23. listopada 2016.

Pomiješaj voće sa šećerom i za dva tjedna stiže limoncello

Limoncello
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Rum, rakija ili votka najbolja su baza za dodavanje omiljenog voća i začina, poput cimeta i klinčića

Ljekoviti i osvježavajući voćni likeri jednostavno se pripremaju - dovoljno je pomiješate sastojke i pričekati nekoliko tjedana do kušanja. Talijani su ponosni na liker od limunovih korica - limoncello, koji piju dobro ohlađen. Pripremite osam limuna, litru rakije, 500g šećera, dl vode i žličicu ekstrakta vanilije. Ogulite limunovu koricu i stavite je u staklenku. Ulijte rakiju i ostavite neka tako stoji 15 dana.

Rastopite šećer u vodi, dodajte vaniliju i pomiješajte s rakijom. Iscijedite sok limuna i procijedite liker. Ulijte ga u boce, zatvorite te čuvajte na suhome mjestu još nekoliko tjedana prije upotrebe. Kao baza likera najčešće se koristi rakija, ali može poslužiti votka ili bijeli rum. Za pripremu voćnog likera potreban je i šećer te prema želji i razni začini. Za početak, važno je odabrati svježe voće - zrelo i sočno.. Što više voća stavite, to će i rakija biti bogatija voćnim okusima.

Voće treba oprati i dobro osušiti. U čistu steriliziranu staklenku, najbolje širokog grla, dodajte voće i šećer te sve prelijte rakijom. Dodajete li začine, slobodno eksperimentirajte sa štapićima vanilije, cimeta, koricom naranče ili čak metvicom. Drugi način je da u staklenku stavite dvije trećine pripremljenog voća i zgnječite ga uz pomoć čiste kuhače. Zatim stavite šećer, prelijete sastojke alkoholom i dodate preostale komadiće cijelog voća. Staklenku prekrijte i ostavite na hladnom, tamnome mjestu barem četiri tjedna. Dobiveni liker zatim procijedite kroz sterilne gaze i ulijevajte u željene boce. Za ljepši izgled možete u liker staviti i narezano voće ili manje komade. Boce dobro zatvarajte.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.