14. ožujka 2013.

Plac patrola Ljiljane Pišpek

ljiljana_naslovna.jpg
1/8
gastro postao gastro.24sata.hr
"Ljudi jedu sve i svašta, velika većina nije svjesna kvalitete hrane i što ona čini za čovjeka. Još uvijek je bitnije imati dobar auto, lijepu odjeću, a hrana je sporedna" - komentira Ljiljana koja će za vas će otići u nabavu namirnica i na vaš stol donijeti provjereno svježe namirnice

Za Ljiljanu Pišpek čuli smo nebrojeno puta i u bliskim krugovima njezino Friško s placa spominjali kao odličnu ideju za posao te shvatili da je još nismo intervjuirali. Brzo smo dogovorli spoj na glavnoj zagrebačkoj tržnici Dolcu i obišli kumice, kumeke i kao turisti slušali o prepoznavanju svježih namirnica. Ljiljana Pišpek pokrenula je posao odlazeći u nabavu svježih namirnica umjesto vas i pokrenula web stranicu Friško s placa.

Na ideju o na nabavi i dostavi svježe hrane počela je prije par godina, u kako kaže trenutku moje životne krize. "Ostavši bez posla i s troje djece shvatila sam da moram nešto smisliti. Imala sam previše godina da me netko zaposli, moje znanje bilo je specifično (imala sam ribarnicu) i dok sam prodavala ribu pala mi je na pamet ta ideja. Isprva sam počela raditi s prijateljicama, a kasnije sam imala sreće jer sam bila zanimljiva medijima pa se za mene brzo pročulo", priča Ljiljana. Što kaže o navikama ljudi kada je po pitanju kuhanje i koliko zapravo pridaju pažnje onome što jedu saznajte u razgovoru s majstoricom placa.

Nakon toliko godina u ovome poslu kako biste saželi navike ljudi po pitanju hrane? Koliko zapravo znaju prepoznati svježu namirnicu?

Ljudi jedu sve i svašta, velika većina nije svjesna kvalitete hrane i što ona čini za čovjeka. Još uvijek je bitnije imati dobar auto, lijepu odjeću, a hrana se ne vidi. Zbog brzine tempa života, kao da kuhanje pomalo odumire. Brza hrana sve je češće na našim stolovima. Ljudi koji kupuju na placu definitivno razume što je dobro, a što nije. Većina njih tržnice obilazi redovito pa znaju gdje će i kod koga što kupiti. Trgovački centri cvatu, kupuje se hrana prvenstveno zbog niže cijene i zbog toga što se je sve na jednom mjestu.

Kako znate prepoznati svježu namirnicu i što biste poručili svima koji ne doživljavaju važnost svježe i kvalitetne hrane?

S ribom nisam imala problema kako sam imala ribarnicu dugi niz godina. Ostalu hranu naučila sam prepoznavati hodajući po placu i razgovarajući s prodavačima koji tamo rade. Puno sam pitala, gledala i kroz to naučila. Velika je razlika između dobre i loše namirnice. Ako kupiš loše, nikakav ti kuhar ne može pomoći. Ali ako kupiš dobro, onda i to što možda ne kuhaš dobro i nije toliko bitno. Ako primjerice kupiš dobar krumpir, dovoljno je da ga samo skuhaš, malo posoliš i on je preukusan.

Što biste preporučili početnicima na placu... Na što da paze i kako da upoznaju tržnicu?

Tržnica se može upoznati vrlo jednostavno. Treba na tržnicu odlaziti redovno, po mogućnosti istim danima i kupovati kod ljudi s kojima možeš razgovarati i pitati ih, a takvih je puno. To su ljudi koji znaju više od bilo kojeg nutricionista o svojim proizvodima. Jednom kada vas prodavač zapamti, budite sigurni da ćete uvijek dobiti kvalitetnu i dobru namirnicu.

Na koje sve načine prodavači varaju svoje mušterije na tržnicama?

Mislim da je fama o varanju na placu više napuhana nego što to uistinu jest. U doba krize, kada se prodavači bore za svaku kunu, malo je onih koji sustavno varaju jer im se to definitivno ne isplati. Prevaren čovjek više se neće vratiti kod tog prodavača u to budite sigurni. Svakako bih ljudima savjetovala da ne kupuju tamo gdje ne mogu birati za svoje vlastite novce.

Nije li plac možda malo i precijenjen ako pogledamo cijene koje neke namirnice dostižu?

Na placu se prodaje sve i svašta pa tako ima dobre i očajne robe. Definitivno nije precijenjen, neke stvari koje možete kupiti samo na placu ne možete kupiti nigjde drugdje. Treba kupovati kod ljudi koji imaju svoje proizvode (OPG), naći svoje prodavače i sprijateljiti se s njima, što je vrlo jednostavno.

Koliko je na placu uistinu svježih namirnica, a koliko preprodavanja namirnica s veletržnica?

Danas nije tako velika razlika u cijenama uvozne robe u trgovačkim centrima i na placu čime je tržnica u prednosti. Plac jednostavno nudi stvari koje ne možete kupiti u nijednom centru i to se izdaleka vidi na samoj namirnici. To su sir i vrhnje, riba, neke vrste mesa, domaće voće, šparoge, čimulice, razne vrste kupusnjača i brojne druge.

Gdje se najbolje kupuje po zagrebačkim tržnicama i gdje naći neobičnije namirnice?

Jedan od jeftinijih placeva je Trešnjevački. Poslije 12 sati možete kupiti dosta toga po jeftinijoj cijeni, a za mene je definitivno najbolji plac Dolac jer ima najbolju ponudu, ugođaj i prodavače. Neobične namirnice mogu se naći na svakom placu, samo treba imati volje i tražiti.

Pročitajte više:
Prepoznavanje svježe ribe
Znate li čistiti ribu?

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.