16. listopada 2015.

Okusi Korčule i Pelješca u Klovićevim dvorima

festival-klovicevi
foto: Ivan Dimnjaković
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatski festival hrane i vina predstavlja eno­gastro destinacije Korčulu i Pelješac

Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenog u Areni Zagreb, posebnu pažnju posvećuje domaćim eno­gastro destinacijama Korčuli i Pelješcu čije su šume, maslenike, vinograde i gospodarstva poharali ovogodišnji požari. Ovim su povodom u Galeriji Klovićevi dvori predstavljeni vrhunski vinari Korčule i Pelješca, čija su autohtona vina ključan čimbenik ovih eno­gastronomskih destinacija.

vina | Author: Marko Lukunić/Pixsell foto: Marko Lukunić/Pixsell

Vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Upravo su autohtone sorte vina Grk, Rukatac, Plavac mali i Pošip, vinara Korčule i Pelješca, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko­neretvanske županije. Direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđa Protić naglasila je kako festival koji se ove godine održava treći put u Areni Zagreb od 13. do 15. studenog, u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje eno­gastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma.

hrana | Author: Marko Lukunić/Pixsell foto: Marko Lukunić/Pixsell

Predstavljanje vinara pozdravio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Zagreb domaćin vodećeg eno­gastro događanja u regiji.

Osim u vrhunskim vinima dvadeset vinara Korčule i Pelješca, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje poput kupusa na tabak, slinim gerama, seljačke plitice, lešo škopčevine, kroštulama, lumbliji i drugim delicima koje su pripremili Konoba Mate iz Pupnata na Korčuli i Zvona catering.

Inspiraciju na ručak potražite ovdje

hrana | Author: Marko Lukunić/Pixsell foto: Marko Lukunić/Pixsell
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.