04. svibnja 2016.

Prije godinu dana poslužen je prvi espresso u svemiru

Lavazza
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Prije godinu dana poslužena je prva espresso kava u svemiru zahvaljujući ISSpressu, prvom stroju na bazi kapsula namijenjenom za korištenje u svemiru.

Inovativni stroj proizveden u suradnji kompanija Lavazza i Argotec omogućio je astronautima na Međunarodnoj svemirskoj stanici ispijanje Lavazza espressa. ISSpresso je postavljen i ugrađen na Međunarodnoj svemirskoj stanici uz asistenciju Samanthe Cristoforetti, astronautkinje, kapetanica talijanskih zračnih snaga i članice Future, druge najduže svemirske misije koja je u ekspediciju na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) poslana od strane Talijanske svemirske agencije.

Prošle godine, Samantha Cristoforetti postala je prva žena iz Italije koja je boravila u svemiru, ali ujedno i prva astronautkinja u povijesti koja je imala priliku uživati u autentičnom talijanskom espressu u zemljinoj orbiti. ISSpresso je prvi stroj na bazi kapsula za proizvodnju espressa potpuno prilagođen za funkcioniranje u ekstremnim svemirskim uvjetima koji u nazivu sadrži kraticu (ISS) International Space Station, na kojoj je postavljen. Revolucionarni stroj nastao je u suradnji vodećih talijanskih kompanija Lavazza i Argotec. 

Žena u svemiru pije kavu | Author: Promo foto: Promo

Partnerstvo Argoteca i Lavazze pokazuje kako sinergijska suradnja vodećih talijanskih kompanija rezultira izvanrednim inovacijama od međunarodnog značaja. ISSpresso stroj, koji koristi iste Lavazza kapsule kao za pripremu espressa na Zemlji, pomno je dizajniran i prilagođen za kuhanje kave kako bi u svemiru zadržao identičnu razinu kvalitete – kremastu teksturu, aromu i temperaturu autentičnog talijanskog espressa. Unatoč posluživanju u uvjetima nulte gravitacije, topli napitak sadrži sve karakteristike izvorne talijanske espresso kave.

Osim klasične espresso kave sustav stroja priprema i caffé lungo te druge tople napitke. Ovaj stroj hranu koja se u njemu priprema čuva dovoljno vlažnom kako bi zadržala nutritivne vrijednosti. Operacija za provedbu ovog eksperimenta održana je uz nadzor Argotecovog kontrolnog centra dok su pojedina rješenja, otkrivena u radu na razvoju stroja, rezultirala patentima koji će biti primjenjivi u sljedećim svemirskim misijama, ali će zasigurno utjecati i na budući razvoj tehnologija na Zemlji.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.