Ima li boljeg načina kako provesti petak navečer od uživanja u finoj hrani, zabavi i dobrom društvu? Upravo tako su se zabavljali naši sretni čitatelji koji su svojim kreativnim odgovorima zasluženo dobili mjesto pored Gastrolovca Mile Butorca, autora bloga "Jedi do Mile volje", koji im je pokazao sve tajne pripreme savršenih mesnih zalogaja na grillu (ili barem grill tavi).
A što su to fino kuhali? Svinjsku vratinu mariniranu u Zvijezda BBQ umaku Mile je poslužio uz domaću coleslaw salatu kojoj prefin okus daje Zvijezda majoneza. No nije samo vratina bila na jelovniku, Mile je otkoštene zabatke također marinirao u Zvijezda BBQ umaku, dok je od mente, grčkog jogurta i Zvijezda majoneze napravio toliko osvježavajuć umak da je jednostavno neodoljivo bilo zagristi ovako sočne sendviče. Kako je prošla radionica, kako ove delicije napraviti doma te što ti je sve potrebno za to, pogledaj u nastavku!
Svinjska vratina i domaća coleslaw salata
Sastojci:
- 1 – 1,5 kg vratine, izrezane
- Zvijezda BBQ umak
- 2 limuna
- Papar
- Sol
- Zvijezda jabučni ocat
- Zvijezda maslinovo ulje
- 3 srednje mrkve
- 1 zeleni kupus
- 1 ljubičasti kupus
- Zvijezda majoneza
- 1 kiselo vrhnje
- 1 grčki jogurt
Priprema:
- Vratinu marinirajte sa soli, paprom, malo limun soka i puno BBQ umaka. Marinadu lagano utrljajte i rasporedite kako bi vratina bila prekrivena sa svih strana, po potrebi dodajte još umaka.
- Ostavite sa strane minimalno sat, a poželjno i duže.
- Pecite na srednje jakoj vatri, na grillu što dalje od vatre kako marinada ne bi gorila, a sve bi se sporo i polako peklo sve dok vilica ne klizi kroz njih.
- Za coleslaw salatu mrkvu najprije očistite i naribajte, a kupuse tanko narežite.
- U drugoj zdjelici dobro pomiješajte majonezu, kiselo vrhnje, grčki jogurt, sok pola limuna te sol i papar, prelijte pripremljeno povrće.
- Sve skupa promiješajte, ostavite da se kratko ohladi i poslužite kao prilog.
- Vratinu samo poslužite uz salatu ili ju narežite na trakice i zajedno sa salatom poslužite na pecivu za burgere.
Sočni sendvič sa zabatkom
Sastojci:
- 1 – 1,5 kg otkoštenih zabataka
- Zvijezda BBQ umak
- 400 g grčkog jogurta
- Zvijezda majoneza
- 3 - 4 limete
- Svježa menta
- 3 tikvice
- 1 – 2 patlidžana
- 3 - 4 crvene paprike
- Papar
- Sol
- Čili papričice
- 1 češnjak
- Svježi peršin
- Zvijezda maslinovo ulje
- 10 peciva
Priprema:
- Zabatke začinite dodatkom soli, papra, maslinovog ulja i BBQ umak te ispecite na zagrijanom roštilju ili grill tavi oko 5 minuta sa svake strane.
- Tikvice i patlidžane narežite na kolutove ili trakice, a papriku na veće komade i sve kratko prepecite na grilu.
- Slažite ih sa strane i začinite tako da dodate sol, papar, po želji čili, sitno sjeckani češnjak i peršin te prelijte s maslinovim uljem.
- U grčki jogurt dodajte malo majoneze, narežite svježe mente, naribajte korice limete te dodajte malo soka i izmiješajte.
- Peciva kratko prepržite, pa slažite sendviče: na dno peciva dodajte umaka, pa zabatak i povrće, sve prelijte s još malo umaka te poklopite s gornjim krajem peciva.
Dobar tek!