Recenzije 14. lipnja 2024.

Ana Morgan kuha slasna, sezonska i promišljena jela

ana morgan
Ana Morgan kuha slasna i promišljena jela
foto: Press
Nedavno sam, nakon duljeg vremena, ponovno posjetila omiljeni istarski restoran Morgan. Kušala sam izvrsna jela s njihova sezonskog menija, uživala u predivnom pogledu i popričala s Anom Morgan. Evo što mi je sve otkrila...

Divan pogled, predivno okruženje, fantastična hrana i dobro društvo… Tako većina nas zamišlja savršen odmor, ugodno provedenu večer ili vikend. Na jednom takvom mjestu nedavno sam i sama uživala, a riječ je o divnom restoranu (a od nedavno i hotelu!) Morgan u Brtonigli.

Čim se iskrcaš iz auta, obuzme te nevjerojatan mir, oko tebe je predivan ugođaj malog istarskog mjesta, divna terasa restorana, dočekuje te ljubazno osoblje…  Sjedam na terasu, uživam u pogledu, naručujem vino.

Ana Morgan | Author: Press Boutique hotel Morgan foto: Press

Savršena sezonska jela od kojih rastu zazubice

Stižu i vrhunski tanjuri, a navest ćemo samo neke kako kod čitatelja ne bismo izazvali preveliku ljubomoru – krestine punjene mesom od pijetla s čipsom od palente i kremom od celera te janjeći kotleti s dimljenim pireom od celera i blanširanom brokulom. Savršen obrok završavamo na najbolji mogući način – divnim sezonskim jagodama sa šlagom. Čestitke chefici Ani Morgan i njezinom timu!

Inače, Ana je jedna od onih skromnih i vrijednih dama hrvatske gastronomske scene koja se ne voli previše isticati i najviše voli da o njoj i njezinom načinu rada i kulinarskoj filozofiji govore njezini tanjuri. No ponekad valja i nju 'privesti' pred fotoaparat i diktafon, posebno kad ima toliko novih stvari koje se događaju u Morganu. 

Ana Morgan | Author: Press Janjeći kotleti s dimljenim pireom od celera foto: Press

Nova stara jela

Naravno, krećemo sa sezonom i novim/starim jelima…

"Mijenjali smo neke stare stvari koje smo ranije imali na meniju, koristili smo iste namirnice, ali sve je bilo drugačije posloženo, vizualno puno ljepše, ali i način pripreme je sada malo drugačiji, moderniji“, priča nam Ana, no ističe da i ta nova-stara jela čine dobro poznate, vrhunske lokalne namirnice i sva njihova jela su inspirirana lokalnom kuhinjom.

"Veliki hit je naša janjetina s dimljenom kremom od celera, ali i pačja prsa souvidirana 2-3 sata s narančom i začinskim biljem, i potom servirana sa mariniranim koromačem i reduciranim teranom. Gosti nam jako vole ta jela“, dodaje Ana.

Ovi mali ali važni noviteti u ponudi Morgana donijeli su im još bolje reakcije gostiju. Naime, Morgan ima puno stalnih gostiju, koji im se često vraćaju, i oni im nastoje uvijek ponuditi nešto novo. Zapravo, nešto staro, ali na nov način.

Ana Morgan | Author: Press Prefine krestine punjene mesom od pijetla s čipsom od palente i kremom od celera foto: Press

Divljač, pašta, wagyu...

"Nemamo preširok jelovnik, nemamo puno jela na meniju, a to što imamo pokušavamo s vremena na vrijeme prezentirati na drugačiji način. Otpočetka je to naša filozofija – da imamo radije manje jela u ponudi, ali da su sva savršeno pripremljena.

U ponudi u Morganu uvijek se može naći vrhunsko meso, divljač, pašta… S tim da paštu radimo sami. I općenito, radimo samo ono što procijenimo da stignemo i možemo. To je naša filozofija“, objašnjava nam svoj pristup Ana, inače i lovkinja pa ne čudi njezina strast prema pripremanju mesa, a posebno onog od divljači.

