Recenzije 18. svibnja 2019.

El Toro street food: Nove ideje chefa Marija Mihelja u centru metropole

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Na savršenoj uličnoj terasi s pogledom na Trg Bana Jelačića, umjesto Mundoake od sada će vas ukusnim street foodom hraniti El Toro street bar!

Priča je mrvicu komplicirana, ali pojednostavit ćemo je. Dakle, chef Mario Mihelj prije nekoliko godina iz Mundoake odlazi u El Toro u Šubićevu. El Toro je i danas u Šubićevoj, ali nakon što su vlasnici Mundoake otišli iz sadašnjeg prostora, vlasnik El Tora uzima i ovaj prostor u Petrinjskoj 2 i Zagreb dobiva El Toro street food, novo odredište na čelu s Mariom Miheljom koji uspješno balansira na obje adrese.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Do prvog lipnja, kada se dorađuje meni s novim specijalitetima, na roosteru je 16 jela, ovisno o ponudi namirnica i inspiraciji ekipe u kuhinji, koja i ovom prilikom radi jako dobar posao. Street food je ovdje ipak riječ koja ne odgovara najbolje onome što se tu može pojesti, jer s ozbiljnijim jelima danas je El Toro street food ipak bliže bistrou.

A i na hranu se treba malo pričekati, maksimalno pola sata, tako da se odmah pripremite, zauzmete mjesto u potpuno redizajniranom mini lokalu ili u Petrinjskoj ulici uz divnu zagrebačku vrevu, i za pola sata otkrijete nešto iz španjolske, japanske, peruanske i još koje svjetske kuhinje na način kakav samo Mario zna i može.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Za početak, tu je klasičan domaći humus, blag i ne pretjerano začinjen s domaćim pita breadom. Piju se craftovi bjelovarske pivovare Zepelin, na tapu je španjolska Estrella, a za posebne prilike tu je i Estrellina dizajnerska buteljka. Uglavnom, ima i lagera i aleova, a vinska karta ima petnaestak etiketa, ništa pretenciozno, ali za svakog ponešto. 

Mario nam za stol donosi premijerno jelo, beef tiradito, podimljen i usoljen vrat Black Angusa s kremom od agruma, kumina i maslinovog ulja. I osvaja nas na drugu, fenomenalnim okusom pravog mesa, otpornog, konkretnog, mirisnog, u kombinaciji s ne pretjerano kiselom, nježnom kremom koja samo naglašava cijeli dojam. Najzanimljiviji detalj su ipak klice graška koje daju završni štih. Ukratko, izvrsno jelo, na meniju od prvog lipnja, rezervirajte si datum.

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Namirnice se nabavljaju iz cijelog svijeta, a tome je tako upravo zato što Mario u ovaj restoran želi donijeti što više raznolikih, okusima bogatih jela iz cijelog svijeta, što je vidljivo i u sljedećem jelu, ceviche kozicama s marinadom od bilja i agruma s chillijem, lučicama, korijandrom i žlicom tamnog misoa.

Izvrsno, mirisno, puno boja i aroma, baš kao i kombinacija dumplingsa od kozica i gyoza od svinjetine kao glavnim jelom. Poslužit ćemo se sjajnim starim sloganom za loše pivo – svjetsko, a naše! 

Užitak je proučavati kako se chef Mihelj snalazi u latino-japanskim receptima, ali ima tu i klasika kao što je izvrsna pileća pašteta od 14 sastojaka s crumbleom od lješnjaka uz domaću focacciju. Uz to dolazi i chutney od manga, što nikako nije klasika, ali silno razveseli nepce.

Tu je i hrskava pohana piletina s pireom od krumpira i češnjaka kao klasičan comfort food primjerak i, priznajemo, savršeno odgovara ovim sivim proljetnim danima. Kombinacijama dodajte još i domaći umak DJ Dom Toma čije uratke imate na svakom stolu uz Chiavalon maslinjake... Kombinacije su to kojima se definitivno želimo vratiti!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Obrazi grdobine i sousvideani pohani bataci, junetina i losos su naredni zalogaji koje treba isprobati, a za kraj su tu slastice Luke Sopte, s preporukom za churrose s dipom od čokolade i lješnjaka. Ovaj desert već tradicionalno predstavlja El Toro na uličnim festivalima hrane, pa će se tako naći na meniju i na Gastro Music Festa Zrinjevcu, zajedno s domaćom kobasicom od Black Angusa, empanadama sa sirom i drugim delicijama.

Dakle, El Toro u Šubićevoj, El Toro street food u Petrinjskoj i Zrinjevac od 17. do 26. svibnja – nemojte reći da vas na vrijeme nismo upozorili na izvrsno spajanje okusa sa svih strana svijeta Marija Mihelja i njegovog tima. Vidimo se uskoro!

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.