gastro postao
Ukusan bolognese umak od povrća divno se slaže s tjesteninom, ali i vrućim danima.
Najprije će vas iznenaditi to što ovaj bolognese traži istu količinu pažnje kao i klasičan, ali kada ga okusite, sve će vam biti jasno. Svaki sastojak ovog jela ima svoju funkciju, a ima ih poprilično puno. Patlidžan, vino, celer, češnjak, origano i bosiljak, samo su neki od divnih okusa koji će vas osvojiti. Poslužite ga uz finu al dente tjesteninu, pospite s malo parmezana i svježih začina pa navalite na svoj tanjur fine pašte.
Potrebno vam je:
- 1 srednji patlidžan
- 400 g šampinjona
- 1 luk
- 2 mrkve
- 2 šalice crnog vina
- 3 režnja češnjaka
- Pasta od rajčice
- 1 čaša pelata
- Celer
- Tjestenina
- Bosiljak, origano
- Maslinovo ulje
Postupak:
- Ispecite cijeli patlidžan u pećnici na 180 stupnjeva dok ne postane mekan. Ohladite ga.
- Za to vrijeme zagrijte ulje pa na njemu pecite šampinjone dok ne postanu smeđi, oko 10 minuta.
- Zagrijte ulje pa na njega bacite sjeckani luk, mrkvu i celera po želji.
- Začinite soli i paprom.
- Pirjajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
- Dodajte vino, kada se reducira, dodajte češnjak, bosiljak, origano, a zatim i pastu od rajčice.
- Kuhajte dok ne postane gusto, oko 5 minuta.
- Ubacite ohlađen i nasjeckan patlidžan i gljive, umak od rajčice i sol.
- Kuhajte još neko vrijeme dok umak ne postane dovoljno gust i ukusan, povremeno promiješajte i isprobajte pa dodajte ukoliko fali.
- Skuhajte tjesteninu pa poslužite zajedno s umakom.
Dobar tek!