Iako bagels peciva potječu iz Poljske, Amerikanci su ih odlučili u potpunosti prisvojiti i pretvoriti u svoj prepoznatljiv specijalitet. U ovim se pecivima uglavnom uživa za doručak te se idealno slažu sa sirnim namazom. Neki ih vole još vruće s maslacem, a odličan dodatak bagelsima bit će i fina šunka ili pak dimljeni losos.
Zbog svog oblika, bagels peciva bit će odličan odabir za šarolike sendviče sa sezonskim povrćem. Ono što ih definitivno čini posebnim su i različite vrste posipa. Tako će klasični bagel biti posipan mješavinom maka i sezama, lanom, pa čak i lukom i češnjakom u granulama.
Bagel peciva pripremaju se nešto drugačije od klasičnog kruha i peciva. Naime, nakon što se dizano tijesto zamijesi i oblikuje, ubacuje ga se u kipuću vodu kako bi se ono kratko prokuhalo, a zatim se dovršava u pećnici. Želite li da vaše tijesto bude nešto autentičnije, u vodu ubacite i žlicu sode bikarbone. Na taj će način peciva biti lakša, prozračnija, a zlatnu boju poprimit će puno brže.
Bagels
Sastojci:
- 500 g brašna
- 300 ml tople vode
- 2 žličice soli
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- mak, sezam, lan...
- soda bikarbona
- ulje
Postupak:
- U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodaj žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac.
- Pusti da se diže oko pet minuta.
- Za to vrijeme pomiješaj brašno i sol u većoj posudi.
- Kada se kvasac digne, dodaj ga u brašno pa dodaj ostatak tople vode.
- Tijesto mijesi oko 10 minuta dok ne dobiješ lijepu, glatku kuglu.
- Uljem lagano premaži veću posudu, ubaci tijesto pa pusti da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
- Tijesto premijesi pa ga ostavi da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijeli na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini).
- Dobivene okruglice lagano pritisni na sredini pa napravi rupu. Rupu možeš napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom.
- Oblikovane bagelse ostavi da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrij vodu.
- Vodi po želji dodaj žličicu sode bikarbone i pusti da zavrije.
- Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacuj peciva pa ih kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
- Kada isplivaju, okrene ih i kuhaj još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadi na papirnati ručnik i osuši.
- Prebaci ih na lim za pečenje.
- Premaži ih umućenim jajem i pospi mješavinom sjemenki po izboru.