Recenzije 1067 prikaza 14. rujna 2016.

Mlinarica: Sjajan roštilj, gableci i kućno craft pivo

Mlinarica
1/7
facebook
Divno je kad imate pouzdano mjesto za obrok na žlicu i klasičan roštilj, a još kad otkrijete da gazda kuha svoje vlastito, vrlo ukusno domaće pivo - i vi ćete posjetiti Mlinaricu na zagrebačkom Ksaveru...

Zadovoljni tripicama i oduševljeni roštiljem te naročito pivima, razgovaramo s čovjekom kojeg svi zovu - mladi gazda, Edijem Jendrićem...

Koja je povijest Mlinarice, riječ je o obiteljskoj tradiciji?

Mlinarica je kultno ime Zagrebačkog ugostiteljstva, smještena je podno Sljemena, a do nje vam treba samo nekoliko minuta od glavnog zagrebačkog trga s autom ili javnim prijevozom.

Mlinarica | Author: facebook facebook

Po čemu ste bili poznati, gdje ste danas?

Svoja vrata gostima je otvorila prije 18. godina, a od toga dana do danas ovdje uvijek vlada domaća atmosfera. Unutrašnjost pivnice je opremljena masivnim drvenim klupama, stolovima i ugodnim kaminom, koji se nalazi u staklenoj sali što gleda na Ksaversku cestu. Na šanku je smješten veliki bakreni točionik za točenje našega piva. Jelovnik se bazira na roštilju, gablecima i jelima po narudžbi. Isto tako, jelovnik i dnevnu ponudu slažemo prema godišnjim dobima. Namirnice nabavljamo isključivo od provjerenih OPG-ova. Oduvijek smo bili poznati po roštilju i gablecima, a s vremenom smo proširili ponudu prema potražnji i željama naših gostiju.

U Mlinarici stavljamo naglasak na domaće, tako da sami radimo kruh, kramp pogače, kiflice, kobasice, krvavice, češnjovke, baklavu, štrukle, urmašice, torte, domaće knedle, kiselimo zelje, radimo raviole, njoke, krokete i razne štrudle, pa tako i od ove godine radimo i - naše pivo.

Mlinarica | Author: facebook facebook

Kakve su vam cijene, kakva klijentela?

Cijene su nam pristupačne, a to i potvrđuje širo i profil ljudi koji dolazi u našu pivnicu, tj. ljudi svih profila - od radnika pa sve do poznatih ličnosti. U zadnje vrijeme smo privukli i pivske znatiželjnike. Čime se najviše ponosite, nama su najbolje sjeli ćevapi i fileki... Ponosimo se svim jelima, a ljudima se najviše sviđa beefsteak, BBQ rebarca, fileki, roštilj, baklava, piletina ''Mlinarica'', steak ''Mlinarica''... U planu nam je sljubljivati hranu i pivo tako da za sva sezonska jela koja imamo, planiramo imati osim stalnih piva barem jedno sezonsko koje će se sljubiti sa našom hranom - napravit ćemo pivsku kartu.

Kako ste počeli kuhati pivo?

Oduvijek sam volio piti pivo isto tako gdje god da sam išao na pivo uvijek bih pažljivo birao pivo koje ću naručiti, ne bih popio bilo kakvo pivo sam zato što je to pivo. Tako sam lagano s vremenom krenuo proučavati pivo, isprobavati razna piva i čitati o proizvodnji piva, kada sam naučio sve osnove u teoriji, nisam imao nikoga koga bi sve to isto zanimalo, sve dok mi bratić nije odjednom doletio i rekao: ''E Edi, zakaj ne bi skuhali svoje pivo?''. I tako smo krenuli zajedno prije tri godine. Poslije se on preselio u Rijeku pa sam nastavio kuhati sam.

Konstantno sam kuhao doma i proučavo craft pokret, piva su bila sve bolja i bolja i ubrzo smo odlučili otvoriti pivovaru u sklopu pivnice.

Koje stilove nudite, koje su reakcije?

Pivovara je stigla u travnju i kapaciteta je 8000l. Postrojenje za kuhanje je 500l tako da kuhamo dupla kuhanja u jednom danu. Kako je pivovara stigla, tako smo trenutno sve montirali i odmah bacili na proizvodnju. Na početku smo odlučili krenuti s lagerima jer je većina naših gostiju navikla na lager pivo. Prva dva piva koja smo proizveli su pale lager i schwarzbier, koji će biti i u stalnoj u ponudi.

Mlinarica | Author: facebook facebook

Koja biste piva predložili uz koja jela?

Pale lager je balansirano pivo s laganim sladnim okusom kojega prati ugodna gorčina plemenite sorte njemačkog hmelja, alkohola 4.7% Dobro se slaže sa jelima s roštilja, ljutom hranom, pivničkim grahom, piletinom ''Mlinarica'' i domaćim kobasicama koje sami radimo. 
Schwarzbier je tamno pivo, u kojem dominira okus kave kojega prate arome karamela. Ugodno, pitko, kako naši gosti kažu - ''za gušt'', alkohola 5.1%. Odlično se slaže sa steakovima, kao što je npr. odrezak ''Mlinarica'' - teletina punjena sa šunkom i sirom, prelivena umakom od gorgonzole, i kao prilog njoki, zatim BBQ krilcima, bučnicom, ovčjim sirom, a i svaki dan se nađe par gableca s kojima se fino da sljubiti.

Prve reakcije na naša piva su bile i više nego dobre, potražnja se povećala, a i ljudi su počeli dolaziti u pivnicu isključivo radi naše pive, čak su i počeli donositi svoje boce da im točimo pivo za van na što se nismo spremili, tako da imamo i u planu flaširati naša piva.
Zatim smo u rujnu krenuli s vienna lagerom. Pri prvom gutljaju ovog piva osjeti se lagana gorčina, zatim dolazi tostirani okus pa sladni i karamelni koji ne traje predugo nego se opet vraća na prethodnu toasted aromu. Ima fin aftertaste, ali treba još malo poraditi na njemu, alkohola 4.8%. Fino se spaja s gurmanskom pljeskavicom, gulašima, špek filekima, domaćim čipsom i kram pogačom. Ekipa ga je odlično prihvatila, tako da i on ostaje u stalnoj ponudi.

Nakon tri lagera odlučili smo da za zimu priremimo ale koji će se odlično slagati s krvavicama i češnjovkama, a biti će još i drugih iznenađenja za pivoljupce.

Dolazimo uskoro u provjeru piva, hvala na svemu i samo hrabro naprijed!

Hvala i vama!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.