Poznato je kako imamo dvije vrste tarufa, a to je bijeli i crni, no znate li kad su u sezoni? Ljeto je sezona i bijelog i crnog tartufa, dok se u proljeće može naći bijeli, a zimi crni.
Ako dođete u priliku da imate pri ruci pravi ovosezonski tartuf, iskoristite ga što prije, a u međuvremenu ga očišćenog čuvajte u riži jer je osjetljiv na vlagu. Kao zamjena za svježe tartufe tu je tartufata ili ulje s tartufima koji su također prave delikatese. Kao inspiraciju za jela s tartufima nudimo vam 5 prijedloga jednostavnih jela koja možete spremiti za ručak ili večeru samo za sebe ili za drage goste.
Prepečeni kruh s tartufima
Dovoljno je ispeći kruh u tosteru, namazati ga kvalitetnim maslacem i po vrhu naribati malo crnog tartufa kako biste dobili potpunu okusnu senzaciju. Predlažemo da uz to svakako otvorite i bocu kvalitetnog vina.
Pizza
Svježa i lagana opis je ove ukusne pizze bez umaka od rajčice, s mozzarellom i skutom te svježom rikulom i naribanim crnim tartufom.
Pizza Pepebianco sa skutom i tartufima
Jednostavna tjestenina
S obzirom na čistoću i plemenitost okusa tartufa, ponekad u jelima ne treba komplicirati sa sastojcima i pripremom. Za brzi ručak predlažemo jednostavnu tjesteninu na maslacu al burro začinjenu ribanim crnim tartufom.
Tjestenina s povrćem
Još jedna varijanta tjestenine s tartufima, ali uz dodatak povrća i pršuta, također za brzinsku pripremu. Na malo ulja, podlijevajući povrtnim temeljcem, propirjati povrće poput patlidžana, tikvica, paprike i brokule. Povrće spojiti s kuhanom tjesteninom i dodati komadiće pršuta, ribani parmezan i crni tartuf.
Penne s povrćem, pršutom i crnim tartufom
Desert s tartufima: Motovun u magli
Motovun u magli je zapravo sladoled od žumanjaka i tučenog slatkog vrhnja kojeg bi svaki ljubitelj tartufa svakako trebao probati.