Recepti 18. ožujka 2023.

Bagels - sočna peciva koja voli cijeli svijet

Bagels
Bagels peciva foto: Cats Coming/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurni smo da ste se već sreli s pojmom bagelsa, mekih američkih peciva s rupom i fantastičnim posipom. Pripremi sastojke, donosimo recept!

Iako bagels peciva potječu iz Poljske, Amerikanci su ih odlučili u potpunosti prisvojiti i pretvoriti u svoj prepoznatljiv specijalitet. U ovim se pecivima uglavnom uživa za doručak te se idealno slažu sa sirnim namazom. Neki ih vole još vruće s maslacem, a odličan dodatak bagelsima bit će i fina šunka ili pak dimljeni losos

 

Kruh Možda vas zanima... Kako zamrznuti kruh da bi ostao svjež Špajza

 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Zbog svog oblika, bagels peciva bit će odličan odabir za šarolike sendviče sa sezonskim povrćem. Ono što ih definitivno čini posebnim su i različite vrste posipa. Tako će klasični bagel biti posipan mješavinom maka i sezama, lanom, pa čak i lukom i češnjakom u granulama. 

 

 | Author: G/Pexels Bagels peciva foto: G/Pexels

 

Bagel peciva pripremaju se nešto drugačije od klasičnog kruha i peciva. Naime, nakon što se dizano tijesto zamijesi i oblikuje, ubacuje ga se u kipuću vodu kako bi se ono kratko prokuhalo, a zatim se dovršava u pećnici. Želite li da vaše tijesto bude nešto autentičnije, u vodu ubacite i žlicu sode bikarbone. Na taj će način peciva biti lakša, prozračnija, a zlatnu boju poprimit će puno brže.

 

prašak za pecivo Možda vas zanima... Prašak za pecivo ili soda bikarbona - kad se koriste Špajza

 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bagels

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 300 ml tople vode
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • mak, sezam, lan...
  • soda bikarbona
  • ulje

 

Mliječna peciva Možda vas zanima... Univerzalno tijesto za mekana mliječna peciva Recepti

 

Postupak:

  1. U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodaj žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac.
  2. Pusti da se diže oko pet minuta.
  3. Za to vrijeme pomiješaj brašno i sol u većoj posudi.
  4. Kada se kvasac digne, dodaj ga u brašno pa dodaj ostatak tople vode.
  5. Tijesto mijesi oko 10 minuta dok ne dobiješ lijepu, glatku kuglu.
  6. Uljem lagano premaži veću posudu, ubaci tijesto pa pusti da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
  7. Tijesto premijesi pa ga ostavi da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijeli na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini).
  8. Dobivene okruglice lagano pritisni na sredini pa napravi rupu. Rupu možeš napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom.
  9. Oblikovane bagelse ostavi da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrij vodu.
  10. Vodi po želji dodaj žličicu sode bikarbone i pusti da zavrije.
  11. Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacuj peciva pa ih kuhaj dok ne isplivaju na površinu.
  12. Kada isplivaju, okrene ih i kuhaj još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadi na papirnati ručnik i osuši.
  13. Prebaci ih na lim za pečenje.
  14. Premaži ih umućenim jajem i pospi mješavinom sjemenki po izboru.

 

kruh Možda vas zanima... Paul Hollywood zna kako napraviti savršeni kruh Špajza Mekana peciva s češnjakom Možda vas zanima... Slasna domaća peciva s parmezanom i češnjakom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.