Hrvatski festival hrane i vina koji će se održati od 13. do 15. studenog u Areni Zagreb, posebnu pažnju posvećuje domaćim enogastro destinacijama Korčuli i Pelješcu čije su šume, maslenike, vinograde i gospodarstva poharali ovogodišnji požari. Ovim su povodom u Galeriji Klovićevi dvori predstavljeni vrhunski vinari Korčule i Pelješca, čija su autohtona vina ključan čimbenik ovih enogastronomskih destinacija.
Vinarstvo i maslinarstvo su oduvijek bila glavna zanimanja Korčule i Pelješca i dio svakodnevnice mnogih obitelji koje su pomogle očuvanju brojnih autohtonih sorti južne Dalmacije. Upravo su autohtone sorte vina Grk, Rukatac, Plavac mali i Pošip, vinara Korčule i Pelješca, ključ opstanka ovih područja, istaknuo je Ivo Klaić, pročelnik za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačkoneretvanske županije. Direktorica Hrvatskog festivala hrane i vina Đurđa Protić naglasila je kako festival koji se ove godine održava treći put u Areni Zagreb od 13. do 15. studenog, u fokus stavlja županije kao cjelogodišnje enogastronomske destinacije i promiče tradiciju i bogatstvo domaćeg vinarstva i gastronomije, među kojima je enološko bogatstvo Korčule i Pelješca ključno za identitet i razvoj domaćeg turizma.
Predstavljanje vinara pozdravio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je izrazio veliko zadovoljstvo što je Zagreb domaćin vodećeg enogastro događanja u regiji.
Osim u vrhunskim vinima dvadeset vinara Korčule i Pelješca, uzvanici su imali priliku uživati u autohtonim delicijama južnodalmatinske kuhinje poput kupusa na tabak, slinim gerama, seljačke plitice, lešo škopčevine, kroštulama, lumbliji i drugim delicima koje su pripremili Konoba Mate iz Pupnata na Korčuli i Zvona catering.
Inspiraciju na ručak potražite ovdje.