12. svibnja 2015.

Pita od jagode i rabarbare

Pita od jagode i rabarbare
1/5
gastro postao gastro.24sata.hr
Rabarbara, zasigurno, nije jedan od okusa mog djetinjstva ili mojih putovanja, iako jagode jesu. A pita od jagoda i rabarbare je pun pogodak u svakom trenutk

Ja sam totalna zaljubljenica u jagode. Posebno u jagode u kombinaciji s rabarbarom. Kad biste me pitali kako je do te ljubavi došlo, odgovorila bih vam da nemam pojma. Rabarbara, zasigurno, nije jedan od okusa mog djetinjstva ili mojih putovanja, iako jagode jesu. A pita od jagoda i rabarbare je pun pogodak u svakom trenutku. Napravite je!

Pita od jagoda i rabarbare

Sastojci:

Za tijesto:

  • 250 g brašna (pomiješajte u istim omjerima glatko i oštro/ili ako možete do manitoba brašna, koristite njega)
  • 150 g maslaca (finog, pravog maslaca – nemojte stavljati margarin)
  • 50 g šećera u prahu
  • 2 žumanjka
  • Sitno ribana korica pola domaćeg, nešpricanog limuna (znam, teško je do njih doći, ako ne možete do njih, uzmite kupovne – znate što vam je činiti – izribati ih nakon što ste ih potopili u vodu s malo sode bikarbone)

Za nadjev:

  • 250 g rabarbare
  • 250 g jagoda
  • 1 žličica paste od vanilije (ako nemate, stavite malo arome vanilije ili 1 vanilin šećer)
  • 2 žlice brašna od tapioke (ili 2 žlice Gustina)
  • 50 ml agavinog sirupa (ili stavite par žlica smeđeg šećera)
  • 50 g maslaca
  • Sitno ribana korica pola domaćeg, nešpricanog limuna (polovica koja vam je ostala od tijesta)

Priprema:

  1. Od svih za tijesto navedenih sastojaka umijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak da se odmori i malo stisne između 30-45 minuta. (Ja ga znam pustiti i duže, a znam ga i umijesiti navečer pa pustiti da prenoći u hladnjaku).
  2. Dok tijesto odmara, napravite nadjev: operite rabarbaru, osušite je ubrusom i narežite na tanje (ali ne pretanke) trakice. Istu stvar napravite s jagodama. Stavite jagode i rabarbaru u zdjelu, dodajte im vaniliju, koricu limuna, agavin sirup i brašno tapioke/gustin i dobro izmiješajte. Pustite da vam nadjev malo odstoji kako bi voće otpustilo tekućinu (koja vam ne treba u velikoj količini za pitu, da tijesto ne bude gnjecavo).
  3. Izvadite tijesto iz hladnjaka, odrežite 1/3 tijesta kojeg ćete valjati za trakice, ostatak stavite između dva komada papira za pečenje i izvaljajte ga na veličinu kalupa koji ćete koristiti. Ja sam koristila ovaj kvadratni kalup s odvojivim dnom, ali također znam koristiti i okrugli kalup (24 cm ili 26 cm promjera). Ova količina tijesta vam je dovoljna za ove veličine kalupa.
  4. Razvaljano tijesto premjestite u kalup (ja ne mažem kalup maslacem, niti brašnim jer je ovo tijesto poprilično masno i nikad se ne lijepi za stranice), fino ga utisnite u kalup, izbockajte vilicom i vratite natrag u hladnjak.
  5. Razvaljajte ostatak tijesta (također između dva papira) pa ga izrežite na trakice koje ćete staviti preko nadjeva.
  6. Ocijedite voće pa njime napunite pripremljeni kalup s tijestom. Kad ste rasporedili nadjev, dodajte preko njega par žlica tekućine koju ste ocijedili (pazite da ne pretjerate jer previše tekućine nakvasi tijesto i donji se dio ne ispeče lijepo), na sitne kockice rezani maslac, te nakon toga preko nadjeva rasporedite trakice tijesta. Možete ih premazati razmućenim žutanjkom, ali ne morate. Ja u pravilu ne mažem.
  7. Stavite pitu peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C (ja stavim na ventilaciju) i pecite jedno 45 minuta. U nekom trenutku možete smanjiti temperaturu pećnice na 160°C ako vam tijesto počne prebrzo dobivati zlatnu boju.
  8. Kad je pita pečena, posipajte je šećerom u prahu i služite. Možete je služiti samu samcatu (divna je!) ili uz malo chantilly kreme ili običnog tučenog vrhnja.

 

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.