Kako znamo, tvrdi sirevi, poglavito obožavani grana padano, oplemenjuju rižota i tjestenine u svakom pogledu. Na kraju svakog skupocjenog sira, ostaje tvrda korica koju uglavnom rezuckamo dok je ne ogolimo do kraja. Umjesto bacanja, gastroznalci predlažu da je iskoristite u temeljcu ili njima oplemenite juhe.
Portal The Kitchn savjetuje da napravite temeljac od korica i iskoristite ga umjesto kokošje ili povrtne kocke. Zasluge za ideju idu američkom restorateru Nateu Applemanu koji savjetuje da u temeljac ubacite ostatke parmezana, pecorina ili grana padana.
U osam šalica vode dodajte oko 500g korica sira, kuhajte oko tri sata i dobit ćete genijalan temeljac. Ovaj temeljac nije rezerviran samo za rižota ili tjestenine, možete ga dodati umjesto vode u povrtne piree i kremaste umake. Korice sira možete dodati i u juhu, a do trenutka korištenja možete ih skladištiti u ledenici.