13. listopada 2016.

Ne zanemarujte bulgur: 5 super recepata s ovom zaboravljenom žitaricom

Bulgur
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Žitarica koju većina zanemaruje dostojna je zamjena riži u toplim jelima i ključni sastojak hladnih salata

Bulguru kao kuhanoj, ustinjenoj i posušenoj pšenici ne treba duga termička obrada, a savršeno se slaže u hladnim salatama poput popularnog libanonskog Tabbouleha. Možete je skuhati kao prilog mesnim odrescima na način da prepržite usitnjeni češnjak i glazirate na njemu oko 200g bulgura. Kad se zastakli, ulijete ugrijanu vodu ili temeljac (oko 300ml) i kuhate na laganoj vatri oko 5 minuta. Vidjet ćete da će bulgur vodu upiti nakon čega ga samo lagano protresite i ubacite nasjeckani peršin. Poslužite s odrescima mesa u umaku po želji.

Osim kao prilog, bulgur možete pripremiti kao i rižoto samo s kraćom pripremom. Imajte na umu da bulguru treba oko 5 do 10 minuta, dok riži treba duže. Ukoliko još dvojite, sjetite se da je riječ je o ukusnoj i cjelovitoj žitarici koja povoljno djeluje na naš probavni sustav. Donosimo vam pet probranih jela s bulgurom koja će vam zasigurno poslužiti kao kvalitetna inspiracija za sljedeće kulinarske kreacije.

Polpete od bulgura i tikvica

Libanonski Tabbouleh

Topla verzija: Bulgur na libanonski način

Bulgur s povrćem

Salata od bulgura, povrća i puretine

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.