Mikrovalna pećnica je oduvijek izazivala kontroverze te i danas postoje skeptici koji smatraju kako mikrovalne pećnice mijenjaju hranu u mjeri koja je štetna za naše zdravlje. Međutim, nemamo čvrstih dokaza koji bi potkrijepili tu teoriju. Dapače, postoje istraživanja koja idu u prilog kuhanju u mikrovalnoj pećnici. Što je kraće vrijeme termičke obrade namirnice, više se nutrijenata sačuva.
Ispecite jaja kao brzi obrok na poslu
Kod rukovanja mikrovalnom pećnicom potrebno je pridržavati se određenih pravila koja uključuju primjerice ne korištenje metalnih posuda ili aluminijske folije, a jedna od zabrana odnosi se i na pripremu jaja. Jaja bi u mikrovalnoj pećnici, ukoliko ih kuhamo u ljusci, mogla eksplodirati, no ispeći jaje na oko ili napraviti kajganu nije problem. U staklenu ili keramičku zdjelicu ulijte malo maslinova ulja, i zatim razbijte jaje. Zdjelicu poklopite keramičkim tanjurom i uključite mikrovalnu pećnicu na jednu minutu jakosti oko 500 W. Tanjur će štititi od prskanja i prljanja pećnice. Nakon jedne minute žumanjak će biti djelomično pečen, no središnji dio će ostati tekući. Kada radimo kajganu, smjesu s jajima je povremeno potrebno promiješati.
Skuhajte tjesteninu
Imate gotovi umak, no nedostaje vam tjestenina, a na poslu imate samo mikrovalnu? Ovaj se problem lako rješava na način da u veću staklenu ili keramičku zdjelicu ulijemo vodu tako da prekrije tjesteninu i posolimo je. Zatim zdjelicu stavljamo u mikrovalnu na 750 W i uključimo. Tjestenina će se skuhati za otprilike dvostruko više vremena nego što je navedeno na pakiranju. Stoga za kuhanje u mikrovalnoj odaberite sitniju tjesteninu poput pužića ili makarona. Pripazite da vam ne voda ne kipi, a tom problemu možete doskočiti tako da upotrijebite veću posudu.
Najbrži kolač na svijetu
Jeste čuli za kolače iz šalice? Uz pomoć mikrovalne pećnice možete imati čokoladni kolač sličan muffinu ili brownieju gotov za samo nekoliko minuta. Pomiješajte 2 žlice brašna s dvije žlice kakao praha i dodajte 1⁄4 žličice praška za pecivo te dvije žlice i još jednu žličicu šećera. Zatim ulijte 6 žlica mlijeka i 1 žlicu maslinova ulja. Dobro sve izmiješajte i ulijte u šalicu od 2,5 dl. Na vrh stavite 1 žlicu namaza od lješnjaka i čokolade i stavite u mikrovalnu na oko 2 minute na 750 W, a ako imate jaču mikrovalnu onda skratite vrijeme pečenja. Za svaki slučaj ako kolač iskipi, na tanjur u mikrovalnu postavite kuhinjski papir. Kuhinja će mirisati kao da ste sate i sate proveli u pečenju kolača.
No priča o delicijama iz mikrovalne tu ne staje, a popis jela koje je moguće pripremiti u mikrovalnoj je poprilično dugačak i seže od kuhanih jela poput riže, povrća i ribe, sve do pečenog krumpira i hrskavog čipsa od krumpira bez trunke ulja.