Iako je osnovni princip pripreme pirea isti: skuhate povrće, pasirate ga, obogatite maslacem ili uljem te mlijekom i začinima, za pripremu kremastog, gotovo svilenog pirea od povrća - potreban je ipak određeni know-how.
Za početak odaberite svježe i zrelo povrće, bez oštećenja ili promjene boje. Na taj ćete način dobiti izdašan pire pun okusa. Pri pripremi možete koristiti i zamrznuto povrće ili povrće iz konzerve. Odabir povrća je na vama, možete koristiti jednu vrstu ili kombinirati više vrsta povrća, no imajte na umu da je postupak neznatno drugačiji koristite li korjenasto povrće (poput mrkve ili bundeve), vlaknasto povrće (npr. celer ili grašak) ili povrće koje upija puno vode poput patlidžana.
Odabrano povrće dobro operite pod hladnom vodom, po potrebi ogulite i uklonite eventualne sjemenke te nasjeckajte na komade otprilike iste veličine kako biste dobili pire bez zaostalih komadića povrća.
Vrijeme je za termičku obradu povrća.
Pire pun okusa dobit ćete ukoliko povrće pripremite na pari. Povrće možete i skuhati, a pritom vodite brigu da ga ne prekuhate – kuhajte dok povrće dobro ne omekša (da ga možete rukom zgnječiti), ali ne do mjere da postaje mljackavo. Kuhanje nije najbolji odabir za povrće koje upija puno vode; patlidžane i slično povrće pripremite pečenjem u pećnici.
Sada ste spremni za pripremu pirea.
Za najbolje rezultate pripremajte malo po malo pirea na način da pomoću štapnog miksera ili u blendera stavljate po 1 šalicu kuhanog povrća i dodajete mlijeka ili povrtnog temeljca po potrebi. Za kraj dodajte maslac koji ste temperirali na sobnu temperaturu i začine po želji te dobro promiješajte do glatke smjese.
Pripremljeni pire od povrća možete servirati kao prilog mesu ili ribi, ili zamrznuti u vrećicama te tako čuvati do 3 mjeseca u zamrzivaču.