Crno zlato je specijalizirana trgovina koja u svojoj ponudi drži čajeve u rinfuzi, kavu u zrnu koju melju pred vama i začine koje možete kupiti na grame, dekagrame i, ako i kada baš poželite, kile.
Iza ideje krije se mladi bračni par Ivana i Marko, a cijeli je posao pokrenuo Marko s prijateljem. Najprije je pržio kavu, a u kombinaciji su bile i neke druge namirnice. Zatim se osamostalio te mu se, iz ljubavi prema njemu i delicijama koje prodaje, pridružila i njegova supruga Ivana.
Njihov život prije osnivanja Crnog zlata nema puno veze s kavom, čajevima i začinima, pa smo razgovor u jednom od zagrebačkih kafića sveli na ono što rade sada, što ih trenutno veseli i čime se posebno zabavljaju ovih dana.
"Kada sam s Markom ušla u posao, krenuli smo s nekim novim idejama i eto nas danas tu gdje jesmo. U ponudi imamo oko 200 vrsta čajeva, isto toliko začina i oko 20 vrsta kave, a nalazimo se u dvije poslovnice, jednoj na tržnici Dolac i jednoj u Vlaškoj ulici", započela je njihovu priču Ivana Palac.
U njihove trgovine najprije će vas namamiti divni mirisi marcipana, đumbira, različitih vrsta curryja, dimljene crvene paprike, ali i svježe mljevena kava koja naprosto zove da je isprobate. Posjetili smo ih na obje lokacije i oduševili se ponudom, ali i, ono važnije - cijenama. Pristupačni, s velikim izborom i simpatičnim osmjesima kojima dočekuju svakog svojeg kupca, Marko i Ivana, kažu, poprilično su zadovoljni poslom koji su za sebe odabrali.
U ponudu su uveli neke novitete koji se ne mogu pronaći u niti jednoj sličnoj specijaliziranoj trgovini, a jedan od takvih je sigurno i čaj od hmelja koji, osim što na prvi pogled osvaja baš svakog muškarca, umanjuje glavobolju i stres. Tu su i njihove mješavine kave te velik broj indijskih začina, koje i sami najviše vole.
"Da, imamo taj čaj od hmelja i odlične biljne mješavine čajeva. Miješamo ih sami, pa onda stvaramo kombinacije za određene situacije. Tako primjerice imamo čaj za spavanje, detox čajeve, čaj protiv briga, čaj za menstrualne tegobe, imamo i čajeve za muškarce i njihove probleme, ima zbilja svačeg.
Imamo dvije mješavine kave koje radimo sami. Jedna sadrži 90% arabice i 10% robuste. To je malo blaža kava koju nudimo ljudima koji dolaze po prvi puta u našu trgovinu. Malo je intenzivnija, no kad se navikneš, bude super. Jača sadrži 70% arabice i 30% robuste. Ona je namijenjena ljudima koji vole i uživaju u jačim okusima kave.
Začina isto imamo oko 200 vrsta, a riječ je uglavnom o indijskim začinima, ima tu, naravno, i hrvatskih začina kao što su lovorov list, ružmarin, piskavica..."
Ivana i Marko ne žele se fokusirati na jednu dobnu skupinu ili ljude s određenim životnim stilom jer smatraju da se oni neprestano mijenjaju. U njihove su trgovine dobrodošli baš svi, a to su prepoznali i kupci. Tako na tržnici začine i kavu najviše traže oni nešto stariji, dok čajeve iz Vlaške obožavaju oni mlađi, spremni učiti i upijati, uživati u svakoj šalici.
"Dolac nam je bio prva poslovnica i nekako je drugačiji od svega. Tamo je uglavnom starija populacija i ekipa je vrlo simpatična. Nalazimo se na mliječnom dijelu, druge prodavačice su jako drage, razmjenjujemo ideje i savjete, oni od nas kupuju čajeve i kavu, začine koje stavljaju u svoje sireve, a mi onda od njih uzimamo njihove proizvode", kroz smijeh nam je ispričala Ivana.
Zanimalo nas je i kako narod od čaja iz vrećica i kave iz trgovine bira proizvode koje kod njih žele isprobati po prvi puta.
"Kada ljudi dolaze k nama, najprije im pojasnimo da je čaj iz rinfuze i čaj iz vrećice potpuno druga priča. Kod ispijanja čaja iz vrećice vi uglavnom niste točno sigurni u to što pijete, to mogu biti mrvice i ostaci, dok je čaj iz rinfuze daleko kvalitetniji. Čar rinfuze je u tome što vidite što pijete, vidi se da je to prava sušena biljka. Držimo ih u teglicama kako bi zadržali sve mirise i svojstva. Uglavnom nam čajevi i kave ne stoje predugo, sve pakiramo u manjim količinama tako da stalno nadopunjujemo svoju ponudu sa svježim primjercima.
Kada je u pitanju kava, nju je najbolje uzimati u zrnu, pa je samljeti kod kuće, no kako puno ljudi nema mlinac, uveli smo vrećice sa zip zatvaračem koje onda duže drže svježinu, miris i aromu kave. Meni osobno oko dva tjedna traje tako zatvorena kava i ne mijenja se. Inače, etiopijska i kolumbijska kava najbolje se prodaju kod nas, njih ljudi najviše vole. Na početku su, naravno, pomalo skeptični, prvi je puta jedva kupe, a drugi put se vraćaju i govore nam da žele još toga što smo im dali zadnji put. Tako da smatramo da uvijek treba isprobati nove stvari da bi znali što vam odgovara, posebice ako ste do sada pili samo kavu iz trgovine."
Za kraj, upitali smo Ivanu ima li neki tajni recept za preživljavanje zimskih dana bez prehlade. Ni trenutka nije dvojila i odmah nam preporučila jedan od omiljenih čajeva, a otkrila nam je i svoj tajni dodatak.
"Od čajeva definitivno bih preporučila đumbir, posebice zeleni čaj s đumbirom. Biljni čajevi su uvijek dobar odabir, a imamo i kajenski papar koji se može dodati čajevima. Što jače, to bolje. Hibiskus, šipak su također u ovo doba super i liječe na najbolji mogući način. Samo treba isprobati!"