Pripremite pitu s dubokim rubovima kako bi u nju stalo što više nadjeva od povrća i kuhane piletine. Piletinu možete kuhati u temeljcu da bi bila bogatijeg okusa. Neka se krčka dugo kako bi se lijepo raspadala na dodir. Priprema nadjeva još je jednostavnija, pripremite ga od povrća koje imate u hladnjaku – mrkva, grašak, nešto tikvica, možda pokoja paprika. Sve propirjajte kako bi povrće omekšalo i zapecite u finom, hrskavom prhkom tijestu. Ova pita idealan je ručak bez previše razmišljanja i još bolji način da ispraznite hladnjak prije sljedeće nabavke namirnica.
Potrebno vam je:
- 4 šalice brašna
- 1 žličica soli
- 200 g maslaca
- Hladna voda
- Maslinovo ulje
- 1 luk
- 3 mrkve
- 1 tikvica
- 2 paprike
- 1 šalica mlijeka
- 1 šalica graška
- 3 režnja češnjaka
- 4 šalice kuhane piletine
- ½ šalice vrhnja
- Lovor, ružmarin, majčina dušica
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i namastite kalup u kojem ćete peći pitu.
- Tijesto za pitu pripremite od brašna, soli i maslaca.
- Povezujte ih dok se ne spoje, a zatim dodajte hladne vode po potrebi.
- Podijelite tijesto za dva dijela tako da jedan bude veći od drugog.
- Umotajte u prozirnu foliju i pospremite u hladnjak.
- Na maslinovom ulju pržite luk i dodajte povrće nasjeckano na kockice.
- Zalijte s malo vode i pustite da se pirja.
- Stavite dvije žlice maslaca u posudu pa dodajte brašno, a zatim i mlijeko.
- Kuhajte dok ne postane gusto, posolite i popaprite.
- Kada je povrće ostalo bez vode, dodajte ga u gusti umak od mlijeka, začinite začinima i pustite da se lagano ohladi.
- Dodajte vrhnja i kuhane piletine.
- Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte ga i stavite na dno kalupa.
- Prekrijte sve stranice kalupa tijestom.
- Pecite tako nekih 15 minuta dok ne dobije boju, a zatim izvadite, lagano ohladite i napunite smjesom od povrća i piletine u umaku.
- Prekrijte ostatkom tijesta koje ste razvaljali, napravite rupe na vrhu i pecite oko 40 do 50 minuta.
- Prije posluživanja ohladite.
Dobar tek!