gastro postao
Trešnjama je cijena na tržnicama sve niža pa je sada pravo vrijeme za kolače u kojima su one glavni sastojak.
Sastojci:
- 250g brašna
- 1 i pol žličica praška za pecivo
- 150g čokolade za kuhanje
- 125g maslaca
- 2 jaja
- 125ml kiselog vrhnja
- 125ml vode
- prstohvat soli
Nadjev:
- 300g marmelade od trešanja
- 300g trešanja
- 3 žlice likera od trešanja
- 2dl slatkog vrhnja
- crveni preljev za torte
Priprema:
- Kalup za torte obložite papirom za pečenje. Brašno, prašak za pecivo i sol lagano izmiješajte. Čokoladu i vodu otopite na parinoj kupki. Ostavite neka se ohladi. Pjenasto umutite maslac i smeđi šećer. Miješajući dodajte jedno po jedno jaje, otopljenu čokoladu, kiselo vrhnje i brašno.
- Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 50 minuta na 180°C, dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne ostane suha. Pečeni i ohlađeni biskvit vodoravno prerežite dva puta, da dobijete tri sloja. Izmiksajte slatko vrhnje i očistite trešnje.
- Jedan sloj torte postavite na pladanj. Premažite ga otopljenom marmeladom od trešanja u koju ste dodali liker, pa slojem slatkog vrhnja. Posložite trešnje, poklopite drugim slojem i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke. Cijelu tortu na kraju prema uputama na omotu, zalijte crvenim preljevom za torte.