limunov i narančin sok i korice i miješaj dok se potpuno ne sjedine. Kalup (na dno stavi papir za pečenje) premaži s malo ulja te ulij pripremljenu smjesu za biskvit. Peci 30-35 minuta u kalupu promjera 22 cm ili ako želiš da je torta nešto viša, u kalupu 16 cm oko 50 minuta. Uvijek možeš provjeriti je li dovoljno pečeno s čačkalicom - kada umetnuta čačkalica izađe čista, tada znaš da je torta gotova.
Dok se torta peče pripremi ganache od bijele čokolade. Vrhnje zagrij do vrenja te ga prelij preko iskidane čokolade. Dobro promiješaj da se čokolada rastopi.
Ostavi da se ohladi najmanje 10 minuta u kalupu te barem pola sata izvan kalupa. Dok se biskvit hladi izradi ganache tako da ga miksaš na velikoj brzini nekoliko minuta kako bi bio prozračan i kremast. Tortu ukrasi pripremljenim ganacheom od bijele čokolade te ju ukrasi prigodno sa čokoladnim jajima i svježim voćem.
Ako tražiš kvalitetne i ukusne namirnice za pripremu uskršnje torte, pronaći ćeš ih u Eurospin trgovinama. Istraži bogatu ponudu svježih i kvalitetnih namirnica za svoj blagdanski stol.
Sretni blagdani svima!