18. studenoga 2014.

Neodoljiva pita od čokolade i lješnjaka

Pita od čokolade i lješnjaka
foto: Grgur Žučko/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Zabavljali smo se na radionici zajedno s našim blogerima koji su pripremali 'Slatke pite i pitice'.

Na radionici u Miele Centru naši su blogeri pripremili čak četiri slatke pite. Sedam blogera bilo je podijeljeno u dvije grupe, a danas vam donosimo pitu koju su zajedno ispekle Tihana Topčić, Anja Bajt, Ingrid Periša i Đurđica Protić. Kombinacija čokolade i lješnjaka jednostavno je nenadmašna i s njome sigurno nećete pogriješiti, a u piti će uživati svi vaši gosti. Pogledajte video i uvjerite se kako smo uživali u dobroj i radnoj atmosferi te slasnim pitama.

Sastojci:

Tijesto:

100 g šećera                         
100 g oštrog brašna
100 g maslaca
60 g mljevenih prženih lješnjaka
1 jaje

Krema:

100 g šećera
150 g maslaca
100 g tamne čokolade (što veći udio kakaa)
4 žumanjka                    
1 velika žlica oštrog brašna
Snijeg od 4 bjelanjka

Glazura:

80 g maslaca
3 rebra tamne čokolade
3 žlice mlijeka

Priprema:

Tijesto:

1. Lješnjake tostiramo i sameljemo.
2. Pjenasto umutimo jaje i šećer, dodamo omekšali maslac, mljevene lješnjake i brašno.
3. Umijesimo tijesto, umotamo u foliju, te stavimo u hladnjak na 30 min da se tijesto odmori.
4. Kalup za pite namastimo i pobrašnimo, i u njega stavimo razvaljano tijesto.
5. Prije pečenja izbodemo tijesto vilicom na više mjesta.
6. Stavimo u pećnicu na 180 C cca 10 min.

Krema:

Pjenasto umutimo žumanjke sa šećerom, dodamo omekšali maslac, otopljenu čokoladu, brašno, te lagano umiješamo snijeg od bjelanjaka. Smjesu izlijemo na pola pečeno tijesto. Pećnicu smanjimo na 150 C i stavimo peći na jos cca 50 min.

Glazura:

Na pari otopimo 80 g maslaca, 3 rebra tamne čokolade i 3 žlice mlijeka. Pustimo da se malo ohladi i prelijemo preko kreme.

Pitu na kraju možete posuti usitnjenim lješnjacima i preliti rastopljenim karamelom te poslužiti uz tučeno slatko vrhnje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.