18. srpnja 2016.

Povrtni bolognese od patlidžana i šampinjona za prste polizati

povrtni bolognese
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ukusan bolognese umak od povrća divno se slaže s tjesteninom, ali i vrućim danima.

Najprije će vas iznenaditi to što ovaj bolognese traži istu količinu pažnje kao i klasičan, ali kada ga okusite, sve će vam biti jasno. Svaki sastojak ovog jela ima svoju funkciju, a ima ih poprilično puno. Patlidžan, vino, celer, češnjak, origano i bosiljak, samo su neki od divnih okusa koji će vas osvojiti. Poslužite ga uz finu al dente tjesteninu, pospite s malo parmezana i svježih začina pa navalite na svoj tanjur fine pašte.

Potrebno vam je:

  • 1 srednji patlidžan
  • 400 g šampinjona
  • 1 luk
  • 2 mrkve
  • 2 šalice crnog vina
  • 3 režnja češnjaka
  • Pasta od rajčice
  • 1 čaša pelata
  • Celer
  • Tjestenina
  • Bosiljak, origano
  • Maslinovo ulje

Postupak:

  1. Ispecite cijeli patlidžan u pećnici na 180 stupnjeva dok ne postane mekan. Ohladite ga.
  2. Za to vrijeme zagrijte ulje pa na njemu pecite šampinjone dok ne postanu smeđi, oko 10 minuta.
  3. Zagrijte ulje pa na njega bacite sjeckani luk, mrkvu i celera po želji.
  4. Začinite soli i paprom.
  5. Pirjajte dok povrće ne omekša, oko 10 minuta.
  6. Dodajte vino, kada se reducira, dodajte češnjak, bosiljak, origano, a zatim i pastu od rajčice.
  7. Kuhajte dok ne postane gusto, oko 5 minuta.
  8. Ubacite ohlađen i nasjeckan patlidžan i gljive, umak od rajčice i sol.
  9. Kuhajte još neko vrijeme dok umak ne postane dovoljno gust i ukusan, povremeno promiješajte i isprobajte pa dodajte ukoliko fali.
  10. Skuhajte tjesteninu pa poslužite zajedno s umakom.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.