Banana je među pet najčešćih namirnica u kuhinjama diljem svijeta. Zdrava, slatka i kremasta, banana je savršena namirnica za pripremu najfinijih deserata. Isprobajte kremastu tortu, sočni kuglof ili slatko iznenađenje s bananama.
U specijalu vas vodimo na gastroputovanje oko svijeta sa 16 slasnih recepata za punjenu tjesteninu. Naučite pripremati austrijske "torbice" nadjevene mesom, kineske svežnjiće s kupusom ili poljske jastučiće s umakom od vrhnja.
U hladnim zimskim danima najbolje griju topla i hladna pića s dodatkom meda. Osim u čaj med dodajte u vruću čokoladu, punč i koktel ili pripremite aromatični liker.
Vladimir Škrobo Bajo, vlasnik etnorestorana Baranjska kuća, iz sela Karanac otkrio nam je tajnu pripreme vrhunskih domaćih čvaraka te podijelio nekoliko recepata za baranjske delicije. Isprobajte domaću paštetu i pogačice od čvaraka, svinjsku koljenicu s kiselim kupusom ili grah-gulaš, a oni malo hrabriji mogu isprobati i puževe u umaku od kopriva.
Prženi ravioli s umakom od rajčica
Sastojci:
Tijesto:
- 300 g brašna
- 2 jaja
- 2 žlice vode
Nadjev:
- 200 g mljevenog mesa
- Jaje
- Žličica senfa
- 2 žlice krušnih mrvica
- 2 žlice mješavine mediteranskih začina
- Papar
- Češnjak u prahu
Umak:
- 4 žlice maslinovog ulja
- 8 listića bosiljka
- 0,5 crvene paprike
- Luk
- 300 g sjeckanih rajčica
- Sol, papar
- Krušne mrvice
- Jaje
Priprema:
1. Pripremite umak. Popržite u tavi na maslinovom ulju listiće bosiljka, sjeckanu papriku i luk. Dodajte sjeckane rajčice i pustite neka umak provrije. Posolite, poparite, maknite s vatre te pustite neka odstoji u tavi. Brašno i sol stavite na dasku, u sredini napravite udubinu te dodajte jaje i malo vode. Miješajte sve sastojke od vanjskog ruba prema sredini. Mijesite dok ne dobijete čvrsto tijesto. Razdijelite tijesto na dva dijela i tanko razvaljajte dva lista. Prekrijte tijesto vlažnom krpom. Mljeveno meso pomiješajte s jajem, mrvicama i začinskim biljem. Začinite solju, paprom i češnjakom.
2. Nadjev u hrpicama raspodijelite na jednom listu tijesta, praznine navlažite kistom, prekrijte ga drugim listom i čvrsto utisnite između nadjeva. Izrežite raviole kotačićem te ih kuhajte osam-deset minuta u posoljenoj vodi. Ocijedite ih i umočite svaki u umućeno jaje pa zatim u krušne mrvice. Prepržite ih na ulju dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Zagrijte i, prema želji, začinite umak te ga poslužite uz pečene raviole