Recenzije 31. siječnja 2017.

Fantastična večera Bistro & Wine bara Pod Zidom!

foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Bistro & Wine bar Pod Zidom nastavlja s gostujućim večerama etabliranih chefova i vinara. Tako je 24. i 25. siječnja svojim kulinarskim kreacijama goste oduševio chef Janez Bratovž (Restavracija JB, Ljubljana) u suradnji s kuharskom ekipom Pod Zidom uz chefa Igora Gudca, a sve zajedno uz odlična vina slovenskog vinara Jure Štekara (Štekar vina, Goriška Brda).

Propagator visoke slovenske kuhinje Janez Bratovž omiljen je među hrvatskom publikom koja ga rado posjećuje u njegovom restoranu u središtu Ljubljane. Ovaj je obiteljski restoran 2010. godine obasipala lovorikama i prestižna restoranska lista The World's 50 Best Restaurants uvrstivši ga na 89. mjesto na svijetu. Restoranski vodiči, kritičari i gosti JB-u redovito daju visoke pozicije pa ga je tako The Daily Meal svojevremeno uvrstio među 10 najboljih restorana u Europi.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Janez je iskustvo i znanje skupljao u restoranima s 3*** Michelinove zvjezdice poput Le Louis XV. u Monacu chefa Alaina Ducassea te radeći s braćom Cerea u restoranu Da Vittorio u Bergamu, također s 3***.
Njegov je kulinarski identitet prepoznatljiv po tehnički besprijekorno pripremljenim jelima, po vrlo sofisticiranim i čistim linijama okusa uvijek naglašavajući izvornu kvalitetu i lokalitet namirnice. Njegova se kuhinja temelji na bogatstvu slovenske gastronomske tradicije a prezentacija je skladna i moderna.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Mlada kuharska ekipa Bistro & Wine bara Pod Zidom predvođena Goranom Stanisavljevićem i Velimirom Cindrićem, inspirirana karizmom chefa Bratovža, ponudili su neka vrlo zanimljiva i nadasve ukusna jela. Chicken melt, krema od krumpira mantekirana s parmezanom i crnilom od sipe, čips od jabuke, mladice i focaccia stigli su kao pozdrav iz kuhinje. Janezovo prvo jelo ''Povrće'' čine kremozne kombinacije kojima dominira zadimljena nota nad patlidžanom, peršinovim korijenom, pastrnjakom, a teskturnu složenost nadopunjuje čips od jeruzalemskih artičoka.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen


Brisket sporo kuhan u povrću, agnolotti s kremom od hrena i base, dimljeni peršin i glaze mrkva s kiselim povrćem kuharska ekipa Pod Zidom složila je baš izvrsno jelo za ove zimske dane.

Ravioli s pistacijama, skutom i gusjom jetrom Janezov su klasik su koji je već godinama vrlo popularan i gosti jednostavno ne daju da ga ikad skine s jelovnika. Samo zbog ovog jela isplati se sjesti u auto i posjetiti Restavraciju JB.
Stiže još jedno jelo Gorana i Velimira, sočna patka s hrskavom koricom, bistronomija u svom punom sjaju. Slijedi dobro pripremljena sipa za koju se nadamo da će postati dio novog jelovnika Pod Zidom a nakon nje i Janezovo glavno jelo; goveđi obrazi sa štruklima, vlascem, treviškim radičem, sve skupa blago zaljućeno chilijem i pun pogodak uz Štekarov Merlot.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Igor Gudac razvalio nas je za kraj ove divne večeri neponovljivim desertom za kojim smo nezasitno ludi; bijela čokolada sa svinjskom masti, hrskavi keks od čvaraka i dehidriranog voća, meringa sa senfom, chili ulje, parmezan i sladoled od mandarine. Genijalno ukusno.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Izvrsnu hranu sljubili smo s vrhunskim vinima obiteljske vinarije Štekar Vina iz srca Goriških Brda, iz malenog zaseoka Snežatno. Obitelj Štekar njeguje dugogodišnju tradiciju uzgoja vinove loze i priprave vrlo cijenjenih vina koje osvajaju vinske znalce. Prije nepunih mjesec dana poznati vinski kritičar James Suckling (bivši urednik Wine Spectatora) gotovo sva Štekarova vina ocijenio je visokim ocjenama od 90-95 bodova što je veliko priznanje za ovu obiteljsku vinariju koja propagira ekološki pristup i suživot s prirodom.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Jure je večeru otvorio izvrsnim pjenušcem Emma od rebule rađenog klasičnom metodom i odležanog na kvascima 3 godine. Slijedila je Malvazija iz 2015., zatim Rebula 2015., izvrstan Emilio 2011. koje rade od sorte Sauvignonasse (Tocai Friulano). Još uvijek svjež Cabernet sauvignon 2015. sljubio se uz patku a slijedila je odlična sipa uz Pinot Sivi 2015. Otkačeni desert nazvan ''Slatka svinja'' pratio je Eros Rosé 2015. od merlota i cabernet sauvignona kojeg je kreirala Nina Bratovž. Nina koja je godinama radila u JB-u kao sommelier, danas uz Jureta i njegove roditelje vodi Hišu Štekar.

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Obitelj Štekar se uz vina bavi i turizmom pa se uz vinariju nalaze sobe za najam i restoran u kojem nude kvalitetnu klasičnu tradicionalnu slovensku kuhinju. Uzgajaju i prodaju trešnje, mandarine, masline, kaki te marelice.

Vlasnik Bistro & Wine bara Pod Zidom Borna Janeš najavljuje nastavak ovakvih večera. Unaprijed im se veselimo!

 | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.