Palenta se odlično slaže uz brudet, mesna jela s povrtnim i gustim umacima ili zapečena s povrćem. Ono što zasigurno niste znali jest da se od palente mogu napraviti ukusni deserti. Bitno je kuhati je u aromatičnom mlijeku za puniji okus, a zatim je kombinirajte s breskvama, malinama ili borovnicama. Slatku palentu možete ukrasiti tučenim vrhnjem ili komadićima tostiranih badema koji će savršeno zaokružiti ovaj neobičan desert.
Palentom s borovnicama možete zasladiti doručak ili večeru upravo zato što je lagan, zasitan i neodoljivo ukusan.
Potrebno vam je:
- 4 šalice mlijeka
- 1 šalica palente
- 4 žlica maslaca
- 2 žlice meda
- 1 šalica borovnica
- 1 šaka badema
- Cimet, vanilija
Priprema:
- Zagrijte mlijeko s malo cimeta i vanilije.
- Tostirajte bademe.
- Kada zavrije, smanjite vatru na laganu, ubacite palentu i miješajte pjenjačom dok ne postane kremasto.
- Dodajte maslac.
- Ubacite polovicu badema, med, borovnice i lagano pomiješajte.
- Servirajte u zdjelici ili šalicama, pospite s ostatkom nasjeckanih badema i svježim borovnicama.
Dobar tek!