Ljeto je vrijeme kada zaboravljamo na tešku i masnu hranu i okrećemo se laganijim varijantama koje će nam pomoći da lakše zaboravimo na vrućine. Upravo zato korisno je znati koje teške namirnice imaju svoju laganiju inačicu.
Kada vam se za ljetnih dana jedu prženi krumpirići, stanite i razmislite! Tržnice i trgovine prepune su divnih tikvica. Uvaljajte štapiće tikvica u bjelanjak pa u krušne mrvice. Ubacite u pećnicu na 200 stupnjeva dok ne poprime zlatnu boju i uživajte.
Umake koje radite od kiselog vrhnja lako možete zamijeniti umacima od grčkog jogurta. Laganiji su, a odličan odabir je tzatziki umak s češnjakom, limunom i koprom.
Za zgušnjivanje juha koristite krumpire umjesto vrhnja za kuhanje. Skuhajte ih u komadu i blendajte ih s nešto tekućine iz juhe. Dobit ćete prirodno gustu i laganu juhu.
Umjesto krušnih mrvica, u jelima koja to zahtijevaju možete koristiti zobene pahuljice. Usitnjene ili cijele, one će se natopiti sokovima i jelu dati sasvim novu dimenziju. Za pohanje odličan su odabir orašasti plodovi.
Kada spremate lazanje, listove tjestenine zamijenite tikvicama ili patliđanima. Rezancima od tikvice, mrkve i drugog povrća možete zamijeniti i špagete.
Sokove mijenjajte prirodnim napitcima poput kombinacije limuna, mente i krastavca. Osvježavajuće je, zdravo i najvažnije – ukusno!