Ako ste imali sreće i nakupili punu košaru gljiva, donosimo vam trikove i savjete kako ih posušiti.
Dobro pogledajte gljive koje ste ubrali i izaberite samo one u koje ste posve sigurni i koje su neoštećene, bez znakova truljenja ili sušenja. Odabrane gljive finim nožem narežite na kolutiće ili komadiće. Potrudite se da budu iste veličine kako bi se svi istovremeno osušili. Najbolje bi bio rezati ploške šire površine kako bi što više bile izložene zraku i brže se sušile.
Tako pripremljene gljive položite na tanke prozračne krpe, poput gaze, rešetke za sušenje ili u veliko sito koje ćete moći objesiti na mjesto na kojem struji zrak. Možete ih nanizati i na deblji konac i sušiti u vjenčiću. Ako nemate takve uvjete za sušenje, možete se poslužiti i pećnicom. Uključite ventilator ali bez grijanja. Obavezno ih okrećite kako se na donjem dijelu ne bi kondenzirala vlaga.
Kada su jednom osušene, pogledajte ih protresite i čuvajte u platnenim vrećicama.