Iako ju volimo jesti tijekom cijele godine, tjestenina nam postaje omiljena upravo ljeti. Možda zato što nas ljeto podsjeća na Italiju i talijansku kuhinju, na tu neopterećenu lakoću postojanja i uživanja u svakom zalogaju, a možda jednostavno zato što je toliko ukusna i može se pripremiti na mnogo načina. Ključ najfinijih jela od tjestenine je umak, ali i odabir najkvalitetnijih namirnica.
Zato se Gastrolovka Tanja Pastuović Klaić, autorica bloga "COOKam i guštam", po namirnice zaputila u Eurospin gdje je pronašla novu Amo Essere Eccellente liniju premium proizvoda. Kvaliteta, tradicija, tipičnost i izvrstan okus vrijednosti su kojima se ponose proizvodi Amo Essere Eccellente, a koji predstavljaju i beskompromisan put prema najboljim užicima za stolom, ne samo kroz delicije koje pripremamo svaki dan, nego i one za posebne prilike i svečanosti.
Tanja je tjesteninu sljubila s mesnim raguom punim okusa, a da bi užitak bio još veći, složila je i platu od Amo Essere Eccellente najfinijih narezaka i sireva. Svaki obrok, pogotovo ljetni, mora završiti desertom, a Tanja se rashladila i zasladila uz sladoled iz Amo Essere Eccellente linije. Kako pripremiti sve ove fine zalogaje, pogledaj u nastavku.
Sastojci:
- 500 g Rigatoni tjestenine Amo Essere Eccellente
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 2 manja luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 400 g pelata (pomodorini datterini) Amo Essere Eccellente
- 100 ml bijelog vina
- 1 žličica slatke mljevene paprike
- 1 žličica peperoncina u maslinovom ulju Amo Essere Eccellente
- Svježe mljeveni papar
- Sol
- Origano, timijan
- Sir Grana Padano (20 mjeseci) Amo Essere Eccellente
- Sir Parmigiano Reggiano (30 mjeseci) Amo Essere Eccellente
- Maslinovo ulje Amo Essere Eccellente
Priprema:
- Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno nasjeckani luk i pržite ga 10 minuta, dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, a zatim i mljeveno meso.
- Uz stalno miješanje pržite meso 10 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu boju.
- Dodajte koncentrat rajčice pa nakon minutu miješanja dodajte bijelo vino i pirjajte 2-3 minute.
- Kad alkohol ispari dodajte mini rajčice, dobro promiješajte, posolite, popaprite, dodajte origano i timijan pa pirjajte 20 minuta uz povremeno miješanje.
- U drugi lonac s kipućom posoljenom vodom dodajte rigatone tjesteninu i kuhajte 8-9 minuta.
- Izvadite rigatone iz lonca i ocijeđene ih dodajte u posudu s mljevenim mesom.
- Sve dobro promiješajte i na laganoj vatri zajedno kuhajte još par minuta, uz dodatak malo škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala.
- Umiješajte još naribani Grana Padano, kako bi sve bilo povezanije i kremastije.
- Maknite s vatre i odmah poslužite s naribanim sirom Parmigiano Reggiano.
U slast!