Novi pothvat chefa Marina Medaka sve je samo ne običan. Prije nekoliko dana odlučio je otvoriti prvi bagels bar u Zagrebu, a inspiraciju je, onako usput, pronašao u izvorno poljskim pecivima s rupom u sredini i bogatim posipom.
Bagelsi su, kako kaže Medak, stvarno fina peciva koja bi trebala biti nešto žilavija od svega što se nudi u našim pekarnicama, no kako Hrvati nisu navikli na žvakanje kruha, dodaje, recepturu su u RougeMarinu, gdje se bagelsi proizvode od najkvalitetnijih sastojaka, prilagodili našem tržištu.
U ponudi Bagel and Lobster Barra trenutno se nalaze prazna peciva koja možete kupiti po cijeni od 4,50 kune za komad, dok je ostatak ponude zbilja poseban i jako, jako primamljiv. Ne vjerujete nam? Reći ćemo vam samo da će ovo novootvoreno mjesto u ponudi imati čak šest različitih bagels sendviča, a onda su tu još i genijalni specijaliteti od hlapa.
U ovim divnim pecivima moći ćete uživati u kombinaciji s pršutom, brie sirom i chutneyjem od kruške te grožđicama, pečenom paprikom, patlidžanom, rajčicama i salsa verde umakom ili pak u roast beef varijanti koja spaja marinirani juneći hrbat s blanširanom brokulom, cheddarom, rajčicama, salatom i chipotle majonezom. Tu su još i dvije varijante bagelsa sa svježim lososom. Jedna spaja paštetu od lososa s creme fraiche i citrusima, dok se u drugoj kombinaciji kriju marinirani losos, creme fraiche s vlascem, svježi krastavci s vrhnjem i koprom te kapari i ljubičasti luk. U ponudi se nalazi i bagel stvoren za bogat i zasitan doručak - onaj s jajima, topljenim cheddarom i hrskavom pancetom.
Cijene bagelsa kreću se od 24 kune za sendvič s pršutom, pa sve do 56 kuna za onaj s lososom. Primamljiva i, usudili bismo se reći, potpuno pristupačna cijena s obzirom na to da su sendviči i više nego pristojne veličine, a punjenja poprilično velikodušna.
Kako smo već isprobali baš sve sendviče koje Bagel and Lobster Barr ima u ponudi, svakako bismo vam preporučili roast beef, koji će vrlo skoro zasigurno zauzeti prvo mjesto najfinijeg sendviča u gradu, vege sendvič s mozzarellom i pečenom paprikom, ali i bagel s lososom i svježim krastavcima. Iako baš svaki sendvič u ponudi ima svoje prednosti, ova su nas tri primjerka u potpunosti osvojila inovativnim okusima, svježinom koja sendvič zapravo čini laganijim od onog na što smo navikli, veličinom te bogatim punjenjem zbog kojeg smo do večere ostali siti i zadovoljni.
Osim bagelsa, na meniju se nalaze i delicije od hlapa. To je pak neka sasvim drugačija, još posebnija priča. Bisque od hlapa, grilani hlap, lobster rolls koje se doslovno tope u ustima (najmekši brioche koji možete zamisliti punjen očišćenim mesom kuhanog hlapa) i kroketi od hlapa ono su što vas čeka u Bagel and Lobster Barru. Cijene jela s hlapom kreću se od tek 56 kuna za grilanog hlapa, pa sve do 95 kuna za lobster rolls, koje, usput rečeno, zbilja vrijede svake kune.
Osim slanih, na meniju će se naći i slatki sezonski bagelsi. Isprobali smo klasični bagel s posipom od šećera, onaj s pistacijom, ali i kombinaciju bagelsa i karamele te ganachea od čokolade. Svi će se ovi proizvodi, kako kažu vrijedni slastičari, naći u ponudi restorana prije ili kasnije, ali će slatke bagelse prilagođavati sezoni i aktualnostima. Vjerujemo kako će upravo zato najviše pažnje sladokusaca u ovo uskršnje doba zaokupiti pinca bagel.
Medak je, kako sam kaže, u ovaj projekt krenuo jer je želio ponuditi nešto drugačije, a otvorivši RougeMarin samo nekoliko vrata dalje, burgeri u oba lokala više nisu imali smisla. Tvrtko Šakota je, inače partner u projektu Xato, na čijem mjestu danas stoji RougeMarin, kaže, zauzeo mjesto konzultanta na trenutnim projektima. Uz sjajan tim chefova, duboko smo uvjereni, ovo bi mogao biti još jedan vrlo uspješan projekt chefa Medaka.
Čvrsto držimo palčeve i jedva čekamo novu priliku da navratimo na, već sada, omiljeni sendvič u gradu.