21. veljače 2014.

Produžite sezonu kiselog kupusa

kiseli kupus glavna.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Još smo uvijek u sezoni kiselog kupusa, no ideje za pripremu jela s kiselim kupusom su nam vjerojatno svima već presušile nakon što smo se zasitili brojnih sarmi, musaka, kobasica i suhog mesa s pirjanim kiselim kupusom ili pripremljenim na salatu. Čak i ako vam klasična jela nisu dosadila, isprobajte ovih nekoliko malo drugačijih ideja za pripremu.

Salata od kiselog kupusa na njemački način

Kulinarska enciklopedija Larousse Gastronomique nudi nekoliko recepata koji uključuju kiseli kupus. Jedan od njih je salata od pirjanog kiselog kupusa s kockicama kuhane cikle i tvrdo kuhanim jajima. Naribani kiseli kupus potrebno je pirjati dulje vrijeme zajedno s 2 do 3 velika cijela crvena luka, podlijevajući vodom ili temeljcem. Nakon što su luk i kiseli kupus omekšali, luk valja narezati na kriške i dobro izmiješati s kupusom te začiniti sa octom i uljem te začinima po želji. Kiseli kupus ukrasiti tvrdo kuhanim jajima narezanim na četvrtine i kuhanom ciklom narezanom na kockice.

Ideja iz poljske kuhinje

Pierogi su poljski valjušci koji mogu biti punjeni raznim nadjevima primjerice nadjevom od krumpira, mljevenog mesa ili karameliziranog luka. Vrlo su ukusni u varijanti s nadjevom od gljiva i kiselog kupusa. Pripremaju se na način da se na malo maslaca propirjaju usitnjeni šampinjoni. Kada šampinjoni omekšaju, ocijedi se višak vode iz lonca i doda kiseli kupus, međutim ne svu željenu količinu odjedanput već šalicu po šalicu. Pirjati dok ne ispari sva voda. Dok se nadjev hladi, umijesiti klasično tijesto od brašna, vode, soli i malo ulja. Tijesto valja vrlo tanko razvaljati i uz pomoć čaše oblikovati krugove. Napunjene krugove valja dobro zatvoriti pritišćući vilicom rubove. Tako pripremljene valjuške kuhati u kipućoj slanoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Nakon kuhanja mogu se lagano popržiti u tavi s obje strane dok ne dobiju boju.

Moderni smoothie od kiselog kupusa

Najbolji način kako iskoristiti prednosti kiselog kupusa poput sadržaja vitamina C i korisnih probitičkih bakterija, jest konzumirati ga u svježem stanju. Možda neobično zvuči, ali u novije vrijeme mogu se pronaći recepti za izradu voćnih smoothija s dodatkom kiselog kupusa koji im daje zanimljivu dozu pikantnosti. Za 1 do 2 serviranja potrebna je otprilike šaka kiselog kupusa, pola šalice hrskave zelene salate, 1 zreli kivi, pola naranče i malo vode. Smoothie od kiselog kupusa može i u varijanti sa šalicom smrznutog bobičastog voća, bananom, svježe cijeđenim sokom od naranče, pola šalice biljnog napitka poput bademovog mlijeka uz dodatak žlice meda.

Može i u sendvič

Iza naziva Reuben sandwich krije se specijalitet koji je navodno nastao 1914. godine u New Yorku, a ime je dobio po svom tvorcu vlasniku zalogajnice i kuharu Arnoldu Reubenu. Iako postoje mnoge varijante ovog sendviča svima je zajedničko da se radi o toplom hrskavom sendviču čiji su glavni sastojci kiseli kupus, crveno meso (originalno corned beef – vrsta salamurene govedine), umak tisuću otoka ili ruski umak, sir primjerice Gruyère, maslac i tamni kruh poput raženog. Priprema se na način da se maslacem premažu obje kriške samo s jedne strane. Zatim se jedna kriška s namazanom stranom prema dolje položi u tavu. Krišku kruha valja premazati umakom po želji, primjerice žlicom umaka tisuću otoka. Sljedeći korak je na umak položiti kiseli kupus, a preko njega kriške sira i na vrh dimljenu šunku. Na drugu krišku kruha nanijeti još 1 žlicu umaka i njome poklopiti sendvič. Uključiti vatru i tako pripremljeni sendvič ispeći pritišćući ga lagano nekoliko puta metalnom spatulom. Kada je kruh dovoljno pečen i hrskav s jedne strane, okrenuti ga na drugu stranu, no ovaj put pritisnuti jače, po mogućnosti pokriti tanjurom na kojem je položen uteg poput konzerve graha i ukusni hrskavi sendvič je spreman za uživanje.

Ako ste ipak klasičan tip, pronađite još deset recepata s kiselim kupusom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.