Recepti 22. srpnja 2017.

Bagels - sočna peciva koja voli cijeli svijet

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sigurni smo da ste se već sreli s pojmom bagelsa, mekih američkih peciva s rupom i fantastičnim posipom. Pripremite sastojke, donosimo recept!

Iako bagels peciva originalno potječu iz Poljske, Amerikanci su ih odlučili u potpunosti prisvojiti i pretvoriti u svoj prepoznatljiv specijalitet. U ovim se pecivima uglavnom uživa za doručak te se idealno slažu sa sirnim namazom. Neki ih vole još vruće s maslacem, a odličan dodatak bagelsima bit će i fina šunka ili pak dimljeni losos. 

 

Možda vas zanima... Ukusno i zdravo pecivo – bez žitarica! Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Zbog svog oblika, bagels peciva bit će odličan odabir za šarolike sendviče sa sezonskim povrćem. Ono što ih definitivno čini posebnim su i različite vrste posipa. Tako će klasični bagel biti posipan mješavinom maka i sezama, lanom, pa čak i lukom i češnjakom u granulama. 

 

Možda vas zanima... Bretsel: Slano hrskavo bavarsko pecivo Recepti

 

Bagel peciva pripremaju se nešto drugačije od klasičnog kruha i peciva. Naime, nakon što se dizano tijesto zamijesi i oblikuje, ubacuje ga se u kipuću vodu kako bi se ono kratko prokuhalo, a zatim se dovršava u pećnici. Želite li da vaše tijesto bude nešto autentičnije, u vodu ubacite i žlicu sode bikarbone. Na taj će način peciva biti lakša, prozračnija, a zlatnu boju poprimit će puno brže.

 

soba-bikarbona Možda vas zanima... Prašak za pecivo ili soda bikarbona? Špajza

 

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 500 g brašna
  • 300 ml tople vode
  • 2 žličice soli
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • Mak, sezam, lan...
  • Soda bikarbona
  • Ulje

Priprema:

  1. U polovicu tople vode (oko 150 ml) dodajte žličicu šećera, žličicu brašna i kvasac.
  2. Pustite da se diže oko pet minuta.
  3. Za to vrijeme pomiješajte brašno i sol u većoj posudi.
  4. Kada se kvasac digne, dodajte ga brašno pa dodajte ostatak tople vode.
  5. Tijesto mijesite oko 10 minuta dok ne dobijete lijepu, glatku kuglu.
  6. Uljem lagano premažite veću posudu, ubacite tijesto pa pustite da se diže barem sat vremena ili dok se tijesto ne udvostruči.
  7. Tijesto premijesite pa ga ostavite da se diže još desetak minuta, a nakon toga ga podijelite na jednake okruglice (približno osam do deset, ovisno o veličini).
  8. Dobivene okruglice lagano pritisnite na sredini pa napravite rupu. Rupu možete napraviti i pomoću manjeg obruča kao kod pripreme krafni s rupom.
  9. Oblikovane bagelse ostavite da se dižu oko desetak minuta, a za to vrijeme zagrijte vodu.
  10. Vodi po želji dodajte žličicu sode bikarbone i pustite da zavrije.
  11. Jedno po jedno, u kipuću vodu ubacujte peciva pa ih kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
  12. Kada isplivaju, okrenite ih i kuhajte još jednu minutu s druge strane pa ih oprezno izvadite na papirnati ručnik i osušite.
  13. Prebacite ih na lim za pečenje.
  14. Premažite ih umućenim jajem i pospite mješavinom sjemenki po izboru.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.