15. ožujka 2016.

Otkrijte tajnu savršenog crnog rižota

crni-rizoto
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Crni rižoto je prava delicija. Tko ga jednom proba - zavoli ga na duge staze...

Kako biste maksimalno uživali u ovom jelu, kod pripreme treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih stvari. Važno je nabaviti svježu sipu i nekoliko vrećica crnila na ribarnici. Vrlo je važno da je sipa svježa i da nije smrzavana, jer je tada zagarantirana prava crna boja.

Osim sipe, trebat će vam i jedna velika glavica luka, dva režnja češnjaka, dosta (barem 3 dl) ribljeg temeljca, pola kilograma riže Arborio na jedan kilogram sipe, maslinovo ulje, malo svježeg peršina, žličica koncentrata rajčice, 2 dl bijelog vina, sol i papar.

Kako ga pripremiti? Na maslinovom ulju dinstajte sitno sjeckani luk i kad povene dodajte i gnječeni češnjak. Potom dodajte sipu izrezanu na kockice jednake veličine. Podlijte toplim ribljim temeljcem i pustite da krčka desetak minuta. Nakon toga dodajte crnilo i to tako da svaku vrećicu iscijedite pažljivo u lonac u kojem se kuha sipa. Ne morate se bojati da ćete pretjerati s crnilom, u ovom slučaju je bolje što je crnije. Još kratko kuhajte sve skupa na laganoj vatri da dobijete gustu homogenu crnu smjesu.

crni rižoto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nakon toga dodaje se riža i kuha još dvadeset minuta na laganoj vatri, neprestano miješajući i podlijevajući toplim temeljcem i vinom. Nakon desetak minuta dodajte koncentrat rajčice. Pred kraj isprobajte rižot, začinite ga sjeckanim peršinom, solju i paprom po želji. Na kraju valja dodati kockicu maslaca (može i žlica vrhunskog maslinovog ulja), dobro promiješati i pustiti da "odmori" 5 minuta prije posluživanja.

Bitno je i dobro tempiranje za stolom. Naime, rižoto se mora odmah poslužiti, jer stajanjem gubi na kremoznosti i postaje pomalo suh. Zato pozovite ukućane za stol čim ugasite vatru na štednjaku!

Uobičajeno je pravilo da se za ovu vrstu rižota ne koristi parmezan, jer i sam rižoto ima jak okus koji ne zahtijeva dodatne "pojačivače". No, ukusi su različiti, pa ako netko izrazi želju...

Donosimo vam dva recepta za crni rižoto:

Crni rižoto, cherry rajčice i koromač

Crni rižoto na kremi od bundeve

Dobar tek, uživajte!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.