Iako bagels peciva originalno potječu iz Poljske, Amerikanci su ih odlučili u potpunosti prisvojiti i pretvoriti u svoj prepoznatljiv specijalitet. U ovim se pecivima uglavnom uživa za doručak te se idealno slažu sa sirnim namazom. Neki ih vole još vruće s maslacem, a odličan dodatak bagelsima bit će i fina šunka ili pak dimljeni losos.
Zbog svog oblika, bagels peciva bit će odličan odabir za šarolike sendviče sa sezonskim povrćem. Ono što ih definitivno čini posebnim su i različite vrste posipa. Tako će klasični bagel biti posipan mješavinom maka i sezama, lanom, pa čak i lukom i češnjakom u granulama.
Bagel peciva pripremaju se nešto drugačije od klasičnog kruha i peciva. Naime, nakon što se dizano tijesto zamijesi i oblikuje, ubacuje ga se u kipuću vodu kako bi se ono kratko prokuhalo, a zatim se dovršava u pećnici. Želite li da vaše tijesto bude nešto autentičnije, u vodu ubacite i žlicu sode bikarbone. Na taj će način peciva biti lakša, prozračnija, a zlatnu boju poprimit će puno brže.
Potrebno vam je:
- 500 g brašna
- 300 ml tople vode
- 2 žličice soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- Mak, sezam, lan...
- Soda bikarbona
- Ulje
Priprema:
- U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac.
- Pustite da se diže oko pet minuta.
- Za to vrijeme pomiješajte brašno i sol u većoj posudi.
- Kada se kvasac digne, dodajte ga brašno pa dodajte ostatak tople vode.
- Tijesto mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete lijepu, glatku kuglu.
- Uljem lagano premažite veću posudu, ubacite tijesto pa pustite da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
- Tijesto premijesite pa ga ostavite da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijelite na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini).
- Dobivene okruglice lagano pritisnite na sredini pa napravite rupu. Rupu možete napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom.
- Oblikovane bagelse ostavite da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrijte vodu.
- Vodi po želji dodajte žličicu sode bikarbone i pustite da zavrije.
- Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacujte peciva pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
- Kada isplivaju, okrenite ih i kuhajte još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadite na papirnati ručnik i osušite.
- Prebacite ih na lim za pečenje.
- Premažite ih umućenim jajem i pospite mješavinom sjemenki po izboru.
Dobar tek!