08. lipnja 2016.

Ne bacajte korice sira, iskoristite ih u jelima

Parmezan
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Korice od tvrdih sireva nisu rezervirane samo za smeće, saznajte kako ih pretvoriti u ukusan temeljac ili juhu

Kako znamo, tvrdi sirevi, poglavito obožavani grana padano, oplemenjuju rižota i tjestenine u svakom pogledu. Na kraju svakog skupocjenog sira, ostaje tvrda korica koju uglavnom rezuckamo dok je ne ogolimo do kraja. Umjesto bacanja, gastroznalci predlažu da je iskoristite u temeljcu ili njima oplemenite juhe.

Portal The Kitchn savjetuje da napravite temeljac od korica i iskoristite ga umjesto kokošje ili povrtne kocke. Zasluge za ideju idu američkom restorateru Nateu Applemanu koji savjetuje da u temeljac ubacite ostatke parmezana, pecorina ili grana padana. 

U osam šalica vode dodajte oko 500g korica sira, kuhajte oko tri sata i dobit ćete genijalan temeljac. Ovaj temeljac nije rezerviran samo za rižota ili tjestenine, možete ga dodati umjesto vode u povrtne piree i kremaste umake. Korice sira možete dodati i u juhu, a do trenutka korištenja možete ih skladištiti u ledenici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.