Ana Morgan | Author: Press Ana Morgan foto: Press

Kako kreću velike vrućine, a uskoro i kalendarsko ljeto i vrhunac sezone pitam Anu što gosti najradije jedu ljeti, kad su možda neka mesna jela preteška, osobito preko dana…

"Što se tiče mesa, ljeti najviše ide roštilj. Pokušavamo imati više vrsta mesa, ali ne radimo klasičan roštilj kao svugdje. Od nedavno u ponudi imamo japanski wagyu, vrhunsko meso visoke cijene, ali gosti su zadovoljni kako ga pripremamo. Zapravo, sve češće nas pitaju nas stalno za neke posebne komade mesa“, otkriva mi Ana i opisuje jedno od novih jela iz ponude - tris od rozbifa, jelo s tri komada mesa, od kojih je jedan komad od domaćeg mesa, jedan američki black angus i komad wagyua. Tako da gost može usporediti. Jako zanimljivo, zabavno i edukativno jelo.

"Ljeti slabije idu teški šugovi od mesa, ali zato dobro idu dosta neka lagana predjela na bazi povrća, s tikvicama, rajčicama… Takva jela često nam naručuju gosti hotela koji odluče dan provesti na bazenu pa požele poslijepodne pojesti nešto fino, lagano i osvježavajuće", nastavlja Ana.

Ana Morgan | Author: Press Vrhunsko meso zaštitni je znak Morgana foto: Press

Deserti - od klasike do sezonskih noviteta

U Morganu nitko neće ostati gladan, a ako gosta uhvati želja za slatkim i tu ima odličan izbor. Od klasičnih deserata poput njihova čokoladnog soufflea, pa sve do kreativnih deserata sa sezonskim voćem.

"Nedavno sam dobila prve nektarine pa od njih radim crostate, radimo divan mousse od jagoda... U desertima dosta, uz sezonsko voće, koristim i skutu. Nastojim da deserti ne budu preteški“, nastavlja Ana Morgan.

Pitam Anu kako izgleda njezin radni dan, odnosno kako su podijelili posao u kuhinji…

"Pokušavamo svi zajedno sve raditi, ali i smišljati nova jela – i slana i slatka. Velika mi je pomoć ekipa u kuhinji, posebno Vjeko Podunavac, jer ja se moram baviti i drugim stvarima vezanim uz poslovanje restorana i hotela.

Ja nabavljam namirnice, dođem u kuhinju, kažem ekipi štos am nabavila i dam im u zadatak da naprave nešto s tim. Oda Vjeko nešto smisli, napravi, potom svi zajedno to jelo probamo, komentiramo, nešto dodamo, nešto oduzmemo…

U kuhinji, ali i u servisu u Morganu je odlična ekipa, uglavnom stalna postava, svi se dobro slažu i druže se i nakon posla. Jedni smo od rijetkih koji nemamo problema s osobljem“, priča nam Ana.

Ana Morgan | Author: Press Boutique hotel Morgan foto: Press

Najavljuju vinske večeri s vinima iz cijele Hrvatske

Osim vjenčanja, koja s guštom organiziraju u svom restoranu, ekipa Morgana svake godine sudjeluje i u Istria Wine & Walku, a sada najavljuju i posebne večeri u kojima će gosti, osim u njihovoj odličnoj hrani, uživati i u finim vinima i cigarama.  

"Ljudi žele probati nešto drugačije i novo, zanima ih sljubljivanje vina s hranom, sve senzacije koje osjete tom prilikom takvih večera su im zanimljive, ali i edukativne…", kaže Ana te najavljuje gostovanja vinara iz Slavonije i Dalmacije, naravno uz one lokalne, barem jednom mjesečno.

"U posljednje vrijeme dosta smo proširili vinsku kartu. Naravno, imamo dosta lokalnih istarskih vina, kao i onih iz cijele Hrvatske, a dodali smo i dosta stranih vina, iz Italije, Francuske, Slovenije, Južne Afrike…", objašnjava Ana, ponosna i na divan boutique hotel Morgan koji su otvorili u obnovljenoj staroj kamenoj kući.

Ana Morgan | Author: Press Ana Morgan foto: Press

Šarmantni boutique hotel

Prostor ovog šarmantnog malog hotela brižljivo je dizajniran, a svaka soba priča svoju, posebnu priču. Uređenje interijera potpisuje Kristina Roban, dizajnerica iz Vodnjana. Gostima je na raspolaganju 5 dvokrevetnih soba te apartman za 4 osobe, a uz korištenje pomoćnih ležajeva može primiti najviše do 16 osoba koje uživaju u predivnom pogledu, vanjskom bazenu i vrhunskoj Aninoj hrani.

Morgan je uistinu savršeno mjesto za uživanje u miru, tišini, ali i divnoj hrani. Ma Morgan je hedonizam u najboljem smislu te riječi!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.