Recenzije 01. lipnja 2018.

Grešna Gorica: Posjetite najljepšu terasu Zagorja!

foto: Grešna Gorica
gastro postao gastro.24sata.hr
Sat vremena vožnje od Zagreba, s pogledom na najljepši hrvatski dvorac Veliki Tabor, smjestio se restoran, OPG, i još štošta lijepoga imenom Grešna Gorica. Kako smo već dugo zaljubljeni u ovaj objekt i njegove delicije, morali smo upitati vlasnike kako su napravili novu terasu...

Kako to da je najstariji OPG u Hrvatskoj dogradio tako lijepu veliku terasu?
Jedan od najvrjednijih resursa GG je prostor, njegova razvedenost, očuvanost, kao i čarobna priroda s pogledom na sve strane. Dijelimo ga u pet raznolikih zona istodobno povezanih u zaigranu cjelinu.

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica


Središnji objekt je nekadašnja klet od koje je sve krenulo davne 1996. Uokolo je piknički “Breg“, s masivnim hrastovim stolovima koji svojim žargonskim nazivima ukazuju na mikropoložaj i sadržaj uz koji su vezani: “Pod jabukom“, “Trsje“, Čempres“, Višnja“, “Šljiva“, “Do kuhinje“, “Velika i mala preša“. “Breg“ najviše vole obitelji s puno djece, dovoljno je prostora za igru i zabavu. Blizu su pas Walter, vijetnamska svinja Frenki, koza Špela, jeleni, kokice, golubovi, ljuljačke…obitelji stižu u rano popodne i uživaju u provodu cijeli dan, u restoranu su zapravo na pikniku!

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica

Treći prostor je 120 godina stara klet s pogledom na Sloveniju koja je preuređena u prostor kušaonice i suvenirnice koji će početi s radom u lipnju. Okružena je stoljetnom bukovom i grabovom šumom, osunčana u kasna podneva.

Između “Brega“ i Kleti je “Šuma“ prostor okrenut Velikom Taboru i crkvici Svete Magdalene. Nadnio se nad strmu padinu s ekskluzivnim pogledom na dvorac. Tu smo izgradili i opremili terasu koja će u GG unijeti dašak modernosti u rustikalan prostor. Terasa je ujedno i prostor kulturnih i zabavnih događanja. Tako će i u sklopu Tabor Film Festivala biti Grešna gorica food & jazz pozornica na kojoj će posjetitelji moći uživati u zaista spektakularnom ugođaju vrhunskih izvođača s pogledom na dvorac Veliki Tabor te ujedno uživati u našoj finoj papici. Kad jednog dana mostom povežemo terase Šuma i Klet, dobit ćemo kružni tok koje će goste spontano voditi po svim prostorima GG uključujući i “Ladanje“, prostor za izležavanje koje planiramo podariti sebi i gostima već u lipnju.

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica

Kad počinje filmski festival?
Festival počinje u četvrtak 5. srpnja i traje 4 dana sve do nedjelje 8. srpnja odnosno do ponedjeljka 9. srpnja do kad je otvoren kamp.

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica


Što ćemo sve moći gledati i slušati?
Neno Belan & Fiumens, Pips Chips & Videoclips, Gabi Novak i Matija Dedić, Krankšvester, Kawasaki 3p, Nipplepeople, Zoran Predin, Jonathan, Cinkuši, samo su neka od glazbenih imena koja će zasvirati na jednoj od pet pozornica. Ako nikad niste prisustvovali koncertu u sobi za mučenje ili kapelici, sad je idealna prilika za to. I ove ćemo godine prikazati više od 200 kratkometražnih filmova, što iz Hrvatske i regije, što iz cijelog svijeta odakle nam svake godine dolazi sve više i više uradaka što samo govori o sve većem značaju našeg festivala i u globalnim razmjerima.

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica

Posebno želimo istaknuti program Noć žive publike koji se prometnuo u najzabavniji filmski program jer publika, doslovce, svojim reakcijama može odlučiti pobjednika, a filmovi prikazani u tom programu su neobični, da ne kažemo pomaknuti. Ove godine se širimo i na područje kazališta. Tako ćemo udomiti kultnu predstavu Hoerspiel. Tu je još i hrpa radionica, predavanja, promocija knjiga, izložbi i najbolji i najprirodniji kamp koji se nalazi tik uz dvorac u kojem se festival i održava kao i festivalski minibus koji povezuje sve festivalske lokacije s Termama Olimia i Tuhelj gdje Taborpeople mogu koristiti sve prednosti Art&Spa ponude koju smo im pripremili.

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica


Što će se sve održavati u Grešnoj Gorici?
Grešna gorica je legendom povezana s Velikim Taborom, jer je Veronika Desinička tamo ljubovala s Fridrikom Celjskim što je bila zabranjena ljubav. Grešna gorica je food & jazz stage i tamo se uz finu večericu uživa u koncertima s pogledom na dvorac. Ove godine nastupaju Maja Posavec u četvrtak 5.srpnja, Zoran Predin u petak te Gabi Novak i Matija Dedić u subotu 7. srpnja.

 | Author: Grešna Gorica foto: Grešna Gorica

Spremate li za festival neka specijalna jela i pila?
Glavne komponente nove GG karte jela i pila su tradicija, izvornost i prirodnost. Prvo, kuhinja će biti još zagorskija, još tradicionalnija, kako u izboru recepata tako i u pripremi i izboru namirnica. Dobar primjer je naš kruh od bele kuruze. Ili naši suhomesnati proizvodi, čvarci, zaseka, hladetina. Gdje god možemo, tražit ćemo partnere i dobavljače među proizvođačima koji dijele isti pristup, primjer je naša suradnja s Mini mljekarom Veronika i Pivovarom Medvedgrad. Vjerujemo da će u Hrvatskoj rasti proizvodnja namirnica koje odgovaraju takvom pristupu.

Vidimo se na festivalu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.