Nije važno koliko iskustva imaš u kuhinji – čak i najiskusnijim kulinarskim entuzijastima ponekad nešto ne ispadne kako su planirali. Možda je taj umak prerijedak, meso prepečeno ili je začin pobjegao malo predaleko. Takve nezgode nisu znak neuspjeha, nego sastavni dio svakog procesa kuhanja. Dobra vijest je da gotovo svaka takva situacija ima svoje rješenje i da postoji niz trikova kojima se jelo može spasiti i pretvoriti u ukusno iskustvo. Uz malo strpljenja, mašte i pravih sastojaka, i najmanji kuhinjski "promašaj" može postati prilika za kreativnost i novo otkriće u kulinarstvu.
1. Presoljeno jelo
Ruka je pobjegla? Ne brini. Ako je jelo previše posoljeno:
- Ubaci oguljeni krumpir koji će upiti višak soli (i makni ga prije posluživanja)
- Dodaj malo šećera ili vrhnja kako bi se balansirali okus.
- Ako imaš vremena, napravi novu količinu istog jela bez soli i pomiješaj ih.
2. Prekuhana tjestenina
Umjesto al dente tjestenine, u loncu se nalazi nešto što više nalikuje na kašu? Spasi stvar ovako:
- Isperi tjesteninu hladnom vodom.
- Na tavi otopi malo maslaca, po želji dodaj češnjak i peršin, pa tjesteninu kratko poprži. Postat će podatnija i ukusnija.
3. Umak je prerijedak
Kad ti umak izgleda kao juhica, posegni za jednim od ovih brzih rješenja:
- Gustin ili brašno – razmućeno s malo vode pa umiješano u jelo.
- Pire od rajčice – zgusne i doda dubinu okusu.
- Ili, naš favorit – Podravka ketchup! Osim što će zasigurno obogatiti aromu, može dodatno utjecati na gustoću umaka.
4. Zagoreni ručak
Ako je zagorilo, ne miješaj! Skini gornji sloj koji nije zahvaćen i premjesti ga u čisti lonac. Potom dodaj neki osvježavajući dodatak: kiselo vrhnje, peršin, svježi sir – i posluži.
5. Kad je okus “meh”
Ima dana kad jednostavno... sve ispadne bez veze. Ne znaš što točno fali, ali znaš da fali. Tad na scenu stupa kuhinjski superjunak – Podravka ketchup. Dosadni sendvič? Rižoto bez duše? Ostatak pečenja koji više ne miriše baš kao jučer? Sve to oživljava kad dodaš malo domaće crvene čarolije. I ne bilo kakve – već one napravljene od 100 % hrvatskih rajčica.
Zašto baš Podravka Ketchup? Jer kad već ideš po ketchup, neka to bude onaj koji ima savršen balans slatkoće i kiselosti, onaj koji ne samo da popravi jelo – nego i raspoloženje. A još bolje – možeš birati između više njih, ovisno o svojoj foodie osobnosti:
Ako voliš klasiku, tu je Podravka blagi ketchup – nježan, domaći, idealan za svaki tanjur i svaki dan.
Za one koji žele malo više karaktera, Podravka pizza ketchup s mediteranskim začinima donosi twist uz note origana i bosiljka – savršen za pizzu, burgere ili pečeni krumpir.
I, naravno, za sve koji vole vatreni okus i ne boje se malo znoja – Podravka ljuti ketchup je pravi izbor. Pikantan, da jelu doda dozu uzbuđenja, ali i dalje dovoljno balansiran da ga možeš stavljati na sve. Moraš probati i novi okus - Podravka ketchup jalapeño, ljut je taman koliko treba, a s njime sve ono što inače jedeš odjednom će dobiti novu dimenziju!
Koji god da izabereš, dobivaš isto srce – domaće rajčice s hrvatskih polja, pretvorene u neodoljivi dodatak svakom zalogaju. Jer nekad je sve što trebaš da popraviš dan samo dodatak dobrog ketchupa na svoje omiljeno jelo!