14. siječnja 2016.

Radionice na kojima ćete naučiti sve o pivu!

Radionice piva
foto: Duško Marušić/PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako vas muči to što znate piva razlikovati samo po boji, imamo savršen prijedlog za vas - ukoliko želite naučiti jako puno lijepog i korisnog o najdražem vam napitku od hmelja, vrijeme je da se upišete na pivske radionice!

Ovih će dana u Zagrebu i Rijeci ljubitelji piva konačno doći na svoje. Naime, pokreću se dva tečaja na kojima ćete moći saznati sve što vas zanima o napitku na bazi ječmenog slada

"Ovih dana pokrećemo niz ozbiljnih pivskih edukacija za zaljubljenike i profesionalce. Slično kao što imamo za vino WSET, tako smo za pivo izabrali The Beer Academy. Trebalo nam je vremena jer do sada nisu imali partnera van UK. U prošlih nekoliko mjeseci, napravili smo nekoliko pilot tečajeva, da vidimo kako priča funkcionira u Hrvatskoj. 

Inače, naš Centar nudi vrlo raznolike edukacijske i zabavne programe, što nam je bio i cilj. Stalno uvodimo nove, prilagođavamo se potrebama polaznika.", rekao nam je Srđan Lisac ispred zagrebačkog Centra za kulturu prehrane. Kako je upravo završila radionica japanske kuhinje, vjerujemo i da će pivo naći svoje mjesto pod zagrebačkim suncem. Detalje potražite na facebooku Centra.

Radionice piva | Author: Duško Marušić/PIXSELL foto: Duško Marušić/PIXSELL

Od 21. do 23.1. u Rijeci će vas predavač Zvonimir Pelko uvesti u svijet piva kroz 3 dana teorije i degustacija. Sa završenim programom “Biersommelier” na Doemens Akademie (Graefelfing, Muenchen, Njemačka) i nenadmašivim entuzijazmom, jedini je “Doemens Biersommelier” na području Hrvatske i jugoistočne Europe. Osim toga, Zvonimir stalno nadograđuje svoja znanja putujući od pivovare do pivovare, također je CEO tvrtke MAS Plenum koja je specijalizirana za uvoz stranih specijalnih piva na Hrvatsko tržište.  

Sadržaj edukacije:
Prvi dan vas očekuje lagani uvod u svijet piva i njegova zanimljiva povijest koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Također će se obrađivati i “Craft beer” pokret u svijetu i Hrvatskoj a nakon svega vas očekuje upoznavanje sa sirovinama potrebnima za proizvodnju piva. Svaki dan popraćen je degustacijom 6 pivskih stilova tako da vas prvi dan očekuju Lageri i pšenična piva gdje će se uz degustaciju objasniti ispravan način degustacije, posluživanja i princip ocjenjivanja piva. Stilovi koji će se degustirati su Munich Helles Lager, Bohemian Pilsner Lager, Hefeweizen, Bock, Doppelbock, Rauchbier.

Drugi dan vas očekuje predavanje o fazama proizvodnje piva, od žetve žitarica do plasiranja na tržište. Nakon procesa proizvodnje, a i paralelno s njim susresti ćete se sa osnovnim podjelama i kategorizacijama piva, a nakon teoretskog dijela očekuje vas degustiranje Ale piva belgijskog tipa: Pale ale, Witbier, Saison/Farmhouse ale; Dubbel, Tripel, Belgian Strong Dark Ale.

Treći dan obuhvaća gradivo koje se bavi kulturom i higijenom čaša za posluživanje piva, naučiti ćete tipove čaša i sustav točenja piva. Nakon što naučite u kako ispravno poslužiti pivo, slijedi sljubljivanje hrane i piva te upoznavanje sa nekoliko koktela na bazi piva. Degustacija koja slijedi na kraju dana obuhvaća Ale piva anglosaksonskog tipa – American Pale Ale, Brown/Amber Ale, India Pale Ale, Porter, Bitter i Stout

Edukacija traje tri dana po 5 školskih sati. Termin u kojem će se održati je od 9:00h - 14:30h s pauzom od 11:30h do 12h. Mjesto održavanja edukacije je Ciottina 19/1, Rijeka, u prostorima Udruge konobara i barmena Hrvatske.

Uglavnom, sasvim svejedno, Zagreb ili Rijeka, vrijeme je za pivsku edukaciju, pivili!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.