Jedva smo dočekali zimu zbog gastro delicija koje donosi, no neke od njih su toliko ukusne i pune kompleksnih okusa da nam se može činiti da ih je teško pripremiti. Jedno takvo jelo je sarma, kraljica zimskih dana. Možda misliš da za pripremu sarme moraš biti kulinarski mag ili možda baš kao naše bake, majstorica s mnogo iskustva u kuhinji, no istina je daleko od toga. Sarmu, baš kao bakinu, možeš vrlo lako napraviti uz jedan ključni sastojak - Fant mješavinu za punjenu papriku i sarmu!
Koliko je jednostavno pripremiti sarmu i još zabavnije kuhati u dobrom društvu pokazat će ti cure koje stoje iza omiljenog profila 2pizze, Kristina Štriga i Ana Kovač. Kako uz pomoć Fant mješavine za punjenu papriku i sarmu te nekoliko osnovnih sastojaka dobiti sarmu u kojoj češ uživati isto kao bakinoj, pogledaj u nastavku.
Sastojci:
- 500 g miješanog mljevenog mesa
- 1 vrećica Fant mješavine za punjenu papriku i sarmu
- 100 ml mlake vode
- 100 g riže
- 1 glavica kiselog kupusa
- 2-3 lista lovora
- 1 žlica koncentrata rajčice
- Voda za kuhanje
Sastojci za zapršku:
- 1 žlica ulja ili masti
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žličica dimljene paprike
- 200 ml vode
Priprema:
- Rižu isperite dok voda ne postane čista. Fant mješavinu pomiješajte s vodom i ostavite da stoji 5 minuta. U zdjelu dodajte meso, rižu i Fant i promiješajte.
- Sredini glavice kupusa izrežite tvrdi dio kako bi lakše odvojili listove i motali sarme. Uzmite jedan list i na deblji dio lista stavite 1 do 2 žlice mesnog nadjeva. Krajeve lista podvijte i čvrsto zarolajte sarmice kao što je prikazano na videu.
- Ponovite s ostatkom mesa i kupusa dok ne potrošite sav mesni nadjev. Ostatak kupusa nasjeckajte na trakice.
- U veći lonac stavite 1 do 2 žlice svinjske masti i dodajte pola nasjeckanog kupusa. Na kupus posložite sarmice, dodajte par listova lovora te pokrijte ostatkom kupusa. U 1.5 l vode razmutite koncentrat rajčice i prelijte preko sarme. Kuhajte na laganoj vatri oko dva sata.
- Za zapršku na zagrijano ulje stavite mljevenu papriku i brašno i tostirajte na laganoj vatri oko 5 minuta uz povremeno miješanje.
- Maknite s vatre i uz neprestano miješanje ulijte vodu. Vratite na vatru i kuhajte uz miješanje dok se ne zgusne.
- Ulijte zapršku u lonac i kuhajte još 10 minuta. Poslužite uz pire krumpir, restani krumpir ili palentu.
Dobar tek!