Recenzije 995 prikaza 08. veljače 2018.

Ana Roš: Gastronomija nema granica

Rene Karaman
„Slovenija ima potencijal, autentičnost je užasno bitna, ali kuhanje je preširok pojam da bi ga se ubacilo u neke okvire...“, riječi su aktualne najbolje chefice svijeta Ane Roš koje je rekla na svečanoj večeri prošloga ponedjeljka u Ljubljani

Manje od dva sata vožnje do centra prekrasne Ljubljane uvijek me natjera na razmišljanje – zašto to pobogu ne radim češće!? Naime, Slovenija se zadnjih godina izdigla u regionalnog gastro lidera čemu je puno doprinio i izbor Ane Roš iz Hiše Franko za najbolju cheficu u 2017. godini u izboru World's 50 Best Restaurants. Povod obilaska susjedne nam države je bio sjajan – treći Gourmet Cup Ljubljana, manifestacija koja okuplja kremu regionalne i svjetske kuhinje i ponosi se s tridesetak gostujućih kuhara koji stvaraju domjenke za pamćenje.

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

Uz konferencije o gastro potencijalima Slovenije i ulaganju u izobrazbu kuharskih kadrova, održane su i brojne radionice, kao i experience dinner u Ljubljanskom gradu te nedjeljni piknik uz skijanje na Krvavcu uz oblizeke vrhunskih chefova poput Janeza Bratovža, i Giuseppea Mancina (Il piccolo principe**).

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

No, sve je počelo smještajem u prekrasnom hotelu Park - Urban&Green na čijoj se terasi uzgaja začinsko bilje, a med dolazi od njihovih pola milijuna pčela, također s vrha hotela. Hranu nabavljaju u krugu od 150 kilometara od hotela (dobro su prihvatili šalu da u biti – uvoze iz Hrvatske), no općenito, kapa dolje za ideju.

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

Sjajan ekološki pristup i najava dugog dana nastavila se posjetom starom rudarskom mjestu Idriji. Nekoć drugi najveći rudnik žive na svijetu danas je zahvaljujući kvalitetnom upravljanju jedini grad bez ijednog nezaposlenog stanovnika u Sloveniji. Živini plinovi i jeftini alkohol koji su desetkovali stanovništvo u prošlosti, sada su daleko iza nas, a Idrija bliješti ljepotom i restoranom Kendov Dvorec na vrhu brda u kojem smo imali prilike jesti jedan od najpoznatijih specijaliteta kraja – idrijske žlikrofe, neku vrstu tortelina punjenih krumpirom u obliku Napoleonove kape. Divno!

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

No, ostali smo oduševljeni roladom od čvaraka – nazivaju je ocvirkovca, ajngemahtecom od zeca te štruklima sa skutom iz Poljanske doline chefa Franca Pivka. Za piti, logično, lokalna Rebula, preporuka, doći na sunčani dan i uživati u pitoresknoj Idriji ubačenoj među milijun brdašaca...
 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

No, šetnja Ljubljanom je morala biti brza jer nas je čekala gala večera u ultramodernim prostorima Ljubljanskog grada. Povodom Gourmet Cupa ovdje su snage udružili njegov chef Luka Jezeršek, Ana Roš i Philip Rachinger (restoran Mühltalhof – Unternberg, Austrija).

 | Author: Dean Dubokovic Dean Dubokovic

Večera je imala devet sljedova i 18 pridruženih slovenskih vina.

 | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Ulaznica za ovaj događaj je iznosila 170 eura, i bila je rasprodana tjednima unaprijed. Osim ljudi iz struke, kritičara, poznatih chefova (Tomaž Kavčič), biznismena i food blogera iz Nizozemske i Velike Britanije, stvarno je bila čast uživati u brzo posluženoj, i fantastično vođenoj večeri. Tri chefa su radila po tri jela u otvorenom prostoru, vani je zasniježilo, a mi se uz riječi Ane Roš „Presretna sam što mi ljudi i dalje daju priliku da se igram dok kuham.“ - bacili na posao.

 | Author: Žiga Intihar Žiga Intihar

Jelenje srce Ane Roš sam pojeo zatvorenih očiju jer sam bio ovisnik o Jelenku, a ni Bambi mi nije bio stran, a medla (spoj prosa i kukuruznog brašna) i crna rotkva su bile samo uvod u tust i jak umami s goveđim jezikom. Kao jači obožavatelj hrane koja pruža otpor i glodanja kostiju (znam, nije mjesto, ali eto, priznajem), za razliku od ostatka stola totalno sam se uživio u govedinu i sladoled od moždine u – kosti Luke Jezeršeka, a tada je uslijedio Play of the day, jesetra s radičem Philipa Rachingera!

 | Author: Žiga Intihar Žiga Intihar

Briljantno, meko, mirisno, neponovljivo! Srna s jeguljom i kolači više nisu bili bitni, ljubav se rodila... Od osamnaest vina, stvarno ne znam što bih više izdvojio osim legendarnog Movije i još legendarnijeg Simčića. Izljubit ću ih uživo prvom prilikom.

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

 | Author: Rene Karaman Rene Karaman

A sutradan, praćenje skijaške utrke uz pjenušce, rižoto od pastrve, pekinšku patku, napuljskim raguom... Vrhunski doživljaj, svaka čast. Slovenci stvarno uživaju u najboljoj hrani, koriste birane ekološki uzgojene namirnice, znaju što turisti žele i ulažu na prava mjesta.

 | Author: Žiga Intihar Žiga Intihar

Gourmet Cup Ljubljana je stvarno fantastičan projekt i nešto iz čega možemo puno naučiti. I uživati, naravno... Hvala puno Slovenskoj Turističkoj Zajednici na pozivu, do sljedeće godine, lep pozdrav!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.