23. ožujka 2015.

Otvoren Tjedan japanske kulture, gastronomije i tehnologije

Otvoren-Tjedan-japanske-kulture
Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Japanski veleposlanik otvorio Tjedan japanske kulture, gastronomije i tehnologije u Westinu.

U petak, 20.03., japanski je veleposlanik u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekselencija, g. Keiji Ide, otvorio manifestaciju pod nazivom "Hrvatska voli Japan, Japan voli Hrvatsku" odnosno Tjedan japanske kulture, gastronomije i tehnologije.

Njegova ekselencija, g. Keiji Ide je ugostio brojne uzvanike iz državnog vrha, veleposlanike u Hrvatskoj te gospodarstvenike. Veleposlanik Ide je održao prigodan govor naglašavajući tradicionalno dobre odnose Japana i Hrvatske, najavljujući pritom čitav tjedan događanja, posvećenih japanskoj, ali i hrvatskoj kulturi, gastronomiji te tehnologiji. Uzvanici su izrazili zadovoljstvo zbog ovakvog događanja, koje njeguje i razvija odnose između dvije države te produbljuje turističku suradnju.

Uzvanici su posebno bili oduševljeni poznatom, tradicionalnom japanskom ceremonijom čaja, koju su prezentirali majstori najstarije i najveće japanske škole čajne ceremonije, Urasenke.

Otvorena je izložba s temom tradicionalne i moderne japanske kulture. U tradicionalnom dijelu izložbe prikazuju se jedinstveni primjerci originalnih japanskih predmeta i tradicionalnih igračaka: Hina-Ningyo lutke, japanski drveni zvrkovi te tradicionalni japanski zmajevi. Izložbene primjerke je omogućila suradnja Veleposlanstva Japana i Japanske fondacije iz Tokyja. U modrenom dijelu izložbe, mladi japanski umjetnik, Hironori Ura, predstavlja svoja maštovita remek-djela, odnosno predmete iz japanske tradicije poput zmajeva i kišobrana te hrvatske tradicije - kravate, obojanih veličanstvenim koloritima, koje prenosi iz japanske tradicije u moderne predmete te na jedinstven način dočarava duh Dalekog Istoka u suvremenom ruhu. Uz ovu izložbu predstavljena je i izložba fotografija s tematikom Japana, koju je naš poznati fotograf, Damir Fabijanić, snimio prilikom svojeg boravka u Japanu, 2005.g

Ovim je svečanim otvorenjem najavljen i Tjedan japanske gastronomije, "Hrvatska voli japansku gastronomiju - Washoku", koji počinje 21. ožujka u restoranu Kaptol, hotela The Westin Zagreb. Veleposlanik je ovom prigodom najavio i posebnu prezentaciju japanske tehnologije, koja će se održati 23. ožujka, u Kristalnoj dvorani, kada će predstavnici vodećih japanskih tvrtki prezentirati najnovija tehnološka dostignuća kompanija koje već dugi niz godina posluju uspješno na japanskom tržištu i konstantno uvode tehnološke novitete, sigurne za okoliš, ali i za čovjeka i njegovo zdravlje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.